Régió

Egyedi a somorjai harang

Somorja | Helyére került Somorján, az ispotály-kápolna tornyában a restaurált harang.
Somogyi Katalin

2019. március 21. 17:01

Az önkormányzat döntésének értelmében önerőből felújítja a város az egyik ikonikus épületét. Az eredetileg a 18. században, barokk stílusban épült, az egykori ispotályhoz szervesen kapcsolódó kápolna az évszázadok során több átalakítást is megélt. Az Ambrózia idősotthon tőszomszédságában álló Szent Damján és Szent Kozma-kápolna ez alkalommal egy nagyon alapos restauráláson esik át, amely során első körben szigetelték a falakat, és folyamatban van többek közt a torony restaurálása is. Az előzőleg eltávolított, sérült harangot a napokban helyezték vissza a helyére. A harang restaurálását a zsarnócakohói (Žarnovická Huta) harangkészítő mesterek Michal Trvalec és fia, ifj. Michal Trvalec műhelyében végezték el, amely több mint harminc éve foglalkozik harangkészítéssel és a harangok restaurálásával, nemcsak itthon, de már a Vatikán számára is készítettek harangot. A mester szerint a harang megsérült, valószínűleg a második világháború idején kaphatott egy találatot, amitől megrepedt. Ezért megszólaltatni már sajnos nem lehet, mert bármilyen ütés végzetes lehet a számára.

Minden részét eredeti mivoltában állítottuk helyre és konzerváltuk. Egy egészen különleges, kivételes harangjuk van itt Somorján. Ilyen gyönyörű, művészi díszítésekkel egy ilyen nagyságú harangon eddig Szlovákiában sehol sem találkoztunk, pedig már jó néhány harangot újítottunk fel. Ez olyan mintha megtaláltuk volna a Szent Grált

– áradoztak a mesterek. A díszítési motívumokat a mesterek szerint vagy szobrász, vagy festőművész készíthette, annyira egyediek és szép kidolgozásúak. A dombormű valószínűleg Szent Orbánt ábrázolja, aki a szőlőművesek, kocsmárosok és kádárok védőszentje. A harangon rajta van az öntés évszáma is (1784), és a mesterek szerint Esztergomban vagy Pozsonyban készülhetett.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megosztottság helyett magyar lista, valódi tartalommal

Az exit poll szerint Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztást

Frissítve

Kétszáz fölé emelkedett a Srí Lanka-i merényletek halálos áldozatainak száma

VIDEÓ: Tigris harapott meg egy nőt Zsolnán

VIDEÓ: Centikkel tudta elkerülni az irányíthatatlan kamiont az autós

VIDEÓ: Tömegverekedés tört ki az NBA-meccsen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?