Előnyben a fejlesztés az idei Őszi Szakmai Napokon Érsekújvárban

Őszi Szakmai Napok ünnepélyes megnyitója hétfőn
Érsekújvár |

Múlt pénteken a nulladik napon a Magyar Kodály Társaság szervezésében zajlottak az iskolai bemutató órák, és nagy volt az érdeklődés a szakmai előadás iránt. E héten a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Érsekújvári Területi Választmánya szervezésében, az Előnyben a fejlesztés programsorozat keretében rendkívül tartalmas hét vár a résztvevőkre.

A vendéglátó iskola nevében Priskin Zoltán, a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója és Salgó Gabriella igazgatóhelyettes, az SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmányának elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke szólt a résztvevőkhöz. Az ünnepélyes megnyitót Szolár Zsófia dalai tették teljessé. Jelen volt a megnyitón Helena Weszelovszká az Érsekújvári és Vágsellyei térségbeli regionális pedagógustámogató központ igazgatója, Hegedűs Orsolya, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánhelyettese, Peternai Zsuzsanna a Pázmány Péter Gimnázium igazgatója, Markovics Tímea a ProEduca intézmény vezetője.

Közös küzdelem

Tudjuk, hogy nagyon nagy változások előtt állunk. A szakmai napok a pedagógusok és szülők társadalmát arra szeretnénk ráébreszteni, hogy most már nem reformokról kell beszélni, hanem folyamatos változásokról. Lényegesnek tartom, hogy ezek a változások velünk együtt történjenek, és valamilyen szinten mi is irányítani tudjuk azokat” – mondta Priskin Zoltán. A szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt köszönetet mondott Fekete Irén az SZMPSZ elnöke, amiért rengeteg elfoglaltságuk mellett megvalósulhat a szakmai hét. „A meghívott előadókat nem csak ismerem, de elismerem és tisztelem is. Tőlük igazán van mit tanulnunk, mindannyian a szakterületük kiválóságai. Szívből ajánlom a résztvevőknek Stredl Terézia pszichológus előadását az iskolai sikerességről – fejlődésről, a példaképemnek tartom őt. Köszönettel tatozom az SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmányának a körültekintő, minden részletre kitérő és szakmailag kifogástalan szervezői munkáért, amit az idei Előnyben a fejlesztés szakmai hétért kifejtettek. Dicséretre méltó, hogy figyelemmel fordultak a speciális fejlesztést igénylő gyermekek felé. Ezek a gyermekek tudjuk mindnyájan, hogy nem betegek, zömmel átlagos, vagy átlag feletti intellektussal rendelkeznek, mégsem tudják hozni azokat az eredményeket, amelyeket a környezetük remélhetne tőlük. Lemaradásuk több területen is megmutatkozik. Nekünk pedagógusoknak az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a szakterületet amely a gyermek szükségleteit kielégíti – legyen az korai fejlesztés, gyógypedagógiai oktatás, tanácsadás és azt a szakembert, aki birtokában van a szükséges jártasságoknak, készségeknek. Szövetségünk minden fórumon és a minisztérium felé is jelzi, hogy szükség van magyarul tudó szakemberekre. Kezdeményeztünk a fejlesztő szakemberek képzésének mielőbbi elindítását a Selye János Egyetemen, amire ígéretet is kaptunk” – hangsúlyozta Fekete Irén. Fontos gondolatokkal zárta a megnyitót Salgó Gabriella, megköszönte az SZMPSZ központi irodája munkatársainak a hatékony együttműködésért, aminek köszönhetően a pályázatuk sikeres lett. Szakmai hetünk központi témája a fejlesztés, ami magába foglalja a családok segítését, szűrést, komplex diagnosztikai vizsgálatokat, gyógypedagógiai fejlesztéseket, tanácsadást és különféle terápiás szolgáltatásokat. Fejlesztő pedagógusokat, fejlesztéssel foglalkozó intézményeket szólítottuk meg, célunk a köztudatba való emelése és a pedagógusok, szülők tájékoztatása” – tette hozzá Salgó Gabriella aki hangsúlyozta, a magyar kormány és a Bethlen alap támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a szakmai hét.

Galéria

Zenei nevelés

Elsőként a nulladik napon két remek zenei tanórán vettek részt az érdeklődők majd annak szakmai értelmezésére került sor a Kodály Zenei Intézet jóvoltából, a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Kodály öröksége címmel Őri Csilla, a budapesti Marczibányi téri iskola igazgatója, karnagya, köznevelési szakértő tartott délutáni összefoglalót a nulladik napon. Délelőtt bemutató órákat tartott B. Horváth Andrea, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, Kóta-életműdíjas karnagy a 3.A osztályban. A 4.A osztályban Pankotainé Puskás Gyöngyi énekzene tanár, karnagy tartott bemutató foglalkozást. A nap védnöke Vas Bence professzor, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának művészeti és tudományi dékánhelyettese, a Magyar Kodály Társaság elnöke volt, és Józsa Mónika karnagy, ének-zenetanár, a hazai kórusmozgalom jelentős személyisége is a szakmai nap vendége volt. Egyre fontosabbá válik, milyen neveltségi, érzelmi intelligencia szintre tudjuk eljuttatni a gyerekeket. Elsősorban a készségfejlesztés a lényeg az általános iskolában. Lángként kell tovább vinnünk a Kodály oktatási filozófia alapján azokat a módszereket, melyeket elsajátítottunk. Bartalos Ilona tanított a Kodály iskolában aztán Kanadában folytatta az életét, ott is a Kodály filozófia jegyében tanított. Mennyire igaza volt, hogy érző szívű boldog embereket csakis zeneközpontú pedagógiai szisztémával lehetséges nevelni, mivel a zene a legemocionálisabb művészet, hatása az emberi lélekre felbecsülhetetlen” – hangsúlyozta Őri Csilla, aki tanórákon készített videó felvételekkel, illetve az iskola kórusát bemutató remek zenei felvételekkel ajándékozta meg a közönséget. A hivatalos nyitónap délelőttjén Melecski Júlia a Kiwi Fejlesztő Központ vezetője, gyógypedagógus és Farkas Bernadett pszichológus tartott foglalkozást a tanulási és viselkedésproblémák megfelelő terápiás kezeléséről.

Gazdag kínálat

Kedden az Innovatív Oktatásért Intézet civil szervezetének munkatársai látogattak az iskolába és Differenciálás a tanórán tanfolyamot tartottak délelőtt és délután. Ugyanekkor a Tandem társulás szakértői a médiatutatosságról szóltak. Andrássy László meseíróval a harmadik, negyedik és az ötödik évfolyam tanulói találkozhattak. Gyarmathy Éva pszichológus, A tapasztalat és kontroll szükségessége témájú előadására kedden 16 órától várják az érdeklődőket. Markovics Tímea fejlesztő pedagógus, a ProEduca képviseletében A pedagógiai diagnosztika, mint a fejlesztés kiindulópontja elnevezéssel tartott műhelymunkát a szakmai napok résztvevőinek. Szerdán 15 és 16 óra között az Artis Fejlesztő Központ képviseletében Barthalos Réka előadásával várják a vendégeket, amelyen a mozgásterápiáról, a korai fejlesztésről lesz szó, valamint a gyermekkori képességfejlesztés fontosságáról. Ne legyen már problémás gyerekünk! Bereznai Malvína gyógypedagógus szerdai előadására is érdemes ellátogatni. Darida Szilvia speciális pedagógus november 30-án agytorna gyakorlatokat tart a felső tagozatosoknak. Pócs Zsuzsanna és Bodó Végh Lívia terapeuták a dunaszerdahelyi Szivárvány Fejlesztő Központ munkáját mutatják be. Kozma Szabolcs gyógypedagógus, logopédus a Pannonhalmi Pedagógiai Szakszolgálat vezetője, A fejlődés és fejlesztés címmel tart előadást november 30-án 16 órától. A zárónapon a hagyományos népi játékoké, meséké lesz a főszerep Deák-Zsótér Boglárka és Kása Rebeka vezetésével. Kása Ildikó, a dunaszerdahelyi Meliorat Magán Gyógypedagógiai Fejlesztő Központot mutatja be aznap 16 órától, és ugyanezen a napon délelőtt a 9.B osztálynak tart előadást a Tandem csapata a médiatudatosságról. A rendezvény társszervezője az SZMPSZ, annak területi választmánya és helyi szervezete, a Czuczor Gergely Alapiskola, a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, a Magyar Kodály Társaság, az Innovatív Oktatásért Intézet RCPU Érsekújvári és Vágsellyei Regionális Pedagógustámogató Központja, a komáromi Artis centrum és a Tandem szervezet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?