Régió

Egy csendes kastély, ahol egykor Madách vakációzott

Keszeg/Nógrád megye | A Cserhát-hegység legmagasabb csúcsa, a Naszály-hegy tövében, Nógrád megye egyik legmagasabb pontján van Keszeg község. A falu egyes pontjairól a Börzsönyig is ellátni, központjában pedig egy Madách Imre emlékezetét is őrző, felújítás alatt lévő kastély áll.
Szászi Zoltán

2019. február 28. 08:00

Keszeg községbe Vác felől az M2-es útról Rád felé, keleti irányba letérve juthatunk el, a kastély a 47.838/19.242 GPS-koordinátáknál található.

Mit keresett egykor a gyermek Madách Imre a Madách család ősi fészkétől, Alsósztregovától bő hetven kilométernyire, postakocsin legkevesebb fél nap járóföldre lévő Keszeg községben? A családtörténet pontos választ ad erre a kérdésre.

Huszárok és Madáchok

A drámaíró nővére – aki Imrénél tíz évvel volt idősebb –, sztregovai és kiskelecsényi Madách Alexandra Mária Anna Paulina az alsósztregovai anyakönyvi bejegyzés szerint 1833. augusztus 1-jén férjhez ment baráthi Huszár József földbirtokoshoz, majd a megye délnyugati csücskében lévő Keszeg községbe költözött, a Huszár család birtokára. A kisdiák, alig tízéves Madách Imre a következő években elég gyakran megfordult sógora kastélyában, általában a nyári hónapokat töltve el ott.

Mit láthatott a gyermek Madách Imre? Egy gazdag könyvtárú, míves bútorokkal, eredeti festményekkel berendezett kényelmes nemesi lakot. A falu közepén álló épületkomplexum észak-dél tájolású, T alaprajzú, fénykorában angolparkkal, őskerttel, gazdasági épületekkel körbevett kastély volt. A források azt állítják, hogy régebbi szárnyát, a barokk stílusjegyeket máig megőrző utcai frontját Huszár József építette 1749-ben, majd annak bővítését Huszár Károly végezte el a 19. század hetvenes éveiben. Egy újabb kutatás szerint a kastély a 19. század elején épült késő barokk és copf stílus szerint. Az álmodozó lelkű, már zsenge gyerekkorában verseket faragó Madách Imrének minden bizonnyal tetszett ez a hely, hiszen szívesen és sokszor járt itt.

Huszár József 1841-ben bekövetkezett halála után Madách Mária kezelte a birtokot, majd hat év özvegység után 1847 januárjában Balogh Károlyhoz ment feleségül, esküvői tanújuk maga Madách Imre volt. Madách Mária és elsőszülött fia, a keszegi kastélyt birtokló ifjabb Huszár József élete szomorú véget ért. Balogh Károly az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédezredeseként Bem erdélyi seregében harcolva megsérült, felesége, ezt megtudva elsőszülöttjével együtt elindult utána egy szolgálójuk kíséretében. Amikor Marosszlatina határába értek, román parasztok kegyetlenül legyilkolták és kifosztották őket. Madách Imre a szörnyű hírt 1849. augusztus 16-a után kapta meg. A keszegi kastélyba Huszár László költözött be.

Változó idők sodra

Ma Keszeg község legjelentősebb műemlékét Huszár–Purgly-kastélyként emlegetik, ugyanis a Huszár családtól 1926-ban Purgly Emil nyugalmazott királyi földművelésügyi miniszter vásárolta meg a birtokot. A kastély új birtokosa igen magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkezett származása révén, unokatestvére, Purgly Magdolna ugyanis Horthy Miklósnak, Magyarország kormányzójának a felesége volt. E kapcsolat révén sokat vendégeskedett itt a kormányzó és családja. Arról, hogy birtoklása alatt történtek-e változások a kastély épületén, nem maradt fenn adat.

Az viszont tény, hogy a II. világháború alatt, 1944 telén a Börzsöny vidéki harcokban ez a falu is sokat szenvedett, így természetesen a kastély és annak parkja is megsérült. Az évszázados ősfák később kipusztultak, a park északi részén pedig a környéken elesett szovjet katonák sírkertjét alakították ki. 2007 és 2011 közt a kastély homlokzatát és tetőszerkezetét újították fel. Hogy milyen célra fogják felhasználni a teljes felújítás után ezt az építészeti kis remeket, arra nem sikerült választ kapni. Remélhetőleg Madách Imre és családjának emlékezete helyet kap majd benne, és talán az egykor pompás parkra is jut egy kis támogatás. Ráférne!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?