Régió

BARANGOLÓ: Élményvadászat futócipőben, csőre töltött fényképezőgéppel

Érsekújvár/Vágsellye/Komárom | Kétféle ember létezik, aki nagyon is érti az élményfutókat, és aki egyáltalán nem érti, mi ebben a jó. Aki érti a futót, kocogót, az pontosan tudja, ehhez nincs szükség különösebb adottságokra, vagy drága futócipőre. Nem gond, ha időnként szaggat az ember térde, vagy beáll a dereka, a gyötrő izomlázon is túl lehet jutni, ha őzgidákkal, mezei nyulakkal versenyezhetünk, vagy a fácánkakasok fényes tollazata vonja el a figyelmünket.
Száz Ildikó

2020. szeptember 11. 18:30

Fussunk!
Ajánlatos a megszokott futószakaszon megtapasztalni, ahogy hétről hétre sebesebben fejlődünk. - Száz Ildikó felvételei

A fától fáig, bokortól bokorig botorkálást kutyás futással, vagy tájfotózással lehet élményszerűbbé tenni. Fotózáskor minden lelkiismeret- furdalás nélkül sétára, időnként gyaloglási járásra válthat az ember. Érsekújvári, vágsellyei és komáromi futószakaszokat ajánlanék kezdőknek és újrakezdőknek, kortól és nemtől függetlenül.

Illa berek, nádak, erek

Az érsekújváriak kedvenc kirándulóhelyein a kora őszben futóknak sem kell tartaniuk attól, hogy elhagyatott terepet választottak a gyakorláshoz. A Berek parkerdő mintegy hetvenhektáros erdős területén számos ösvényből választhat a futó, és sokkal kényelmesebb, egészségesebb mozgást nyújt ez a terep, mint odafent a part menti töltés betonfelülete. Közel háromszáz éves védett tölgyfa, ritkaságnak számító vadkörtefa található az erdőben, ahol vadaspark van. Mókusok, őzek, muflonok élnek a parkerdő hatalmas területén, a mocsaras részeken több vaddisznócsalád, a Nyitra folyó holtágánál szarvas is látható. Némelyik tölgy és fekete diófa több mint hatvanéves, de a kőrisfák, akácfák, juharfák is már négy évtizede nyújtanak árnyat a parkerdőben barangolóknak.

Felfrissülést és némi enyhet nyújthat a futástól megizzadt kezdők és haladók számára, ha egy kis időre a Nyitra folyó peremét választják, vagy megállnak a kertvendéglőben.

Zúgó parkerdő

A Szigetről a Zúgóig

A megfelelő edzéshelyet keresők választhatják a Sziget parkerdőt is, ahol játszótér és gördeszkapálya mellett vezet az erdei szakasz, majd a vasúti híd alatt, a folyó mentén futhatunk a halastavakig.

A holtág mentén kis alagút alatt is folytathatjuk a futást, ahol vadkacsák raja tanyázik. Kellemes őszi langymelegben meg sem állunk a termálfürdőig, ahol megkettőzve a tempót hamar eljuthatunk a Zúgó parkerdőig. Ne szegje kedvünket, ha sebesen száguldanak el mellettünk azok, akik pulzusmérőt viselnek, és szigorú edzésterv szerint róják a kilométereket. A kis vízerőmű mögötti szántóföldek közelében lévő töltésről lefutunk a szelíden hullámzó Nyitrához. A Natura 2000 területek európai ökológiai hálózatának részét képezi ennek a parkerdőnek az egyik része. Korábban kárókatonák, szürke gémek és a kócsagok élőhelye volt, ám a folyóparti fák egy részét kivágták a kis vízerőmű építése miatt, és lezárták a folyó egyik ágát.

Ennek ellenére a futó és tájfotós lencsevégre kaphat néhány sárga billegetőt, szürke gémet, vagy jégmadarat, a folyóban fejes domolykók és villámkeszegek szép példányai cikáznak.

A Vág folyó partjánál

Vágsellyei töltésgyűrű

Érsekújvár és Vágsellye között számos nádassal borított kanális és halastó kínálkozik arra, hogy a futócipőjét, edzőruháját a gépkocsi csomagtartójában tartó alkalmi futó jó formában maradjon.

Időnként elég, ha félórányi időt engedélyezünk magunknak arra, hogy újra lendületbe kerüljünk, és derűsebben folytassuk a napot. Őszies, hűs napokon ennyi idő alatt meg sem izzadunk. Vágsellye szépséges lehetőséget kínál a futónak már a híd lábától. A töltésgyűrűn futva megcsodálhatjuk a nemrég felújított parkerdőt. A folyóhoz vezető régi, meredek kőlépcsőn néhány ráadásedzést is végezhetünk. Innen rálátunk a part közelében tanyázó hattyúcsapatra, majd körbenyargalászhatunk a labirintusra emlékeztető töltés alatti tanösvényeken.

Az artézi kutak városában odafelé, illetve hazafelé menet enyhíthetjük a szomjunkat valamelyik friss vizű, jóízű forrásnál.

A táj állatvilága

Komáromi forgatókönyv

A Komáromhoz közelebb lakók a vasúti átjáró mögötti töltést választhatják, bár az aszfalttal bevont terepen az utóbbi időben sűrű az autóforgalom.

Ezért ajánlanám számukra a töltés alatti földutat, így jobban élvezhetik a Vág folyó felől érkező fuvallatot, lencsevégre kaphatjuk a kárókatonák raját, vagy az éppen most nyíló őszikéket, amelyek az itteni réteket beborítják lilás, fátyolszerű szirmaikkal. Ne vigyük túlzásba az első futóleckéket, ne várjunk el túl sokat önmagunktól, időnként hallgassunk bele az erdő csendjébe, ahol az időt harkálykopogással mérik.

A táj állatvilága

A hétvégi házak környékén futóknál rendszerint övtáska van, abban egy kis víz, itt csak néhány sportfutó méri a távot, ellenőrzi a teljesítményét, sokkal többen gyönyörködnek a természetben. Az első hetekben elég, ha néhány rövidebb szakaszt választunk, az útszéli csipkebokroktól a közeli vadalmafákig elég, ha tizenöt-húsz perces távokat futunk le. Rövid séta és fotózás után ismét beleharapunk a friss őszi levegőbe és engedjük, hogy megfeszüljenek az izmok. Ajánlatos hosszabb ideig ugyanazon a már ismerős szakaszon futni, mert jobban érzékelhető, mennyire változunk közben.

Őszikék a komáromi réteken

A légzéstechnika könnyen elsajátítható, nálam a sima-sima két gyors orron belégzés, és fordítottra a hosszú szájon át történő kilégzés vált be. Rendkívül biztató, amikor a sokadik edzés után nem kell több megállót beiktatnunk, mert már nincs szükségünk annyi pihenőre. Később a bizalmasunkká váló ösvényen fejlámpával is futhatunk az őszi alkonyatban, vagy a kora estében. Komárom Kabátfalu városrészénél erre kiválóak a vízgyűjtő kanálisok, ahol legutóbb gólyák gyülekeztek a nagy útra készülődve.

Madárvilág futás közben

Segítségül szolgálhat az időnként fáradó, az edzéseket már-már feladó újdonsült futó számára az őt körülvevő táj évszakok szerinti változása, a színekben tobzódó fák megélénkülése, majd megfakulása és ismételt újjászületése. Az erdő forgatókönyvébe egyikünk sem láthat bele, de készüljünk fel a csodákra!

Jó, ha tudjuk:

  • Érsekújvár – a Berek parkerdőbe és a Zúgó parkerdőbe nem szabad behajtani gépkocsival. A Berekben gyűjtőparkoló van a híd előtt, hangulatos kerti vendéglőben pihenhetünk. A Zúgónál a töltésig haladhatunk gépkocsival, a Nyitra folyó partján tilos autózni. A Sziget parkerdő szélén, a Malom vendéglőnél hagyhatjuk a gépkocsit, onnantól már csak kerékpáron, vagy gyalogszerrel jutunk be a parkerdőbe.
  • Vágsellye – a Vág partjára le lehet jutni gépkocsival, az artézi kút néhány utcányira található, a szabadidőközpontnál, vagy a város főterén.
  • Komárom – gyűjtőparkoló a Holt-Vágnál lévő vendéglőknél található, itt felfrissülhetnek a futók.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.