Fábry Jánosról szóló könyvet mutattak be Rimaszombatban

Oľga Bodorová igazgatónő, Fábry Szabolcs és Kerényi Éva
Rimaszombat |

Fábry János nevét mindenki ismeri Rimaszombatban, hiszen ő volt a mai Gömör-Kishonti Múzeum elődjének számító Gömörmegyei Múzeum első igazgatója. 2020-ban a múzeum jubileumi kiállítással emlékezett meg az alapító születésének 190. évfordulójáról. Ennek a kiállításnak a finisszázsa zajlott szerdán, aminek alkalmából bemutatásra került a kiállítás kétnyelvű, szlovák-magyar katalógusa.

Az eseményt a múzeum igazgatónője, Oľga Bodorová nyitotta meg aki elmondta, hogy az intézmény történetében először kerül sor finisszázsra és bár a Fábry-kiállítás a jelenlegi helyén befejezi, a tárlat egy részét áthelyezik, így az még megtekinthető lesz a múzeum más részén.

Bár Fábry János nevére leginkább a múzeum megalapítása miatt emlékszünk, a tevékenysége ennél sokkal sokrétűbb volt. Egyszerre volt múzeumigazgató, pedagógus, botanikus és a rimaszombati társadalmi-kulturális élet szervezője. Ez a sokszínűség visszaköszönt a tavaly október óta látható kiállításban és a finisszázson bemutatásra került kötetben is. A könyvecskét a szerző, Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum történésze mutatta be, aki egyben a jubileumi Fábry-kiállítás kurátora is.

a

Fábry János 1830-ban született Losoncon és 1907-ben hunyt el Rimaszombatban, tragikus hirtelenséggel, agyvérzésben. A szabadságharcban segédtisztként szolgált, mindössze 19 évesen szemtanúja volt a világosi fegyverletételnek. Losoncra hazatérve a várost felgyújtva találta. Az 1850-as évektől Rimaszombatban élt, mint az Egyesült Protestáns Gimnázium tanára, később igazgatója. Bár a botanika professzora volt, több tudományágban is maradandót alkotott és rengeteget tett Rimaszombat közéleti és kulturális életének előremozdításáért, ahol csaknem 60 éven át tevékenykedett. Ezt a sokszínű életet remekül mutatta be a kiállítás, de a kiállításról szóló katalógus is, mely a Gömör-Kishonti Múzeumban fellehető kiállítási tárgyakon keresztül ad számot Fábry János tartalmas életéről. A gyűjteménybe Fábryhoz köthető tárgyak, kéziratok, fényképek sora tartozik, melyek részletes képet adnak a múzeum alapítójának családi életéről, botanikai kutatásairól, oktatói tevékenységéről és mindarról a munkáról amit Rimaszombat kulturális fejlődéséért tett, legyen szó színházi előadások, sportesemények szervezéséről vagy a leánynevelés előmozdításáról.

Az előtérben Fábry Szabolcs, a háttérben Fábry János

A rendezvény díszvendége Fábry Szabolcs volt, a múzeum alapítójának ükunokája, aki jelenleg a Magyarországon található Nagyvázsony polgármestere. Fábry Szabolcs örömét fejezte ki afelett, hogy Rimaszombatban ápolják Fábry János emlékét és a saját családtörténetén végigtekintve a történelmi kihívásokról, az emlékezés szükségességéről valamint a remény és az újrakezdések fontosságáról beszélt.

a
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?