Régió

Fény az alagút végén: autóval a bősi felvízcsatorna alatt

Bős/Vajka | A szakértők szerint megvalósítható a közúti közlekedés a bősi felvízcsatorna alatt húzódó alagutakban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 20. 11:45

Minden szükséges mérés befejeződött, s az eredmények alapján a bősi felvízcsatorna alatt két vízáteresztő alagút átalakítható közúti alagúttá.
 
Erről ma tájékoztatott Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat főigazgatója a helyszínen.
 
A minisztérium közleménye szerint a bősi vízi erőmű közelében lévő települések lakói számára hamarosan egyszerűbbé válhat a közlekedés. Ez a megoldás nemcsak gyorsabb, hanem kényelmesebb is lenne, ráadásul gazdaságosabb is, mint a komp üzemeltetése.
 
„Májusban tájékoztattunk erről a lehetőségről, ma pedig pár lépéssel közelebb vagyunk a megvalósuláshoz. A Vízgazdálkodási Építővállalat és a Műszaki Egyetem szakértői felmérték az alagutak állapotát, és az eredmények azt mutatják, a terv megvalósítható“ – jelentett ki Sólymos László miniszter.
 
„Folytathatjuk tehát a munkát, beleértve a közlekedésmérnöki felülvizsgálatot, a műszaki tanulmány elkészítését, valamint a környezeti hatásvizsgálathoz szükséges dokumentáció kidolgozását” – tette hozzá Daniel Kvocera vezérigazgató.
 
A tárcavezető szerint ha nem lesz késlekedés, az alagút átalakítása 2018 végén vagy 2019 elején kezdődhet. 
 
A mérések szerint a közúti alagutak szerkezete ellenállna egy robbanásnak is. A vízáteresztők betonszerkezete nagyon jó állapotban van, az aljzatuk stabil. Ahhoz, hogy közúti alagútként szolgáljanak, biztosítani kell a szivárgások, a rezgések és a hőmérsékletingadozás folyamatos megfigyelését, védő- és tűzálló bevonatot kell kapniuk. Ezt követően az alagút a következő 59 évben megfelelő lesz. Viszont következetes monitoring és karbantartás mellett a szerkezet élettartama meghosszabbítható.
 „A projekt hosszú távú megoldást jelentene, és engem személy szerint örömmel tölt el, hogy a terv rendkívüli mértékben segít az érintett települések lakóinak. Ezért kérem az illetékes hatóságokat, intézményeket és településeket, melyek részesei lesznek az engedélyezési eljárásnak, észrevételeiket mielőbb terjesszék be, ezzel is felgyorsítva a folyamatot” – mondta Kvocera.
 
A projekt becsült költségvetése és a teljes dokumentáció tavaszra készülhet el.
 
A vízáteresztő alagút a felvízcsatorna 4. kilométerénél található, a szivárgó víz felfogására és a Duna-ágakba való elvezetésére szolgál. Áradáskor a mellékágak vize visszaduzzasztja a vízszintet a vízáteresztő-csatorna kifolyó medrében és a baloldali szivárgócsatornában. A fővízcsatorna alatti alagútnak öt járata van, de már a vízlépcső tervezésénél tudni lehetett, hogy a feladata ellátására három is elegendő lesz. Ezt az 1994 és 2016 között végzett mérések is alátámasztják.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.