Egyre több gondot okoz a kamionforgalom

Bős/Dunaszerdahely |

<p>Közel másfélezer állampolgár látta el kézjegyével azokat a petíciós íveket, melyekkel a medvei határátkelő közelségében fekvő falvakon keresztülhaladó teherforgalom megregulázását szorgalmazzák. A petícióval a Nagyszombat megyei közgyűlés is foglalkozott.</p>

Az íveket Medve, Csilizradvány, Szap, Balony, Kulcsod, Csiliznyárad és Csilizpatas lakosai – összességében 1450 fő – írták alá, majd azokat Nagyszombat megye vezetésének továbbították. Tibor Mikuš megyefőnök szerint a közlekedési tárca vezetése eleddig nem szentelt megfelelő figyelmet a problémának; a miniszter korábban azt javasolta, helyezzenek ki forgalomelterelő közlekedési táblákat a községeken keresztülhaladó másod- és harmadosztályú útszakaszokra. Több, a kérdésben érintett önkormányzati vezető úgy véli: ez azon kívül, hogy túl költséges, nem célravezető; olyan törvényi szabályozásra volna szükség, mely a nehézgépjárművek számára egyértelműen megtiltaná az alacsonyabb kategóriájú utak használatát.
„Ezek az utak az önkormányzatok tulajdonát képezik, a keresztülhaladó kamionok így a közvagyont rongálják. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy a nehézgépjárművek megjelenésével a községi utak balesetveszélyessé váltak, s romlott az életkörnyezet minősége is” – mondta Mikuš, hozzátéve: a csilizközi falvak lakosaink petícióját a közlekedési miniszter elé viszi.
A kamionok kitiltását kezdeményező aláírásgyűjtés folyik Bősön is. A Medvét Bacsfával összekötő, nem fizetős útszakasz mentén fekvő nagyközségen naponta száznál több kamion dübörög keresztül. „Törvénnyel kellene szabályozni, hogy a tehergépjárművek egy bizonyos súly fölött az első osztályú, fizetős útszakaszokat, illetve az autópályákat használják – mondta. – A községi utakat nem ilyen volumenű forgalomra tervezték és építették, állaguk rohamosan romlik. Károk keletkeznek a kamionok által használt utak mentén fekvő ingatlanokban is, a légkörbe kerülő kipufogógázok hatásáról már nem is beszélve. A célforgalommal természetesen kivételt kell tenni.”
A kamionok községből való kitiltását szorgalmazó aláírásgyűjtés a hétvégén zajló bősi vásár idején is folytatódik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?