Első Andódi Utcafesztivál: Aki eddig nem zsonglőrködött, most már az is tud!

Borka Dávid egyéni karkötői
Andód |

Sokszínű családi programot kínált a helyiek, illetve az Érsekújvárból és annak környékéről érkező vendégeknek a Trapiti Polgári Társulás. „Merülj el a hangulatban, ahogy az utcák megelevenednek a helyi zenészek hangjától, a finom ételek illatától és a barátok, a szomszédok nevetésétől. Hagyd magad elvarázsolni az utcai előadók, bűvészek és zsonglőrök által” – javasolták a szervezők, Kantár Balázs és Hajnalka, a Trapiti alapítói. 

Andód főterét szombat délután lezárták, és tehetséges kézművesek, muzsikusok, táncosok vették birtokukba. A nagyszínpadon gyermek hagyományőrző csopotok, valamint mondern táncprodukcióval, alternatív zenei csemegével érkezők váltották egymást. A kézművesek közt találkoztunk Borka Dáviddal, aki a gútai magán szakiskola pedagógusaként személyre szabott karkötőket készített helyi megrendelésre, emellett az ötvöszománc-technikákba is beavatta az érdeklődőket. Nem kis meglepetésünkre még egy érsekújvári, ma már Prágában élő látogatóval is találoztunk, aki a szervezőkkel együtt évekkel ezelőtt cserkészként szerettette meg a közös játék örömét a természetben. Mindez a mai, javarészt képernyőhöz kötött világban némileg veszített a népszerűségéből, mint ahogy a virtuális kapcsolattartásra szánt idő lopja meg az embereket a személyes találkozók örömétől. A családok különféle interaktív játékok közül választhattak, érkezésünkkor többen is kötélen egyensúlyoztak, vagy hosszú sorban várakoztak, hogy kipróbálják a falmászást. A helyi könyvtár épületénél a fejünk felett repült át az egyik zsonglőr-tanuló sokadik kislabdája. A szervezőktől megtudtuk, közösségteremtő szándékkal szervezték meg az első Andódi Utcafesztivált, amelyre cirkuszi zsánerben otthonosan mozgó, tehetséges művészek fogadták el a meghívást, akik a zsonglőrködésben, bohóc poénokban és bűvésztrükkökben egyaránt jártasak, de lélegzetelállító akrobatikus előadást is láthatott a közönség. Az udvardi származású, ma Pesten élő Salgó Viktória egyedi zenei produkcióval lepte meg a közönséget. A helyi családokkal beszélgetve megtudtuk, finom volt a posta előtt árusított vattacukor és egyediek a gyerekprogramok. Eddig kénytelenek voltak a járási székhelyre, vagy még távolabbra utazni ilyen rendezvények miatt, nagy örömmel fogadták a lehetőséget, hogy helyben, kora estig jól szórakoztak. Ma még nem tudni, lesz-e az utcafesztiválnak hagyománya Czuczor Gergely papköltő szülőfalujában. A szervezők bíznak abban, hogy idővel mások is csatlakoznak hozzájuk, így lesz folytatása a baráti beszélgetéseknek, találkozóknak helyet adó, újfajta zenei élményt és készségfejlesztést is kínáló utcai fesztiválnak. Itt azok is jól érezték magukat, akik csak néhány éve költöztek a településre, illetve sok év elteltével tértek vissza családjukkal a szülőfaluba. A rendezvényt a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató támogatásával sikerült megvalósítaniuk a lelkes ifjú szervezőknek. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?