Régió

Energiaválsággal kapcsolatos óvintézkedések Vágsellyén

Vágsellye | A tervezett állami intézkedésekkel csaknem egyidejűleg reagál Vágsellye önkormányzata az energiaválságra. Az e heti önkormányzati ülésre kidolgozott anyagban konkrét óvintézkedéseket javasol a város vezetése, amelyek érintenék a városi fenntartású épületeket, hivatalokat, iskolákat és sportlétesítményeket.
author
Száz Ildikó

2022. szeptember 21. 13:17

Vágsellye
- Száz Ildikó felvételei

Válságforgatókönyv

Az úgynevezett válságforgatókönyvet Jana Nitrayová, a Vágsellyei Városi Hivatal vezetője terjeszti be, a kidolgozásában részt vett Margita Pekárová, a város tulajdonában lévő létesítményeket kezelő osztály vezetője és Miroslav Poliček, közlekedésügyi referens. A városi épületeket érintő takarékossági intézkedéseket taglaló részben az áll, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok több mint 80 százalékát hőszigetelték, és lecserélték a nyílászárókat. Felsorolják azokat a városi ingatlanokat, amelyek energiatakarékossá tételét mielőbb meg kell oldani. Ezek egyike a városi sportcsarnok épülete, a tekepálya épülete és a pedagógiai-pszichológiai tanácsadó székhelye. A listára felkerült a hajléktalanszálló épülete, a ravatalozó épülete, az Alsó utcai irodai épület, a Vágsellyei Művészeti Alapiskola épülete, és mielőbb hőszigetelni kellene a Palárik, a Szövetkezeti, az Építő és a Bernolák utcai óvodák épületét, valamint az idősek otthonát. Az éjszakai melegedőben, a pedagógiai-pszichológiai tanácsadóban, a Palárik utcai óvodában, a ravatalozó műszaki épületében a nyílászárókat is újakra kell cserélni, az óvodában korszerűbb, energiatakarékos lámpákra lesz szükség. Napelemeket szerelnének a tekepálya épületére, a vágvecsei, nemrég felújított művelődési házra, az alapiskolák és az óvodák épületeire, a megújuló energiaforrást fűtésre, világításra használnák. Az említett óvoda, illetve az Alsó utcai irodaház, valamint az idősotthon tetőszerkezete is javításra szorul. Vágsellye vezetése azt tervezi, hogy a tulajdonában lévő épületekben, azaz irodákban és iskolákban 22, a sportlétesítményekben 19-20 fokra csökkentenék a fűtést.

Vízhasználat és közvilágítást

Az energiaválság miatt további két tételt, a vízhasználatot és a közvilágítást illetően is takarékosságra int a város. Vágsellyén a városi tulajdonú épületek vízhasználatára évente 140 ezer eurót fordítanak a büdzséből. Az esővíz elvezetése a szennyvízcsatornába épületenként mintegy évi 600 euróba kerül, az évi összkiadása a városnak 9 ezer euró. Vízgyűjtőket létesítenének a két városi szökőkútnál és a városi ingatlanoknál, a tartályokba felfogott csapadékot a zöldterületek locsolására használnák, ugyanezt tervezik az alapiskolák, óvodák közelében és az artézi kutaknál. A felgyülemlett csapadékkal öntöznék a nevelési és oktatási intézmények parkjait, konyhakertjeit. A város vezetésének javaslata alapján a szökőkutak csak június 21-től szeptember 21-ig működhetnek a városban. Ami a közvilágítást illeti, a legmagasabb fogyasztást a gázkisüléses fényszórók esetében észlelték, amelyek szabályozására alig van lehetőség. „Mivel nem kapcsolhatjuk le teljesen ezeket a fényszórókat, két alternatív megoldást javasolunk. Minden második lámpa kikapcsolását, elsősorban a hídon. A múltban már kipróbáltuk ezt a megoldást, lehetséges, hogy nem nyeri el a lakosok tetszését. A másik megoldás a fényszórók LED-technológiára cserélése. A lámpatestek minőségi anyagból készültek, felesleges a lecserélésük. A LED-lámpák vásárlására az Enviromentális Alaptól kérhetnénk kedvezményes hitelt” – áll a takarékossági javaslatban. A város konkrét javaslata a következő: a főutaknál minden második utcai lámpa világítana, miközben minimálisra csökkentenék a közvilágítás intenzitását. Az utcai megvilágítást két órával csökkentenék. Csökkentenék a közvilágítás intenzitását a temetőkben, a téli sportpályán és a városi sportcsarnokban. Energiatakarékosabb LED-lámpákat szerelnek a parkolókban lévő fényszórókba. Az SR100 típusú lámpákat lecserélik a főutak mellett LED- típusúakra és távvezérléssel szabályozzák a fényerőt a 2015-ben átadott fényszórók esetében. Összesen 1009 utcai lámpát érintene a táv fényerő-szabályozás. Ha két órával kevesebbet világítanák meg az utcákat sötétedés után, és csak minden második lámpa világítana, az jelentős energia megtakarítást eredményezne. A fent említett intézkedések bevezetésével 42 megawattórára csökkenne egy lámpa üzemeltetése, így a jelenlegi 293 601 euró évi kiadás helyett a város 198 891 eurót fizetne, a jelenlegi 400 euró/MWó fogyasztás esetében.

Vágsellye


A műjégpálya használata

A városnak a jelenleg érvényben lévő szerződés alapján 2023. április 30-ig szállítják a szerződésbe foglalt feltételekkel a gázt. Néhány szervezetnek más határidőkkel van szerződésük a szállítóval, ezért az önkormányzat egy közös jövőbeni közbeszerzési eljárás indítását javasolja. Az energiatakarékossági intézkedések érintenék a városi műjégpálya üzemeltetését is. A létesítményt csak abban az esetben üzemeltetnék, ha mínusz 2 fok alá csökken az éjszakai hőmérséklet, és napközben nem haladja meg a plusz 5 fokot a december 19-től január 31-ig terjedő időszakban.

A városi irodákban a klímaberendezéseket csak harminc fok feletti hőmérsékletnél kapcsolhatnák be a hivatalnokok. Tilos lesz téli hónapokban a magán fűtőtestek használta az irodákban, és az alkalmazottak kötelesek lekapcsolni a villanyt azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodnak. Az irodák folyosóin mozgásérzékelő lámpákat működtetnének.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.