Egyházkarcsai diákok sikerei a Fenntarthatósági Témahéten

Szabó Esztert ezer indulóból választották a nyertesek közé (Fenntarthatósági Témahét)
Egyházkarcsa |

Az Almazöld konferencia és díjátadó gálán a Fenntarthatósági Témahét pályázóit díjazták Budapesten. Valamennyivel több mint ezer diák nevezett pályázataival Magyarországról, Felvidékről és Kárpátaljáról egyaránt.

Margit-napon tartották meg a rendezvényt, a Margitszigeten, a víz ölelésében, ami a pályázatok egyik fő motívuma volt.

„A díjkiosztás mellett Kovács András Péter előadóművész szórakoztatta a rendezvényen résztvevőket, valamint bemutattuk a nyertes pályaműveket is. A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kék Bolygó Alapítvány és a MÁV-Volán Csoport támogatásával valósult meg, amit ezúton is köszönünk”

– olvasható a Fenntarthatósági Témahét közösségi oldalán. A meghirdetett pályázatok közül egyszerre többre is beküldhették a munkáikat, a Mesélő vízcsepp összművészeti pályázatra mindösszesen 894 db mű érkezett, a Gondolj újra! címűre 219 db, a Zöld fakanál receptíróra 62 db, a Kertkóstolgatóra 45 db, a TeSzedd! nevezetűre 20 db, a Legaktívabb Iskola díjra pályázók pedig összesen 75-en voltak.

A karcsaiak két pályázatban indultak, melyekben összesen hat dobogós helyezést értek el (Fenntarthatósági Témahét)

Verseltek, rajzoltak és történeteket írtak

„Az iskolában hirdették meg, hogy jelenkezhetünk ezekre a pályázatokra, körülbelül egy hónapunk volt arra, hogy felkészüljünk. Otthon elkészítettük őket, bevittük az iskolába, ők pedig továbbküldték. Két programot említettek, az egyikben verset lehetett költeni, rajzolni, vagy egy történetet írni, a másikban pedig tárgyakból kellett újrahasznosítani, valami újat alkotni. Én mindkettőt választottam. Egy istállót készítettem lovaknak tolltetőkból, kartonból, fából és mosogatószivacsból, itt első helyezett lettem, a másikban pedig verset írtam a vízcsepp útjáról, ott pedig második”

– mondja büszkén Szabó Eszter, a többszörös díjazott, aki három oklevéllel térhetett haza.

„Egy harmadik projektben is indultunk az iskola nevében, szemetet szedtünk és egy kvízműsorban is részt vettünk. Itt pedig a legaktívabb felvidéki iskola címet is hazavihettük, amivel pénzdíj is járt”

– teszi hozzá Eszter.

„Körülbelül 80 diák, szülő és tanár vett részt a ünnepségen, a Margitszigeten. Egy komoly díjátadóval készülte, látszott, hogy nem először szerveznek ilyesmit, és hogy szívből csinálják”

– emlékszik vissza Eszter édesanyja, Szabó Gabriella, aki Vida Regina tanárnővel együtt kísérte el lányát Magyarországra.

Szabó Eszter: A víz titka (Vida Regina felvétele)

Karcsai sikerek

Az Egyházkarcsai Magyar Tannyelvű Alapiskolában első körben maguk között döntötték el, hogy kinek a pályamunkáit küldik tovább.

„Kellett készítenünk egy iskolai fordulót, mert nem volt annyi lehetőségünk, hogy minden gyermek munkáját elküldjük Budapestre. A tanárokkal közösen összedugtuk a fejüket és 5-5 tanulót választottunk ki két pályázatra, a Mesélő vízcseppre és a Gondold újra! újrahasznosítás témájúra”

– mondta Vida Regina felkészítő tanár.

Emellett iskolai alapítványi támogatás is nyertünk, amit csak ott tudtunk meg. Itt minden tanuló munkáját, valamint az intézmény eddigi rendezvényeit, közös tevékenységeit együttesen díjazták – teszi hozzá a tanárnő.

Érdekes

Az iskolából beküldött munkák közül az alábbi diákok értek el helyezéseket:


Mesélő vízcsepp pályázat helyezései 894 indulóból:

5–12. évfolyam:

2. helyezett: Szabó Eszter

1–4. évfolyam:

3. helyezett: Kovács Boglárka

Gondold újra! pályázat helyezései 219 indulóból:

5–8 évfolyam

1. helyezés Szabó Eszter

3. helyezés Bölcs Róbert

1–4 évfolyam:

2. helyezés Varga Noel

3. helyezés Csörgő Imre

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!