Régió

Ógyalla: Eredeti formájában állították helyre a barokk főoltárt

Ógyalla | A közelmúltban szentelték fel az ógyallai Szent László-templom 18. századi főoltárát, amelyet az oltárképpel együtt teljesen és hosszadalmasan restauráltak.
Vataščin Péter

2020. július 22. 15:00

Ógyalla
- Somogyi Tibor felvétele

Bőven van hely abban a templombelsőben, amelyen Józsa Attila esperesplébános vezet végig minket, elmagyarázva, hol, milyen elemekből állt össze a város egyik legnevezetesebb műemléke, amelyet egykor Medgyaszay István tervezett. A bizánci templomok belterét idéző térszerkezettől kezdve a szecessziós stílussal és protestánsszerű puritanizmust idéző külcsínnel szerves egységbe olvad a 18. századi főoltár és a felette levő 1837-es Szent Lászlót ábrázoló kép. A maguk csendességében ezek az elemek korokon átívelő hangulatot kölcsönöznek a templomnak.

A történelem nyomai

Józsa Attila elmondta, nem annyira fizikai állapot, mint inkább a sokszoros átfestések és módosítások miatt volt szükséges visszaalakítani az oltárt eredeti formájára. Az egyházlátogatási jegyzőkönyvekből tudható, hogy a 18. század elején már létezett ez a konstrukció, s nem sokkal később némileg bővítették. Az akkori templom is barokk stílusú volt, viszont 1911-ben leégett. A mostani épület felépítésekor, amit lehetett, átmentettek a korábbi berendezésekből, így a két mellék- és a főoltár, ugyanennyi festmény és a padok egy része került az új templombelsőbe bő 100 évvel ezelőtt. A restaurálással kapcsolatban az esperes arról is beszámolt, hogy utánanéztek a helytörténetnek is. Egyebek mellett már csaknem biztosan állítható, hogy az 1837-es keltezésű oltárképet Szily Ferenc esztergomi őrkanonok, korábbi szentpéteri plébános végrendelete alapján hátrahagyott pénzéből finanszírozták.

A restaurálás

A főoltár ugyan nem minősül műemléknek, viszont Józsa Attila szerint a Műemlékvédelmi Hivatal nem kötelező jellegű ajánlása alapján úgy döntöttek, hogy szakszerűen restaurálják. A korábbi együttműködéseik révén a szeredi František Šmigrovskýt és kollégáit kérték fel a munkára, akik 2018-ban az oltárképet, majd azt követően másfél éven keresztül magát az oltárt tették rendbe. Az előbbi munkadíja nem egész 7 ezer, az utóbbié pedig mintegy 12 ezer euró volt, amelyre 2-2 ezer euró támogatást kaptak az ógyallai önkormányzat kulturális bizottságától. A fennmaradó részt a hívek adományaiból finanszírozták, amelyek között akadt egy igen bőkezű hozzájárulás is.

„Nagy meglepetés volt, hogy egy magánadakozótól 2500 euró adományt kaptunk konkrétan erre az oltárra. Névtelenül adakozott egy közvetítő segítségével, rajta keresztül hálából küldtünk az adakozónak egy szép emlékképetˮ

– mondja Józsa Attila. Hozzátette, számára az oltár a papok fő „munkahelyeˮ, ezért is volt fontos ennek a rendbetétele, illetve úgy látja, ez jelzés is volt a hívőknek, hogy a templom leglényegesebb szakrális részét állították vissza eredeti formájába. 

Az oltárt június utolsó napjaiban Kiss Róbert, a Nagyszombati főegyházmegye általános helynöke szentelte fel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gy

Enyhültek az óvintézkedések az iskolákban

A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)
Frissítve

Népszámlálás: 422 + 34 ezer magyar él az országban

tasr

Heger örül, hogy Čaputová támogatja az USA-val kötött védelmi megállapodást

orv

A WHO útmutatót készített azoknak, akik átestek a koronavíruson

dac

Schäfer és Jedlička nélkül is meggyőző volt a DAC a Ferencváros ellen

asztma allergia

Mi köze a gyerekkori asztmának a nitrogén-dioxidhoz?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.