Életfával búcsúzó óvodások Pereden

Pered-óvoda-faültetés
PERED |

A környezettudatosság jegyében ültettek életfát a búcsúzó óvodások a peredi Ficánkoló Óvodában. Nemcsak maradandó emléket állítanak ezzel a gyerekeknek, hanem az intézmény udvarát, környezetét is szépítik.

Immár hagyománnyá vált, hogy a peredi Ficánkoló Óvodában a végzős óvodások tiszteletére életfát ültetnek az intézmény udvarán. Berky Angelika, az óvoda igazgatója elmondta, tavaly ültették el az első ilyen fát hagyományteremtő szándékkal. 

„A fa mellé emléktábla is kerül, rajta a ballagó óvodások nevével. Szeretnénk, ha ez a szép szokás tovább élne. A cél, hogy a környezettudatosságot a ballagáskor is szem előtt tartsuk, hiszen a korábbi években volt például lufieregetés és más, mára már nem túl korszerű szokás. Azt kellene megtanítani a gyerekeinknek, hogy tudunk úgy is szép emlékeket teremteni, hogy közben környezettudatosak vagyunk és maradandót alkotunk. Korábban hatalmas nyárfák díszítették az ovi udvarát, de mivel elöregedtek, veszélyesek voltak, azokat 2014-ben kivágták. Az akkor elültetett platánfákból több kiszáradt, ezért igyekszünk minél több fát ültetni, ilyen formában is pótolni azokat, hogy a gyerekek kellemes környezetben, árnyékos udvaron játszhassanak. A fenntartó, a szülői munkaközösség és magánszemélyek is ajándékoztak fákat az óvodának” 

– fogalmazott. 

A Ficánkoló Óvodába jelenleg 38 gyerek jár, 16-an mennek szeptemberben iskolába, a következő tanévre 12 gyereket írattak be. Az intézmény profilja 2004-től a környezettudatosság, a mozgásfejlesztés és az egészséges életmód. Ezért is kapcsolódott be idén és tavaly is a Kaufland áruházlánc versenyébe, amelyet mindkét alkalommal megnyert. A nevezők SMS-es szavazáson gyűjthették a pontokat. 

„Számomra sokkal inkább az összefogás volt megható, ami a szülők között létrejött, mint maga a tény, hogy megnyertük a versenyt. Valóban mindent és mindenkit megmozgattak az ügy érdekében, hogy minél több támogatót szerezzenek, így a nyereménynek köszönhetően egy éven át minden héten minden gyerekre 200 grammnyi gyümölcsöt vagy zöldséget kapunk. Ezen a héten két láda barack érkezett, de volt már retek, uborka, paprika, banán, narancs, kivi, gránátalma, datolyaszilva, tehát olyan fajták is, amelyek teljesen ismeretlenek a gyerekeknek. Gyakorlatilag minden nap tele az asztal friss zöldséggel és gyümölccsel” 

– fejtette ki Berky Angelika. Hozzátette, azért is nagyon hasznos ez a program, mert a gyerekek maguk szeletelik a zöldséget, gyümölcsöt, kirakják a tízórai és az uzsonna mellé, megszokják, hogy minden nap nagy mennyiségben és nyersen fogyasztják a finomságokat. Azok is megszeretik, akik azelőtt nem szoktak hozzá, mert a közösségnek ereje van, megtanulják egymástól, hogy jó dolog a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?