Régió

Érsekújvári kézművesek kiállítása Fonyódon

Fonyód | Stancz Alíz gyöngyékszerkésztő és Juhász Zsuzsa selyemfestő alkotásaiból nyílt kiállítás Fonyódon, melyet augusztus 28-ig láthatnak az érdeklődők a Balaton partján fekvő Somogy megyei városban.
Száz Ildikó

2019. augusztus 23. 11:18

Az alkotókat Molnár Rita a Fonyódi Kulturális Központ igazgatója köszöntötte és elmondta, hogy évek óta hagyománnyá vált, hogy az államalapítás ünnepére meghívják a testvértelepülések küldöttségeit, hogy még szorosabbá váljon a kapcsolatuk, illetve hogy további együttműködési lehetőségekről beszéljenek. Stancz Alíz elmondta, évekkel ezelőtt az édesanyja gyöngyhímzéses alkalmi ruhájához hasonlóra vágyott, végül ő készítette el. Különféle technikákat sajátított el, majd gyöngyfűző klubot alapított. Alíz eredeti hivatása gyógytornász, de ma már termelési igazgatóként dolgozik és hobbi szinten alkot. Juhász Zsuzsa az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola főnevelője és képzőművészetet is oktat a gyerekeknek, az első selyem díszpárnát a nővérének készítette ajándékul. A fonyódi bemutatkozás egyfajta jubileum volt mindkét kézműves számára. Tizenötödik alkalommal mutatták be legújabb alkotásaikat a közönségnek, és a megannyi sikeres hazai kiállítás után ez volt az első alkalom, hogy magyarországi vendégek is láthatták műveiket. Molnár Rita rendhagyó módon nyitotta meg a kiállítást, a látogatók először szétnézhettek, gyönyörködhettek a kiállított alkotásokban, majd egy hosszú beszélgetés során megismerkedtek a kézművesekkel. Stancz Alíz és Juhász Zsuzsa elmondták, akadnak olyan ékszerek, illetve selyemkendők, melyektől nagyon nehéz megválni. Ma már sok visszatérő állandó vásárlójuk van. „Előfordult, hogy különleges kéréssel fordultak hozzám, fessek tengerpartot, pálmafákat selyemre, vagy készítsek rózsaszín macskákat ábrázoló kendőt. Mindig izgalmas kihívásnak tartom ezeket a feladatokat. Egyszer egy kézműves vásárban az egyik kislány többször is megállt és megcsodált egy kendőt a kínálatból. A nap végén odajött. Elmondta, milyen jó lenne, ha egyszer ilyet tudna magának vásárolni. Odaajándékoztam neki, örömmel töltött el a boldogsága” – mondta Juhász Zsuzsa. Stancz Alízt Érsekújvár központjában állította meg egyszer egy hölgy, amikor meglátta nyakában a saját készítésű virágmintás gyöngyékszert. Valósággal lekönyörögte róla, hogy neki itt és most kell ez a nyakbavaló.

A beszélgetés során szóba került a selyemfestés kapcsán a faggyú- és a szappantechnika, a kézművesek a színek összehangolásáról, a leendő viselő kívánságairól, a megrendelő személyiségéhez illő kendőkről és ékszerekről meséltek. Alkotásaikban mindig tetten érhető a lendületük, szépérzékük, érzékenységük, egy-egy készülő darabba belevarázsolják a jókedvüket, a bánatukat. Az alkotásokat mindig a viselőik, a megajándékozottak fejezik be, saját személyiségükkel.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ütőképes röplabdacsapat Komáromban

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?