Elhunyt Szőcs Ferenc fizikus, kutató

Szőcs Ferenc
Pozsony |

Életének 87. évében, 2022. október 8-án elhunyt Szőcs Ferenc, a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének tudományos főmunkatársa, a Rádiospektroszkópiai Laboratórium egykori vezetője.

Szőcs Ferenc 1935. augusztus 22-én született a Párkány melletti Ebeden. Itt végezte el az elemi iskolát, majd a budapesti Szent István Gimnáziumban folytatta tanulmányait, s a komáromi gimnáziumban érettségizett le 1953-ban. Nagy frekvencia és vákuumfizika specializációval 1958-ban szerzett egyetemi oklevelet a pozsonyi Comenius Egyetem fizika szakán. Ezt követően tanársegédként dolgozott az intézmény Természettudományi Karának Fizika Tanszékén, majd 1959 és 1961 között a pozsonyi Hegesztési Kutatóintézet Eletrofizikai Osztályán volt alkalmazásban. 1967-ben fizikai kémiából szerezte meg a kandidátusi fokozatot Prágában, a Csehszlovák Tudományos Akadémia Makromolekula Kutatóintézetében, a pozsonyi Comenius Egyetemen pedig az RNDr-fokozatot ért el kísérleti fizikából. 1986-ben a Szlovák Tudományos Akadémián szerezte meg a DrSc-titulust. 1963 és 2002 között vezette a Rádospektroszkópiai Laboratóriumot, 1961-től pedig a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének tudományos főmunkatársa volt. Pályája során több jelentős külföldi szakmai utat tett. Dolgozott a Szovjetunióban, Németországban és Irakban is.

Szőcs Ferencet az egyik legfontosabb 20. századi szlovákiai magyar műszaki értelmiségivé avatta fizikusi karrierje, annak nemzetközi jelentősége. A Szlovákiai Magyar Adatbankon közölt életrajza szerint pályája kezdetén nagyfrekvenciás elektromosságtannal és vákuumfizikával foglalkozott, később a spektroszkópiai anyagszerkezet-vizsgálat és a polimerekben keletkező szabadgyökök megfigyelése lett a fő kutatási területe. 94 publikációja jelent meg nemzetközi tudományos folyóiratokban. 2004-ben kapta meg a Jedlik Ányos-díjat.

Lapunknak legutóbb 2020 elején nyilatkozott, amikor megosztotta velünk a keleti fronton eltűnt édesapja történetét.

Temetése szülőfalujában, Ebeden lesz, az időpontot később közli a család.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?