Egymásnak feszülő indulatok Nagymegyeren: a polgármester háza előtt gyülekeztek

A termálfürdő beléptetőrendszerével kapcsolatos aggályok is vitát gerjesztettek (Somogyi Tibor felvétele)
Nagymegyer |

A Nagymegyeri Turisztikai Bizottság június 8-án munkamegbeszélést tartott a kultúrházban, ahol a helyi termálfürdő beléptetőrendszerével kapcsolatos aggályaikat szerették volna tisztázni az érintettekkel. Miután a párbeszédre nem volt lehetőségük, mintegy százan kivonultak Holényi Gergő polgármester háza elé, hogy nyilatkozatukat átadják.

A bizottság munkamegbeszélésére a meghívottak között volt Lukáš Machala, a Termal s.r.o. ügyvezető igazgatója, Peter Grutka, a Termal s.r.o. igazgatója, valamint Holényi Gergő polgármester is, akik nem jelentek meg gyűlésen. A várost egyedül az alpolgármester, Lapos Ildikó képviselte.

Azt gondoltam, hogy a jelenlétem nem feltétlenül szükséges egy polgári társulás saját gyűlésén. Machala úr véleményét is közvetítem, amikor azt mondom, hogy a folyamatos, körkörös kommunikáció helyett inkább érdemi munkával szeretnénk foglalkozni, ami most sokkal sürgetőbb.

– szögezi le Holényi Gergő. A munkamegbeszélésen szép számmal voltak jelen helyi lakosok, de többen voltak azok a vállalkozók, akiknek fő profiljuk a fürdőbe érkező vendégek elszállásolása. Az ülésen egy nyilatkozatot is megfogalmaztak, melyet szerettek volna átadni a polgármesternek, így a háza elé vonultak, s mintegy két órán keresztül várták, hogy dudálások és „gyere ki!” skandálások közepette kijöjjön a házból. Holényi Gergő értesítette a rendőrséget, akik ugyancsak kivonultak. A szállásadók főleg azt nehezményezik, hogy nem egyeztettek velük előre az új beléptetőrendszert illetően, hiszen nekik is voltak konkrét elképzeléseik és igényeik.

Ez az új rendszer 150 000 eurójába került a városnak, ennek ellenére vannak olyan karkötők, amik még mindig nem működnek. Hiába kértük az ügyvezetőt, illetve a polgármestert, hogy az új beléptetőrendszer szoftverkészítőivel előre egyeztessük az elképzeléseinket, erre nem volt alkalmunk. Szerettünk volna hivatalosan is beadni ezeket a szükséges pontokat. Egészen januártól kerestük az alkalmat, hogy erre sort kerítsünk, több mailt küldtük, többször kértük szóban is.

– mondja Balázs Péter képviselő. Ezt a hosszadalmas folyamatot elégelték meg a szállásadók. A korábbi, Lukáš Machala ügyvezető által összehívott szakmai munkaértekezlettel is elégedetlenek voltak, ugyanis nem lehetett a felszólalókat megfelelően hallani, prezentáció sem volt és a szállásadók kérdéseit sem tudták megválaszolni. A mostani munkamegbeszélés előtt előre elküldték a meghívottaknak a kérdéseket és kérték, hogy hívják el a szoftvercég képviseletét.

Egy polgármester 0–24-ig polgármester, nem csak akkor, amikor a hivatalban van.

– teszi hozzá Balázs Péter. Ezért kötelességüknek érezték, hogy a jelenlévők közös akaratának eleget téve a polgármester háza elé vonuljanak és átadják a nyilatkozatukat.

Mennyi karóra van?

Amiről most szó van, az a fekete karórák helyzete, amely körül heves viták alakultak ki. Tavaly augusztus 8-án döntöttünk úgy, hogy ideiglenesen beszüntetjük a működésüket, és augusztus 11-től már nem használhatják azokat. Azt tapasztaltuk, hogy az ezt követő augusztus 11–31. közötti időszakban jóval több volt a fürdő bevétele, mint előtte egész júliusban. Ez a leállítás hozta magával azt, hogy az egész beléptetőrendszert teljesen átgondoljuk.

– mondja Holényi Gergő polgármester.

Egy komplett megoldásra volt szükség, ami hivatalosan is ellenőrizni tudja a fürdőbe lépő látogatókat. Erre a korábbi fekete karórák nem voltak megfelelőek, ugyanis nagyon nehéz volt leszűrni azt, hogy egy felnőtt, egy nyugdíjas, vagy egy gyerek megfelelő jeggyel lép-e be velük, vagy sem. Egy rövid időre beüzemeltek egy jelzőrendszert, de az nem igazán működött, ha pedig nagy volt a tumultus, akkor senki nem ellenőrizte. Ekkor jött az ötlet, hogy kitalálunk egy kártyás rendszert, ami megfelelő lenne, ezért a nagymegyeri érintettek, a környékbeliek, a szállásoltatók és a rendszeresen idelátogatók beleegyezésével egy klubrendszer mellett döntöttünk, ami már más fürdőkben több éve megfelelően működik. Maradnak tehát az átcsipelt fekete karkötők, de a működés sokkal átláthatóbb lesz.

– teszi hozzá. Viszont az utóbbi hónapban sajnos problémák merültek fel ezekkel a karórákkal kapcsolatban. Hivatalosan 6500 regisztrált darabja van a fürdőnek, de valójában nagyjából 18 000 darabot hoztak vissza átcsipeltetni. Még a mai napig is felbukkannak olyan karórák cseh turisztikai cégektől, amikre a turisták 5-7 napos bérletek feltöltését kérik. Miután megszámoltuk a karkötőket, előjöttek ezek a számbeli anomáliák, amikre sürgősen megoldást kellett találni.

Jelenleg két lehetőség van a belépésre, vagy online fizetéssel, vagy helyszíni készpénzes megvétellel, mert a beléptetőrendszer nem működik. Ez már a városi vagyon megkárosítása.

– mondja Balázs Péter. A fürdő technikai állapota tovább nehezíti a rendszer megfelelő működését, amivel még a mai napig is küzdenek.

A korábbi vezetésnek köszönhetően valahol kóbor áram van. a villanyhálózatban és a fürdő területén lefektetett optikai rendszerekben, akár a medencék környékén, akár 8-11 másodperces kiesések is lehetnek, ami teljességgel megengedhetetlen. Ezen folyamatosan dolgoznak a technikusok. Ilyen és ehhez hasonló problémákat hárítunk el, amik megakadályozták, hogy már márciusban lefuttasuk a tesztüzemet. Emellett vannak olyan munkavállalók, illetve szállásadók, akik belülről kezdték ki az egységet, illetve éltek vissza az elégtelen műszaki állapotok miatti kiskapukkal.

– mondja a polgármester.

Átláthatóbb rendszert ígérnek a szállásadóknak (Somogyi Tibor felvétele)

Egységes feltételek

Igyekeznek a piaci viszonyokat úgy is átláthatóbbá tenni, hogy minden szállásoltatóval, legyen az kisebb, vagy nagyobb – a korábbiakkal ellentétben –, egységes feltételekkel szerződnek, így a kedvezményekből is mindannyian egyformán részesülhetnek.

A szerződések előkészítése már folyamatban van, sőt, az előkészített példányokat magam is láttam még múlt héten. Ezt kapja majd meg minden szállásoltató, aki bejön a termálfürdőbe és megmondja, hogy partner szeretne lenni.

– teszi hozzá Holényi Gergő. A kedvezmények mértéke is egységesítve lesz, az határozza majd meg, hogy ki mennyi vendéget hoz a fürdőbe. Ez 5–25% árkedvezményt jelent, vagy egy-egy ingyenüdítőt a látogatóknak. Így sokkal átláthatóbb lesz a rendszer, a másik pedig, hogy a szállásoltató saját maga fel tudja tölteni otthon is az órákat egy online rendszer segítségével. Amint megjön a vendége, azonnal be tudja regisztrálni, és a karkötő alapján pontosan meglátja majd, hogy melyik kliense mikor lépett be a fürdőbe, és mikor ki. Annak ellenére, hogy ez egy logikus alapokon működő rendszer, a szállásadók mégis elégedetlenek.

Jogi lépések

Az a hangnem, amit megengedtek maguknak az egyes emberek, teljes mértékben elfogadhatatlan. A feljelentést előkészítettük, meg fogjuk tenni a szükséges jogi lépéseket. Úgy gondolom, hogy egy demokratikus rendszerben helye van a párbeszédnek, a problémák megvitatásnak, de nincs helye személyes támadásoknak, mint például az ügyvezető kocsikerekének kiszúrása, nekem, illetve most már az utóbbi időben a feleségemnek küldött anonim levelek, nincs helye annak sem, hogy amikor a polgármester otthon van, este fél 7-kor és éppen arra készül, hogy a két 8 hónapos kisgyermekét megfürdesse, akkor kivonulnak a háza elé és még fél 8-kor is ott nyomják az autódudát.

– sorolja Holényi Gergő.

Ha ők egy polgári társulásként szeretnének valamit közölni, annak megvan a maga útja. Postai, vagy akár személyes átadással és a hivatalban való iktatással, illetve akár egy megbeszélés keretén belül is, ahol időpontegyeztetést követően bármikor találkozhatunk.

– teszi hozzá.

Polgármesteri Hivatal Nagymegyer (a szerző felvétele)

Hiányos kommunikáció

Közös érdek, hogy a fürdő megfelelően működjön, ugyanis – az előző városvezetés által felvett 6,5 millió eurós hitelcsomag – havi törlesztőrészletét ugyanúgy fizetniük kell, amit meg is tesznek, hónapról hónapra. Mindemellett több olyan beruházás is történt már, amiket saját forrásokból finanszíroztak.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy a nagymegyeri fürdőnek legyen jövője, legyen jó idei szezonja, hogy továbbra is minél több, saját költségből finanszírozott beruházást tudjunk megvalósítani és nemcsak a termálon belül, hanem annak környékén, sőt, a városban is.

– mondja a polgármester.

A nyilatkozat személyes átadása a gyűlést követő napon ugyancsak meghiúsult, ugyanis a polgármester a nem megfelelő hangnemre és viselkedésre hivatkozva elküldte a felháborodott képviselőket és vállalkozókat a polgármesteri hivatalból. Ezt az incidenst Varga Albin képviselő videóra is vette, amit később feltöltött a közösségi hálóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?