Régió

Fábry Jánosról szóló könyvet mutattak be Rimaszombatban

Rimaszombat | Fábry János nevét mindenki ismeri Rimaszombatban, hiszen ő volt a mai Gömör-Kishonti Múzeum elődjének számító Gömörmegyei Múzeum első igazgatója. 2020-ban a múzeum jubileumi kiállítással emlékezett meg az alapító születésének 190. évfordulójáról. Ennek a kiállításnak a finisszázsa zajlott szerdán, aminek alkalmából bemutatásra került a kiállítás kétnyelvű, szlovák-magyar katalógusa.
Hegedűs Norbert

2021. szeptember 10. 11:00

Oľga Bodorová igazgatónő, Fábry Szabolcs és Kerényi Éva
Oľga Bodorová igazgatónő (b), Fábry Szabolcs és Kerényi Éva - Hegedűs Norbert felvétele

Az eseményt a múzeum igazgatónője, Oľga Bodorová nyitotta meg aki elmondta, hogy az intézmény történetében először kerül sor finisszázsra és bár a Fábry-kiállítás a jelenlegi helyén befejezi, a tárlat egy részét áthelyezik, így az még megtekinthető lesz a múzeum más részén.

Bár Fábry János nevére leginkább a múzeum megalapítása miatt emlékszünk, a tevékenysége ennél sokkal sokrétűbb volt. Egyszerre volt múzeumigazgató, pedagógus, botanikus és a rimaszombati társadalmi-kulturális élet szervezője. Ez a sokszínűség visszaköszönt a tavaly október óta látható kiállításban és a finisszázson bemutatásra került kötetben is. A könyvecskét a szerző, Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum történésze mutatta be, aki egyben a jubileumi Fábry-kiállítás kurátora is.

a

Fábry János 1830-ban született Losoncon és 1907-ben hunyt el Rimaszombatban, tragikus hirtelenséggel, agyvérzésben. A szabadságharcban segédtisztként szolgált, mindössze 19 évesen szemtanúja volt a világosi fegyverletételnek. Losoncra hazatérve a várost felgyújtva találta. Az 1850-as évektől Rimaszombatban élt, mint az Egyesült Protestáns Gimnázium tanára, később igazgatója. Bár a botanika professzora volt, több tudományágban is maradandót alkotott és rengeteget tett Rimaszombat közéleti és kulturális életének előremozdításáért, ahol csaknem 60 éven át tevékenykedett. Ezt a sokszínű életet remekül mutatta be a kiállítás, de a kiállításról szóló katalógus is, mely a Gömör-Kishonti Múzeumban fellehető kiállítási tárgyakon keresztül ad számot Fábry János tartalmas életéről. A gyűjteménybe Fábryhoz köthető tárgyak, kéziratok, fényképek sora tartozik, melyek részletes képet adnak a múzeum alapítójának családi életéről, botanikai kutatásairól, oktatói tevékenységéről és mindarról a munkáról amit Rimaszombat kulturális fejlődéséért tett, legyen szó színházi előadások, sportesemények szervezéséről vagy a leánynevelés előmozdításáról.

Az előtérben Fábry Szabolcs, a háttérben Fábry János
Az előtérben Fábry Szabolcs, a háttérben Fábry János - A szerző felvétele

A rendezvény díszvendége Fábry Szabolcs volt, a múzeum alapítójának ükunokája, aki jelenleg a Magyarországon található Nagyvázsony polgármestere. Fábry Szabolcs örömét fejezte ki afelett, hogy Rimaszombatban ápolják Fábry János emlékét és a saját családtörténetén végigtekintve a történelmi kihívásokról, az emlékezés szükségességéről valamint a remény és az újrakezdések fontosságáról beszélt.

a
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

Hőkamerás drónok röpködtek Sopron környékén is

Hőkamerás drónok röpködtek Sopron környékén is

eva

Čaputová lánya is megszólalt az őt gúnyoló képviselő ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.