Régió

Emelték az ingatlanadót Dunaszerdahelyen

Az ingatlanadó emeléséről, a szlovák iskola konyhájának felújításáról és jelzőlámpák felújításáról is döntöttek a dunaszerdahelyi képviselők a legutóbbi testületi ülésen, amelyen módosították a városi költségvetést.
Somogyi Katalin

2019. február 27. 19:04

Dunaszerdahely
Közel 22 millió euróból fog gazdálkodni Dunaszerdahely 2019-ben - Képarchívum, illusztráció

A költségvetés-módosítás tervezett lépés volt, amelyet már az alakuló ülésen jeleztek a képviselők, miután elfogadták az új büdzsét, hogy ne provizóriummal kezdje a város a választási ciklus első évét. Bizonyos információk azonban már akkor hiányoztak, illetve a zárszámadás utáni eredményre is várni kellett.

A város pénzügyi helyzete még jobban alakult a vártnál: Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi osztályának vezetője arról számolt be, hogy a város bevétele több mint egymillió euróval lesz magasabb a decemberi előrejelzéshez képest. Pedig már a decemberi prognózis is nagyon pozitív volt, hiszen eleve több mint 600 ezer euró többlettel számolt. Az összköltségvetés eléri a közel 22 millió eurót. A tervezetthez képest emelkedett a visszatérítendő részadó, és mivel emelték az ingatlanadót, ez a tétel is növekedett. Bár a nagyon pozitív mérleg fényében nem volt igazán szükség az ingatlanadó emelésére, a városatyák ezt azzal indokolták, hogy „már régen nem emelték”. Csak Ollétejed városrészre nem vonatkozik az ingatlanadó átlagban 6 százalékos növelése, a gumifeldolgozó által állandósult levegőszennyezésre való tekintettel. Igaz, furcsa módon éppen a levegőszennyezés valószínű okozója, a Dron Industries jutott ezáltal a legnagyobb előnyhöz.

Hájos Zoltán polgármester elmondta, 2019 legnagyobb beruházása a Jilemnický utcai szlovák alapiskola konyhájának és ebédlőjének a felújítása lesz, amely hasonló horderejű lesz, mint amilyen változáson a Szabó Gyula Alapiskola konyhája és ebédlője esett át tavaly. A költségvetés közel 900 ezer eurót különít el erre a projektre. A Szabó Gyula Alapiskola mellett egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 60 ezer euróból épül egy többfunkciós játszótér.

A Municipal városi tulajdonban levő vállalatnak több mint 60 ezer eurót hagytak jóvá, amelyből a legnagyobb részt a műjégpálya hűtőberendezésének a javítására költik el, de marad pénz a gyűjtőudvar bővítésére is. A Csallóközi vásárral kapcsolatos kiadásokat a város 80 ezerről 95 ezerre emelte, és a városi ünnepekre, megemlékezésekre szánt összeget is emelték 10 ezer euróval.

Már többször volt szó arról, hogy a Fő utcán, a posta előtti gyalogosátkelőt jelzőlámpákkal látnák el. Úgy látszik, ebben a választási ciklusban erre is sor kerül, bár az autósok tapasztalatai szerint nem feltétlenül lenne szükséges, hiszen ezen a szakaszon a megengedett sebesség 30 km/óra, és mivel ez a Fő utca legszűkebb része, akarva-akaratlanul lelassul a forgalom. Ha ehhez hozzájön még a kb. 20 ezer eurós jelzőrendszer, a reggeli és délutáni forgalmi dugók szinte borítékolhatók.

A buszpályaudvartól a Kukučín utcáig tervezett gyalogosút felújítására 25 ezer eurót különített el a város.

A képviselők a városi díjak és kitüntetések jelöltjeiről is döntöttek. A díjakra felterjesztettek között van többek közt Kanovits György volt városi képviselő (MKP), a dunaszerdahelyi városi tv szerkesztője, Petényi György, a városi sakk-klub elnöke, valamint in memoriam Antal András, a kultúra területén nyújtott tevékenységéért.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

petocz

Kisebbségi Kulturális Alap: véget ért az igazgatójelöltek meghallgatása

határátkelőhely

Intenzív rendőri ellenőrzés lesz szerdán a Dunacsún–Rajka határátkelőnél

U. S. Steel

Sztrájkkészültség a kassai acélműben

Alvaro Morata

De hol vannak a spanyol mezek?

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.