Régió

Egyházkarcsai diákok sikerei a Fenntarthatósági Témahéten

Egyházkarcsa | Az Almazöld konferencia és díjátadó gálán a Fenntarthatósági Témahét pályázóit díjazták Budapesten. Valamennyivel több mint ezer diák nevezett pályázataival Magyarországról, Felvidékről és Kárpátaljáról egyaránt.
author
Kürthy Judit

2022. július 12. 15:52

Szabó Esztert ezer indulóból választották a nyertesek közé (Fenntarthatósági Témahét)
Szabó Esztert ezer indulóból választották a nyertesek közé (Fenntarthatósági Témahét)

Margit-napon tartották meg a rendezvényt, a Margitszigeten, a víz ölelésében, ami a pályázatok egyik fő motívuma volt.

„A díjkiosztás mellett Kovács András Péter előadóművész szórakoztatta a rendezvényen résztvevőket, valamint bemutattuk a nyertes pályaműveket is. A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kék Bolygó Alapítvány és a MÁV-Volán Csoport támogatásával valósult meg, amit ezúton is köszönünk”

– olvasható a Fenntarthatósági Témahét közösségi oldalán. A meghirdetett pályázatok közül egyszerre többre is beküldhették a munkáikat, a Mesélő vízcsepp összművészeti pályázatra mindösszesen 894 db mű érkezett, a Gondolj újra! címűre 219 db, a Zöld fakanál receptíróra 62 db, a Kertkóstolgatóra 45 db, a TeSzedd! nevezetűre 20 db, a Legaktívabb Iskola díjra pályázók pedig összesen 75-en voltak.

A karcsaiak két pályázatban indultak, melyekben összesen hat dobogós helyezést értek el (Fenntarthatósági Témahét)
A karcsaiak két pályázatban indultak, melyekben összesen hat dobogós helyezést értek el (Fenntarthatósági Témahét)

Verseltek, rajzoltak és történeteket írtak

„Az iskolában hirdették meg, hogy jelenkezhetünk ezekre a pályázatokra, körülbelül egy hónapunk volt arra, hogy felkészüljünk. Otthon elkészítettük őket, bevittük az iskolába, ők pedig továbbküldték. Két programot említettek, az egyikben verset lehetett költeni, rajzolni, vagy egy történetet írni, a másikban pedig tárgyakból kellett újrahasznosítani, valami újat alkotni. Én mindkettőt választottam. Egy istállót készítettem lovaknak tolltetőkból, kartonból, fából és mosogatószivacsból, itt első helyezett lettem, a másikban pedig verset írtam a vízcsepp útjáról, ott pedig második”

– mondja büszkén Szabó Eszter, a többszörös díjazott, aki három oklevéllel térhetett haza.

„Egy harmadik projektben is indultunk az iskola nevében, szemetet szedtünk és egy kvízműsorban is részt vettünk. Itt pedig a legaktívabb felvidéki iskola címet is hazavihettük, amivel pénzdíj is járt”

– teszi hozzá Eszter.

„Körülbelül 80 diák, szülő és tanár vett részt a ünnepségen, a Margitszigeten. Egy komoly díjátadóval készülte, látszott, hogy nem először szerveznek ilyesmit, és hogy szívből csinálják”

– emlékszik vissza Eszter édesanyja, Szabó Gabriella, aki Vida Regina tanárnővel együtt kísérte el lányát Magyarországra.

Szabó Eszter: A víz titka (Vida Regina felvétele)
Szabó Eszter: A víz titka (Vida Regina felvétele)

Karcsai sikerek

Az Egyházkarcsai Magyar Tannyelvű Alapiskolában első körben maguk között döntötték el, hogy kinek a pályamunkáit küldik tovább.

„Kellett készítenünk egy iskolai fordulót, mert nem volt annyi lehetőségünk, hogy minden gyermek munkáját elküldjük Budapestre. A tanárokkal közösen összedugtuk a fejüket és 5-5 tanulót választottunk ki két pályázatra, a Mesélő vízcseppre és a Gondold újra! újrahasznosítás témájúra”

– mondta Vida Regina felkészítő tanár.

Emellett iskolai alapítványi támogatás is nyertünk, amit csak ott tudtunk meg. Itt minden tanuló munkáját, valamint az intézmény eddigi rendezvényeit, közös tevékenységeit együttesen díjazták – teszi hozzá a tanárnő.

Az iskolából beküldött munkák közül az alábbi diákok értek el helyezéseket:


Mesélő vízcsepp pályázat helyezései 894 indulóból:

5–12. évfolyam:

2. helyezett: Szabó Eszter

1–4. évfolyam:

3. helyezett: Kovács Boglárka

Gondold újra! pályázat helyezései 219 indulóból:

5–8 évfolyam

1. helyezés Szabó Eszter

3. helyezés Bölcs Róbert

1–4 évfolyam:

2. helyezés Varga Noel

3. helyezés Csörgő Imre

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A cseh rendőrség már az ellenőrzés első éjjelén 120 olyan személyt fogott el, aki illetéktelen módon próbált belépni az országba

Így zajlik az ellenőrzés a cseh és az osztrák határátkelőkön

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

forint k

Omlik a forint, megroggyant a magyar gazdaság

Roman Mikulec

Mikulec segítségnyújtást javasol Magyarországnak a szerb határ védelmében

Vlagyimir Putyin

Oroszország már holnap bejelenti az elfoglalt ukrajnai területek annektálását

Peter Visolajský

Eddig több mint 1900 orvos jelezte, hogy beadja felmondását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.