Régió

Elköltöztetik a galambokat Somorjáról

Somorja | Humánus módszerrel próbálják enyhíteni a tollas gondokat a városban. Egy polgári társulás segítségével befogják és elköltöztetik a háztetőkön turbékoló galambokat.
Kiss Bartalos Éva

2020. február 4. 13:46

galamb
Ketrecbe zárják a galambokat. (A városi hivatal felvétele)

Somorján évek óta gondokat okoz a háztetőkön fészkelő népes galambpopuláció. Sármány Ervin, a városi hivatal vezetője lapunknak elmondta, néhány régebbi ház tetején telepedtek meg a galambok.

„Ha hiányzott egy cserép, akkor a galambok beköltöztek a padlásra, ott éltek, piszkítottak. Volt olyan lakóház, amelynek padlásán 10–15 centiméter vastagon állt a galambürülék. Az épületek környékén is szemeteltek a galambok. A fokozatos tetőcserével minden épültet lezártunk, de a galambok maradtak”

– magyarázta a probléma eredetét a városi hivatal vezetője.

Ugyan a padlásra már nem jutnak be a galambok, de továbbra is a tetőkön tanyáznak. A lakosokat is bosszantják a szárnyasok, amelyek a panelházak balkonjait is összepiszkítják, sok a toll és az ürülék a környékükön. Sármány szerint az egészségügyi kockázatok miatt is rettegnek a lakosok a galamboktól, amelyek népes rajokban portyáznak, így a ragadozó madarakat is elijesztik, ezért gyakorlatilag nincs természetes ellenségük, ami gyérítené a populációt. Leginkább a téli hónapokban lepik el a háztetőket, amikor beindulnak a mezőgazdasági munkák, akkor inkább csak éjszakára jönnek be a városba a galambok. Mivel kilövéssel nem csökkenthető a populáció, ezért a város a Vad Szárnyak (Divé krídla) Polgári Társulás segítségével befogja a tetőkön tanyázó galambokat. Január közepéig 1303 szárnyast zártak ketrecbe és szállítottak el Somorjáról.

Január közepéig 1303 galambot fogtak be Somorján a szakemberek, a városi hivatal vezetője szerint nem létezik tökéletes megoldás a problémára.

Daniel Haraba, a társulás képviselője az önkormányzat portáljának azt nyilatkozta, hogy a városi galamboknak nem túl jó a tájékozódási készségük, ezért alig öt százalék esély van arra, hogy 100–120 kilométerről visszataláljanak Somorjára. A magasabban fekvő területeken a hidegebb időjárás és a természetes ragadozók miatt csak feleannyi utódot tudnak kikölteni, mint a városban. A lakosokat megosztja a probléma kezelése, néhányuk szerint a befogás helyett arra kellene koncentrálni, hogy helyben alakítsanak ki más szállásokat a galamboknak, például galambdúcok építését javasolják a Duna-parton. Sármány Ervin azt mondta, hogy egyik módszer sem teljesen hatékony a galambok gyérítésére, ugyanis jó körülmények között megnégyszereződik a galambállomány.

„Nem létezik tökéletes megoldás. Addig helyezzük ki a kalitkákat, amíg van értelme, amíg a határban nincs táplálékuk a galamboknak” – zárta Sármány Ervin.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.