Régió

Fény az alagút végén: autóval a bősi felvízcsatorna alatt

Bős/Vajka | A szakértők szerint megvalósítható a közúti közlekedés a bősi felvízcsatorna alatt húzódó alagutakban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 20. 11:45

Minden szükséges mérés befejeződött, s az eredmények alapján a bősi felvízcsatorna alatt két vízáteresztő alagút átalakítható közúti alagúttá.
 
Erről ma tájékoztatott Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat főigazgatója a helyszínen.
 
A minisztérium közleménye szerint a bősi vízi erőmű közelében lévő települések lakói számára hamarosan egyszerűbbé válhat a közlekedés. Ez a megoldás nemcsak gyorsabb, hanem kényelmesebb is lenne, ráadásul gazdaságosabb is, mint a komp üzemeltetése.
 
„Májusban tájékoztattunk erről a lehetőségről, ma pedig pár lépéssel közelebb vagyunk a megvalósuláshoz. A Vízgazdálkodási Építővállalat és a Műszaki Egyetem szakértői felmérték az alagutak állapotát, és az eredmények azt mutatják, a terv megvalósítható“ – jelentett ki Sólymos László miniszter.
 
„Folytathatjuk tehát a munkát, beleértve a közlekedésmérnöki felülvizsgálatot, a műszaki tanulmány elkészítését, valamint a környezeti hatásvizsgálathoz szükséges dokumentáció kidolgozását” – tette hozzá Daniel Kvocera vezérigazgató.
 
A tárcavezető szerint ha nem lesz késlekedés, az alagút átalakítása 2018 végén vagy 2019 elején kezdődhet. 
 
A mérések szerint a közúti alagutak szerkezete ellenállna egy robbanásnak is. A vízáteresztők betonszerkezete nagyon jó állapotban van, az aljzatuk stabil. Ahhoz, hogy közúti alagútként szolgáljanak, biztosítani kell a szivárgások, a rezgések és a hőmérsékletingadozás folyamatos megfigyelését, védő- és tűzálló bevonatot kell kapniuk. Ezt követően az alagút a következő 59 évben megfelelő lesz. Viszont következetes monitoring és karbantartás mellett a szerkezet élettartama meghosszabbítható.
 „A projekt hosszú távú megoldást jelentene, és engem személy szerint örömmel tölt el, hogy a terv rendkívüli mértékben segít az érintett települések lakóinak. Ezért kérem az illetékes hatóságokat, intézményeket és településeket, melyek részesei lesznek az engedélyezési eljárásnak, észrevételeiket mielőbb terjesszék be, ezzel is felgyorsítva a folyamatot” – mondta Kvocera.
 
A projekt becsült költségvetése és a teljes dokumentáció tavaszra készülhet el.
 
A vízáteresztő alagút a felvízcsatorna 4. kilométerénél található, a szivárgó víz felfogására és a Duna-ágakba való elvezetésére szolgál. Áradáskor a mellékágak vize visszaduzzasztja a vízszintet a vízáteresztő-csatorna kifolyó medrében és a baloldali szivárgócsatornában. A fővízcsatorna alatti alagútnak öt járata van, de már a vízlépcső tervezésénél tudni lehetett, hogy a feladata ellátására három is elegendő lesz. Ezt az 1994 és 2016 között végzett mérések is alátámasztják.
Önnek ajánljuk
Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefonja buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?