Régió

Elment Cséplő Ferenc

A múltidéző beszélgetések, a személyes élményeken nyugvó emlékezeti publicisztikák már soha nem lesznek olyanok, mint eddig: pár hónapos betegség után, életének 99. évében tegnap meghalt Cséplő Ferenc, mindannyiunk Feri bácsija.
Miklósi Péter

2019. január 8. 09:25

Cséplő Ferenc
Cséplő Ferenc (1920-2019)

A (cseh)szlovákiai magyar múltidézés szemszögéből kulcsembert veszítettünk, aki, mintegy jelképesen, 1920-ban, Trianon évében született; és a politikai értelemben kisebbségben élő felföldi magyarság történelmi sorsfordulóinak, mondhatni, koronatanújává lett. Azzá, hiszen már a masaryki republikában, a Pozsonyhoz közeli Rétén született, tanulmányait a patinásan hangzó szenci Magyar Királyi Felsőkereskedelmi Iskolában, majd a pozsonyi közgazdasági egyetemen végezte, a háborút Érsekújvárban élte meg; részt vett a cserkészmozgalomban, aktívan bekapcsolódott az országos magyar kulturális és közművelődési szervezet, a Szlovenszkói Magyar Kultúregyesület tevékenységébe, mint ahogyan a II. világháborút követő jogfosztottság évei után ott állt a Csemadok születésénél, és egyik alapítója volt a szervezet Pozsonyon kívül létrejött első alapszervezetének is Érsekújvárban.

Most, halálának másnapján nehéz lenne számba venni sokrétű közéleti tevékenységének valamennyi mozzanatát s részterületét, viszont annyi okvetlenül leszögezhető, hogy halálával többszörösen felértékelődik annak ténye, hogy nemcsak készséges elmesélője volt fontos eseményekben és döntő fordulatokban gazdag, a sors hajtűkanyarjaitól sem kímélt életének, hanem jó tollú krónikása is. Már 1942-ben az Érsekújvár és Vidékében publikált, az ötvenes évektől pedig országos hazai magyar lapoknak szinte mindegyikében is. Szülőfaluja iránti ragaszkodását a Réte – bástya és menedék című monográfia őrzi, több más kötetében pedig azt osztotta meg velünk, ami Trianon szlovenszkói magyar generációival történt. Feri bátyánk mesélő és elbeszélő volt, a hazai magyar valóság és történelem okozta viharok megpróbáltatásainak forrásértékű„ oral historyja” és őszinte literátora. Munkásságának valamennyi részterülete pótolhatatlanul fontos mozaikköve a kisebbségi lét igazságának, egy híján száz év valójának. Életrajzi adatainál, köteteinek lexikonokban is fellelhető címeinél sokkal fontosabb az a szellemiség, ami minden cselekedetét, munkabírását, szenvedélyes nyitottságát, körültekintően toleráns emberségét áthatotta. Személyében azonban mégsem csupán egy évszázad históriájának kiváló memóriájú tudorát gyászoljuk, hanem a mindig segítőkész és szeretetre méltó embert, az igazi jó barátot. A minden helyzetben egyenes lelkű polgárt. Emlékszem, még „csak” 90 éves volt, amikor egy alkalommal közönség előtt kérdezhettem meg tőle: mi a legfontosabb princípium és útravaló, amit a szülői házból magával hozott? A szemembe nézve válaszolt: „Azt, hogy ne adjam a nyelvemet, ne adjam a hitemet, ne adjam a nemzetiségemet, és becsületes ember maradjak.”

Feri bácsi, erre a hitvallásodra gondolva fogunk emlékezni rád.

Cséplő Ferencet január 14-én, hétfőn 11:45-kor búcsúztatják a pozsonyi krematóriumban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.