Régió

Elkezdték a várfal tisztítását

Krasznahorkaváralja | Március 10-én lesz nyolc éve, hogy leégett a krasznahorkai vár. Az elmúlt években új tetőszerkezet került a várra, széles körű felújítása azonban eddig még nem kezdődött el. Az elmúlt két és fél évben a Szlovák Nemzeti Múzeum és a kulturális minisztérium szakemberei a felújítás adminisztratív részén dolgoztak.
Ibos Emese

2020. március 6. 14:00

krasznahorkai vár
- Képarchívum

Első lépésben arról született döntés, hogy a várat a 20. századi állapotába szeretnék visszaállítani. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a tűzvész okozta károkat állítanák helyre, hanem az 1964–1989-es években elvégzett várfelújítás munkálatainak negatív következményeit is eltávolítják. A vár külső és belső tereinek felújítása mellett új arculatot kap az alsó és a középső vár udvara, a vár alatti terület, és teljes mértékben revitalizálják a parkolót, illetve egy látogatóközpontot építenek ki. Nem utolsó sorban új tárlattal várják majd a látogatókat. 

Engedélyeztetés
Mivel műemlékről van szó, ezért a felújítás terveinek kidolgozását mintegy 15 archeológiai vizsgálat, statikai vizsgálat, egyéb kutatás, mérés és elemzés előzte meg. Ahhoz, hogy a mintegy 750 évvel ezelőtt épült vár felújítási munkálatai megkezdődhessenek, a szakembereknek pontosan tudniuk kell, hogy milyen építési anyagokat használhatnak, illetve milyen módszereket alkalmazhatnak a munka során. A tervdokumentáció kidolgozása mellett minden lépést egyeztetni kellett a műemlékvédelmi hivatallal, az engedélyeztetési eljárások mellett módosítani kellett Krasznahorkaváralja területrendezési tervét is, mivel a korábbi parkoló felújítása mellett egy látogatóközpontot is kiépítenek, itt a teljes infrastruktúrát fel kell újítani. Elavult a csatornahálózat, a vízvezeték, és át kell helyezni az elektromos vezetéket is. A parkoló 140 férőhelyes lesz, továbbá 11 autóbusz parkolására lesz alkalmas. Már kidolgozták a vár tűzvédelmi szabályzatát is. Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója elismerte, hogy korábbi rossz döntések is lassították a munkát, ugyanakkor alapos, precíz munkára törekednek. Abban bízik, hogy a széles körű felújítást követően a krasznahorkai várhoz 30-40 évig nem kell hozzányúlni.

Kezdődik a munka
A napokban kezdték eltávolítani a vár külső falától az építkezési törmelékeket, melyeket az utolsó felújításkor a vár két oldalán egyszerűen kidobáltak az ablakon. Ezek a várfal külső részén halmozódtak fel, s nedves lett tőle a várfal. Ezt a nagy mennyiségű hordalékot archeológus felügyeletével fogják eltávolítani, feltételezik, hogy az építési törmelék között olyan tárgyakat találnak, melyek akár 18. századbeliek és régebbiek is lehetnek. 

Új tárlat készül
Máté Tímea, a Betléri Andrássy Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tűzvészkor összesen 4229 műtárgy volt a várban – néhány a nyilvánosságtól elzárva a raktárhelyiségekben –, közülük 324 sérült meg, 27 pedig teljesen tönkrement. „Több mint 800 tárgyat restauráltak, konzerváltak vagy szakszerű tisztítást, karbantartást végeztek rajtuk. Ezek a műtárgyak csak arra várnak, hogy összeállítsuk a krasznahorkai vár új tárlatát” – mondta Máté Tímea. Hangsúlyozta azt is, hogy a látogatók idealizált emlékeket őriznek a várról. 
„Tudatosítani kell, hogy a legutóbbi felújításkor a szocializmus és a kommunizmus hatására igyekeztek elnyomni minden olyan aspektust, mely az Andrássy-család, a Bebek-család és a Máriássy-család nemesi rangját hangsúlyozta vagy jellemezte. Ezek a módosítások szinte a vár minden részét érintették, a legjelentősebben a Franciska Múzeumra nyomta rá a bélyegét, melyet teljesen átépítettek. A benne található berendezés és tárgyak raktárba kerültekˮ – magyarázta Máté Tímea. Az eredeti állapot visszaállításához rengeteg fénykép és dokumentum van a múzeumban. 

Kérdés, mikor nyit a vár
A tervek szerint az alsó és a középső vár felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást még idén meghirdetik. A várat fokozatosan nyitnák meg a látogatók előtt. Óvatos becslések szerint az első látogatók 2021-es év végén tekinthetnék meg a felújított alsó várat, 2023-ban a középső várat. A felső várat valószínűleg még később nyithatják meg. A krasznahorkai várnak ugyanis ez a legrosszabb állapotban levő része.
A kormány 35 millió eurót hagyott jóvá a vár széles körű felújítására, Branislav Panis véleménye szerint ezt az összeget nem fogják túllépni. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič a védőoltások kapcsán méltányolta az EB eddigi erőfeszítéseit

Karcsai út

Közel 1 500 új munkahely Egyházkarcsán

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

k

Tesztelés: 65 lengyel egészségügyi dolgozó érkezett Szlovákiába

Mária Ribánszka

A rendőrség keresi ezt a galántai nőt

koronavírus-vakcina

Elkezdődött az oltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.