Drágul a parkolás Kassán, egy óráért akár 3 eurót is fizethetünk

Egy szöveges üzenet elküldésével is parkolhatunk, melynek leírása általában a parkolóautomatákon is megtalálható
Kassa |

Idén novembertől az ország második legnagyobb városának területén akár kétszer annyit fizethetünk a belvárosi parkolásért, mint ezelőtt, de az ott élő lakosoknak is mélyebben a tárcájukba kell nyúlniuk a rezidens parkolás miatt. Annak ellenére, hogy csökken az ott élőknek kijelölt parkolóhelyek száma, a város vezetése a módosítással a parkolási helyzet jobbulását és a parkolóhelyek jobb elérhetőségét reméli.  

Az új általános érvényű rendelet, amely idén november 1-jén lép hatályba, a parkolási díjak és egyes parkolási engedélytípusok árának változását vezeti be. Ezzel egyidőben a nyilvántartási és ellenőrzési rendszerrel összekapcsolt mobil ellenőrző berendezéseinek köszönhetően a parkolási díjak befizetésének fokozott ellenőrzése valósul meg, ami a városi önkormányzat szerint jobb parkolási lehetőségeket és nagyobb számú szabad parkolóhelyet tesz lehetővé a gépjárműveikkel parkolni kívánók számára. Annak ellenére, hogy az árak emelkednek, a belvárosban élő, gépjárművel rendelkező lakosok számára elérhető rezidens zónák száma 10-ről 5-re csökken. A város ezt a fizetős parkolási zónák más lakótelepekre való fokozatos kiterjesztésével magyarázza.

Többféle kedvezmény

A novemberben életbe lépő változások alapja az aktualizált közlekedésfejlesztési és közlekedésépítési stratégia, amelyet a városi önkormányzat még 2022 szeptemberében fogadott el az önkormányzati képviselők javaslatára. A városban élőknek lehetőségük van arra, hogy 5 euró/évért egy úgynevezett bónuszkártyát kapjanak a magáncélra használt gépjárművükre. Ha ezt még 2023 végéig sikerül kiváltaniuk, akkor a kártyát ingyen kiválthatják. A kártya tulajdonosa 25% kedvezményt kap a parkolási díjakból (alkalmazáson vagy parkolóautomatán keresztüli fizetés esetén - a szerk. megj.). Ezen kívül nem csak a kártyatulajdonosok, hanem minden egyes sofőr 10%-os kedvezményt kap a parkolási díjból, ha a parkolójegyet a mobilalkalmazáson keresztül váltja ki. Ennek értelmében a városi önkormányzat már több olyan céggel is szerződést kötött, amelyek mobil alkalmazásait a közeljövőben a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik. Jelen pillantban a Hopin, az Easypark, az MPLA, a ParkDots és a Bmove nevű mobil alkalmazásokat lehet használni, ugyanakkor sokan az SMS-es parkolást veszik igénybe. Az ünnepnapokra és vasárnapokra való tekintettel semmi sem változik, ezeken a napokon a parkolás továbbra is ingyenes lesz, azonban szombatonként a központi városi zónában a jelenleg érvényben lévő 13.00-tól egészen éjfélig kellesz fizetni a parkolásért. Ezzel ellentétben a rezidens zónákban található, úgynevezett látogatói parkolóhelyeken (a BN-tarifás zónában) szombatonként a nap 24 órájában ingyenes lesz a parkolás. A rezidens zónákban (B-tarifás zóna) az ott élők számára fenntartott helyeken továbbra is fizetős marad a parkolás, melyeken naponta legfeljebb maximálisan négy órán át parkolhatnak a sofőrök (7.30-16.00 óra között - a szerk. megj.).

Méregdrága jegyek

A módosítás értelmében szó szerint a duplájára nő a városi parkolás ára. Míg a jelenlegi tarifa szerint a belvárosi A1-es centrális zónában óránként 1,50 eurót fizetnek a sofőrök, novembertől ugyanezért 3 eurót (mobil alkalmazással 2,70 eurót) kellesz fizetni. A kassai lakosok számára elérhető bónuszkártyával, mobil alkalmazáson át fizetve óránként 1,95 eurót kellesz fizetni. Az A2-es centrális zónában jelenleg 1 euróba kerül az óránkénti parkolás. November elsejétől ez 2 euróra emelkedik (a mobil alkalmazással 1,80 euróra), a bónuszkártyával rendelkező kassai lakosok 1,30 eurót fognak fizetni. A BN-tarifájú rezidens zónákban jelenleg 50 centbe kerül az óránkénti parkolás. A módosítás után ez a kassaiak számára 65 cent lesz, az összes többi sofőr pedig egy eurót, az applikáció használatával pedig 90 centet fog fizetni. Az N-tarifás parkolókban jelenleg szintén 50 centet kell fizetni, de novembertől a kassaiak óránként 33 centet, a nem kassaiak pedig 60 centet (applikáción keresztül 54 centet) fognak fizetni. Nemcsak az óránkénti jegyárak, hanem a rezidenskártyák ára is változik. Míg a belvároson kívüli rezidens zónákban élők és állandó lakcímmel rendelkezőknek az első gépjármű után évente továbbra is 20 eurót kellesz fizetni, addig a másodikért már 75 euró helyett százat, a harmadikért pedig 250 helyett kétszázat. A belvárosi centrális zónákban élők helyzete is hasonlóan alakul: az állandó belvárosi lakcímmel rendelkezők az első gépjármű után évente csak úgy mint mostanáig, évente 35 eurót fognak fizetni. A második és a harmadik gépjármű után ugyanúgy változnak az árak, mint ahogy azt a rezidens zónák esetében felsoroltuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?