Régió

Elviselhetőbbé vált a nyári meleg

Egyházgelle/Ógelle | Az Egyházgelle részét képező Ógellére, egy pedagógus házaspárhoz került az előfizetőink között kisorsolt klímaberendezés.
Vataščin Péter

2021. augusztus 2. 13:02

Ógelle
- Vataščin Péter felvétele

A szerkezetet múlt szombaton szerelték be Trencsík János és Trencsík Anikó otthonába. A környék lakosai, de akár újságolvasóink is jól ismerhetik őket, hiszen a családfő a somorjai Madách Imre Gimnázium, felesége pedig az egyházgellei alapiskola igazgatója. A nyereményt eredetileg Trencsík János Marcelházán élő édesapja nyerte meg, azonban végül felajánlotta a berendezést a fiának és a menyének. 

Ógelle
Napilap a családban
„Nálunk a napilapot az Új Szó jelentette – a családban és a munkahelyen, a tantestületben is. Az embernek kicsit biztonságot is ad: új nap van, mert megjött az új újságˮ – fejti ki Trencsík Anikó. Apósának ők fizetik elő a lapot – karácsonykor, rendszerint egész évben használatos ajándékként –, aki elejétől a végéig át szokta olvasni az Új Szót, s külön szokta jelezni, ha az Iskola utca című rovatunkban találkozik a menye által írt cikkekkel. „Édesapám annak idején a komáromi hajógyárban dolgozott. Amikor hazajött a munkából a 70-es években, s mi gyerekek már tudtunk olvasni, az volt az első, hogy a táskájából kivettük az Új Szót minden nap. Aztán ez így megmaradt – nálam legalábbis –, amikor gimnazista voltam Komáromban, reggelente a Prior előtti újságosnál megvettük az aznapi Új Szót, és az osztályban olvastuk elˮ – emlékszik vissza Trencsík János a régi időkre, majd hozzátette: „Mi még az a korosztály vagyunk, akik a napi nyomtatott sajtón nőttünk fel.ˮ
Mindketten hasznosnak tartják általános szinten is a napilapot mint műfajt, mert friss és naprakész információkat kapnak – s nem mondják, hogy idejétmúlt formátumról van szó. A családfő a véleményrovatot szereti leginkább, de nagyon hasznosnak tartja azt is, hogy foglalkozunk a vidéki sportélettel, például örömmel olvas a gellei labdarúgócsapatok szerepléseiről – míg felesége egyként kedveli az összes rovatot.


Ógelle
Az egyházgellei tantestületben többen rendszeres olvasói lapunknak, s amikor néhány éve megjelent a Tanuljunk az Új Szóval című felhívásunk, az első iskolák között jelentkeztek és részt vettek az összes fordulóban. „Kaptunk munkafüzeteket, egyes gyerekek és a tantestület ingyen megkapták a napilapot, s nagyon jó volt a tapasztaltunk. A munkafüzetek témái kicsit hiánypótlóak voltak, például környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási téren, amelyek általában kimaradtak a tankönyvekből.ˮ A pedagógus szerint az egyes témaköröket jól össze tudták hangolni az iskolaév dinamikájával, hiszen például a vakáció közeledtekor a közlekedési ismeretekkel vagy a szabad vízi fürdés veszélyeivel foglalkozhattak, így a nyári szabadság nem érte felkészületlenül az iskolásokat.
A somorjai gimnáziumban is bekapcsolódtak a projektbe, Trencsík János szerint sok diákot a rendszeres újságszemle szoktatta rá az olvasásra.

Ógelle
Menedék a meleg elől
„Nagyon nehezen bírom ezt a meleget, biztosan más isˮ – mondja nevetve Trencsík Anikó, amellyel egyben jelzi azt is, hogy jó helyre került a klímaberendezés. Férjével egybehangzóan állítják, hogy a klímaberendezések népszerűségének növekedése nem az emberek kényelmességével, hanem az egyre forróbb nyarakkal magyarázható. Nem kérdés számukra, hogy a globális klímaváltozás valós probléma. „Gyerekkoromban, amikor már 25 fok volt, mentünk fürödni Patra. Az már nagy melegnek számítottˮ – emlékszik Trencsík János.Felesége ma már a személygépkocsiban is nélkülözhetetlennek tartja a klímát, ami nemcsak a vezetés komfortjáról gondoskodik, hanem a sofőr, az utasok megjelenését sem teszi zilálttá.

Ógelle
Miközben beszélgetünk a csendes ógellei utcában található házban, a Farkasdon élő, magánvállalkozóként dolgozó Molnár Csaba gyakorlott mozdulatokkal szereli fel a klímaberendezést a házaspár otthonában. Most már javában tart a szezon, ami azt jelenti, hogy naponta kettő, de akár három berendezést is üzembe helyez. Munkanapjai ilyenkor általában 12 órából állnak, s főleg csallóközi és mátyusföldi falvakban dolgozik. A szerelés menetét a helyszín is nagyban meghatározza, s van, amikor egy munkafolyamatra egy egész napot rá kell szánnia. Molnár Csaba tapasztalata szerint jól működnek az öreg, akár 20 éves gépek is, így ezeknél inkább csak a tisztításukkal, nem pedig a cseréjükkel foglalkozik. „Télen nemigen jut az emberek eszébe a klímaszerelés. Ahogy jönnek a meleg hónapok, úgy szaporodnak a telefonhívások. Ha ezeket el tudnánk osztani egész évre, akkor az szuper volnaˮ – mondja mosolyogva.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.