Egy kevésbé ismert komáromi könyvtár

Etnológiai Központ
Komárom |

Szlovákiában az Etnológiai Központban (EK) található a messze legteljesebb magyar nyelvű néprajzi és kulturális antropológiai könyvállomány. A közel tízezres gyűjteményt azonban nem csak az ilyen jellegű kötetek alkotják.

Komáromot – egyebek mellett – a könyvtárak városaként is emlegethetjük, ahol a szellemi kultúra legkülönfélébb intézményei őrzik a tudást ilyen módon is. Történetileg pedig utaljunk Szinnyei Józsefre, a „gőzhangyára”, akinek könyvtárosi, irodalomtörténészi munkássága párját ritkította a maga idejében. Az olvasni vágyó közönség összességében több százezernyi tudományos kötetet találhat a városban.

A „tudásőrző” intézmények egyike a Fórum Kisebbségkutató Intézet (FKI) részét képező Etnológiai Központ, amelynek könyvtára a patinás Tiszti Pavilon emeletén, annak Klapka tér felőli szárnyában található. Az állomány alapját az egykori Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaság könyvtára képezi, amely az EK birtokába került annak 1997-es megalakulásakor, s azóta már a sokszorosára növekedett.

Mi alkotja valójában a gyűjteményt? A gerincet a magyar nyelvű néprajzi és kulturális antropológiai könyvek adják: Szlovákiában sehol máshol nem fogunk találni még egy hasonlóan gazdag könyvállományt, amely a 19. századtól kezdődően – a teljesség igénye nélkül – gyakorlatilag mindmáig lefedi a magyar néprajzi tudománytörténet publikációinak sorát. Az FKI központi, Somorján található könyvtára, a Bibliotheca Hungarica alapítása óta gyűjti a szlovákiai magyarok történelmére, művelődésére, társadalmi és politikai életére vonatkozó kiadványokat – a komáromi „testvére” hasonló módon ügyel a szlovákiai magyar nyelvterülettel foglalkozó etnográfiai kiadványokra. Ugyanakkor ezek a tudományok nem csak egy etnikumról és nyelvről szólnak. Ráadásul az EK – s ezzel együtt a könyvtár – alapítói, Liszka József és L. Juhász Ilona mindig is nagy hangsúlyt fektettek a kelet-közép-európai interetnikus kutatásokra, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére. Ennek köszönhetően sok száz szlovák és német nyelvű kiadvány is az állomány szerves részét képezi, de esetenként cseh, lengyel, ukrán, román, szerb, szlovén, orosz, bolgár, angol és más nyelven kiadott példányok is levehetők a polcokról. Több szlovák, osztrák és német intézménnyel van állandó cserekapcsolatban az EK. Ez például azt jelenti, hogy egyebek mellett a Bécsi Egyetem Európai Etnológiai Intézete vagy a freiburgi Kelet-európai Németek Néprajzi Intézete által publikált kiadványok rendszeresen és naprakészen elérhetőek Komáromban – de hasonló viszonyt ápolnak a Svájci Néprajzi Társasággal és másokkal Bonntól kezdve Drezdán át Pozsonyig és Turócszentmártonig. Természetesen ugyanilyen kapcsolatban állnak csaknem az összes Kárpát-medencei magyar néprajzi és kulturális antropológiai műhellyel, legyen az egyetemi tanszék, kutatóintézet vagy tudományos társaság.

Etnológiai Központ

Ami a gyűjtőkört illeti, nem csak néprajzról beszélhetünk. Korlátozott számban alapvető és fontos történet- és társadalomtudományi kötetek is fellelhetőek itt, amelyek jó háttértudást biztosítanak egy-egy téma kutatásához. Összességében míg néhány évtizede Budapestig kellett utazni a néprajzos érdeklődésű olvasónak egy hasonló könyvtárért, addig ma már Komáromban is oltani tudja a tudásszomját.

Az EK könyvtára emellett számos más típusú anyagnak is otthont ad. Ilyen például a DIA-gyűjtemény vagy a Néprajzi Adattár, amely a szlovákiai magyar tájak és tudományosság számos értékes dokumentumát őrzi. Itt található a fizikailag már nem, csak elektronikusan bővülő Szakrális Kisemlék Archívum és a Temető Dokumentáció. Ezen felül kisebb mértékben, de különféle fényképeket, ill. hang- és képhordozókat is használhatnak a látogatók.

Az állományból kölcsönözni nem lehet. A példányokat az EK munkatársaival való személyes egyeztetést követően, általában bármelyik munkanapon bárki szabadon használhatja – helyben. Az online katalógus kényelmesen és egyszerűen elérhető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?