Egy éve bontották le, de még nem tudni, mikor készülhet el a Makranc és Buzita közötti híd

makranc hid
Makranc/Buzita |

Bő egy évvel ezelőtt zárták le és kezdték meg a bontási munkálatokat azon a Kassához közeli Makrancot Buzitával összekötő közúti hídon, melyet a Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) által megbízott cégnek máig nem sikerült befejeznie. Annak ellenére, hogy csupán egy néhány méter széles betonszerkezetű hídról van szó, a bontási munkálatok során váratlan problémák merültek fel, a folyamatos árváltozások miatt pedig a kivitelező cég végül visszalépett a szerződéstől. A megye hamarosan új kivitelezőt keres, azonban a híd sorsa és a munka befejezésének határideje egyelőre ismeretlen.  

Ahogy azt lapunknak Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere, a Kassa Megyei Önkormányzat képviselője elmondta, bármennyire is szeretne, sajnos nem tud örömhírrel szolgálni a szóban forgó települések lakosainak.

„A híd helyreállítása sajnos még mindig várat magára. Ahelyett, hogy előrehaladnának a munkálatok, újabbnál újabb problémák merülnek fel. A közbeszerzés során kiválasztott céggel szerződést kellett volna módosítani, ahhoz, hogy folytatódjon az építkezés, de ezt már nem lehetett törvényes keretek között megtenni. Ezért nem volt más választása a megyének, mint a szerződés felbontása, és egy új közbeszerzési folyamat kiírása. A szakemberek az időveszteség ellenére optimisták, és úgy gondolják, hogy a hidat még ez éven be lehetne fejezni, ugyanis megközelítőleg 7–8 hétig tartanának a munkálatok. Az ilyen jogi huzavonák sajnos több beruházás befejezését is veszélyeztetik Kassa megyében”

– közölte lapunkkal a megyei képviselő, aki szerint a megyei közbeszerzéseket illetően szinte majdnem minden esetben a megemelkedett építkezési anyag ára okoz hasonló problémát. Mivel a híd gyakorlatilag a legrövidebb útvonalon található Buzita és Makranc között, s a környékbeli településeken élők is ezen az útvonalon ingáztak a kenyheci ipari parkban található munkahelyeikre, érthető, hogy a valamivel több mint egy éve érvényben lévő kerülő miatt sokaknak nem tetszik ez az áldatlan állapot. Szalay Gábor, Makranc független polgármestere sem érti, miért tart ilyen soká a felújítás, ugyanakkor úgy gondolja, hogy az útzár miatt bevezetett kerülő nem egy eget rengető probléma.

Nehézkes kommunikáció

„Településünk önkormányzatát és a lakosokat elsősorban a megye igencsak gyengén működő kommunikációja aggasztja, ugyanis a híd befejezéséről semmi konkrétumot nem tudunk és csak részinformácókból tudakozódunk. Érthető, hogy ez heves indulatokat vált ki a lakosokban. A Csécs irányába terelt forgalom egyébként nem a legrosszabb megoldás, ugyanis az eredeti, egy irányban mindössze 4 kilométeres táv további 3,1 kilométerrel hosszabbodott, ami oda-vissza úton egy alkalommal nagyjából 6 extra kilométert jelent. A helyzet inkább azokat aggasztja, akik a közeli Szepsiből, Somodiból, vagy éppen Jászóról járnak be munkába a kenyheci ipari parkba, hiszen nekik egy év alatt nagyjából 1400 kilométernek megfelelő extra távot kell megtenni. Számunkra már az is pozitívum lenne, ha bejelentenék a munkálatok befejezésének definitív határidejét” – közölte az Új Szóval Szalay Gábor, Makranc polgármestere. Michal Hudák, a KSK szóvivője lapunk megkeresésére megerősítette a hídon zajló munkák leállítását és a kivitelezővel kötött szerződés felbontását, a nehézkes helyzetet ugyanakkor a bontás során nem várt problémák felbukkanásával magyarázta.

„A bontás során számos komplikáció lépett fel, amikor a híd alépítményében váratlan hiányosságokat és eltéréseket találtunk. Az alépítmény több meglévő betonrésze rossz minőségű volt, és nem felelt meg a tervdokumentációban előirányzott állapotnak. A törmelékkő egyes részei például át voltak betonozva, ami lehetetlenné tette az új felépítménynek elhelyezését és a technológiai eljárás folytatását a tervdokumentációnak megfelelően. Emiatt egy új tervdokumentációra volt szükség, ami miatt a rekonstrukción belül is egy átfogóbb megoldáshoz kellett folyamodni. Az építőanyagok rohamos áremelkedése miatt a munkát kivitelező cég újabb kiegészítést kérvényezett, azonban a munka eredeti árához képest bekövetkezett teljes áremelkedés tekintetében a KSK Útügyi Igazgatóságnak (SC KSK) már nincs jogi lehetősége ilyen mértékű kiegészítés aláírására, ezért a munkaszerződés felbontásához folyamodtunk” – közölte lapunkkal a megyei szóvivő. Mivel a vállalkozó cég ügyvezetője az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott, a szerződés felbontását csak tegnap, május 15-én tudták személyesen megbeszélni.

„A munkaszerződés felmondásának feltételeit, valamint a követelések és kötelezettségek pénzügyi rendezését e hét végéig kell lezárni. A munka folytatásáról, a rekonstrukció befejezésének végleges határidejéről a tárgyalásokat és a jelenlegi szerződés felmondását követően fogunk tájékoztatni” – zárta Michal Hudák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?