December végig kell átadniuk az új járdaszakaszt

Heves viták alakultak ki a maratoni ülésen (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Több ismétlődő panasszal érkeztek a képviselők a legutóbbi testületi ülésre, többek között a TSM, Városi Műszaki Szolgáltató Kft. munkájának, valamint a temetőben végzett fűnyírás elégtelen minőségét nehezményezték, de a beadott városi pályázatok számát is kevesellték. Mindeközben a város több pontján is fejlesztés folyik.

A testület több tagja nehezményezi a város projektjein dolgozó megbízott működését, több dolog miatt is, egyrészt azért, mert mindhárom városi cégtől kap honoráriumot, másrészt azért, mert elégedetlenek a beadott projektmunkák mennyiségével. A kifogások ellenére a polgármester, Soóky Marián kiáll a város kötelékében dolgozó alkalmazott mellett, véleménye szerint jó és megbízható munkát végez. Kórósi Zalán, képviselő a városi cégek helyzetén javítani hivatott élénkítő projekteket keresne, de nem csak ennél a témánál, hanem számos más korábbi határozati javaslatról, folyamatban lévő ügyről és tájékoztatást kért a városvezetéstől. Mindjárt a testületi ülés elején megszavazták az ülés pontjainak változtatását, melyben az interpellációkat előrébb hozva lehetőségük nyílt a képviselőknek a párbeszédre, illetve az eddig megszavazott javaslatok elszámoltatására.

Érdeklődtek a város rezerva alapjáról, mire azt a választ kapták, hogy egyelőre még nem utalták át a rezerva alap külön számlaszámára a teljes összeget, viszont a hivatalvezető megnyugtatta a testületet, ahogy maga a rezerva alap hiánytalan, csak egyszerre több számlán van. Megvitatták a jutalmazások korlátozásának kérdését és egyöntetűen sürgették annak azonnali megtételét, ugyanis a tavalyi, azonnal az önkormányzati választások után történt, a fürdő öttagú vezetése által felvett jutalmak több tízezer euróra rúgtak, melyeket munkavégi jutalomként, illetve karácsonyi bónusz formájában vettek fel. Kérték a városvezetést, hogy valamiképp korlátozzák a városi cégek ez irányú tevékenységét és szabjanak komolyabb feltételeket a jutalmak kitűzéséhez. A testületi ülésen jelenlévő cégvezetők megerősítették, hogy ilyen irányú hivatalos utasítást még mindig nem kaptak, sem a városvezetéstől, sem a polgármestertől.

Áprilisban lapunk beszámolt arról, hogy a személyügyi audit feltárta a városi alkalmazottak munkaszerződéseinek hiányosságait és azt, is, hogy a város kollektív szerződése, melyre minden munkaszerződés hivatkozik, valójában érvénytelen. A legutóbbi testületi ülésen megerősítették, hogy aláírták az új, szabályszerű kollektív szerződést, de Kórósi Zalán kifogásolta az egyik pontot, melyben engedélyezik, hogy a város alkalmazottai már 10 hónap állományban töltött idő után jutalmakat kapjanak, véleménye szerint ez a gyakorlatban általában 12 hónap után szokás. A polgármester megerősítette, hogy hosszas egyeztetések előzték meg az új kollektív szerződést, és ők ebben a 10 hónapban állapodtak meg.

 

A képviselők elmondták, hogy számos panasz érkezik a fűnyírás minőségére (A szerző felvétele)

Komoly fejtörést okoz az önkormányzat számára a Városi Műszaki Szolgáltató Kft., a TSM Veľký Meder, s.r.o. fenntartása, ugyanis a testület szerint azonnali beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a városi cég gazdaságilag talpon maradjon. A hivatalhoz fordultak, mert a fűnyírásra elkülönített idei éves keret elfogyott, kérték, hogy szabadítsanak fel további forrásokat. „Meg kell akadályozni, hogy az allergének terjedjenek. Utolértük magunkat a tavaszi elmaradások után és a közterületeket rendben tudjuk tartani. Az utolsó vágásokat a nagyobb parkokban szoktuk végezni, készítettünk egy harmonogramot, hogy hányszor szeretnénk még nyírni. Ugyan a tervezet nem azt az összeget tartalmazza, amit szerettünk volna, ennek ellenére, ha ez már megvan, akkor folytathatjuk tovább a munkát” – mondta el az ülésen a cégvezető, Paxián Károly. Csémi István képviselő kijelentette, hogy a TSM-nek nincs jogosultsága költségvetési módosításokat kérni az önkormányzattól, Varga Albin képviselő hozzátette, hogy tapasztalatai szerint nem teljesül a cég ütemterve, s több esetben a nyírást követő eltakarítás sem. „Jóváhagytunk egy keretszerződést, melyben a cég bebiztosítja a karbantartást. Ha ez alapján benyújt egy számlát és be vannak tartva a folyamatok és átvették az elvégzett munkát, azt a városnak kikell fizetnie. A városnak, nem a cégnek kell beadnia a javaslatot (a költségvetés módosítására) és nem írhat olyan levelet, hogy befejezi a fűnyírást, mert elfogyott a pénz” – hangsúlyozta Csémi István. „A szerződés értelmében kezelni kell a zöld területeket és ki kell számlázni. Nincs levél, nincs fenyegetés. Végre tanuljunk meg értelmezni és járjunk el annak a formájában” – tette hozzá. A testület végül megszavazta a költségvetési módosítást Csémi István ellenszavazatával, Varga Albin tartózkodott.

Szeptember közepétől elindult a Bartók Béla Alapiskola és a vasútállomás közötti, 1,7 kilométeres járdaszakasz rekonstrukciója. A hó elején adták át az építkezési területet, akkor összeírtak minden kérdőjeles tételt, melyet a projekt és a költségvetés nem tartalmazott. A fejlesztést a TSM és Transbeton vállalat végzi, nincs más alvállalkozó a projektben. A felújítást hosszas előkészítő munka előzte meg, a projekt feltétele azonban, hogy december végéig át kell adniuk az elkészült területet.

Vörös Zsuzsanna, képviselő felhívta a figyelmet a közlekedési szabályok módosulására, miszerint 2023. október elsejétől, néhány kivétellel tilos gépjárművel a járdán parkolni. A korábbi testületi ülésen már jelezte, hogy a városon át hosszan húzódó Zsellér utcát autópályának használják, a lakosok gyorsan vezető sofőrökre panaszkodnak, aki nem tartják be a közlekedési szabályokat. A képviselő azonnali megoldást sürgetett erre is és a parkolási kérdésre is. „Be kell tartani a törvényt, de vannak bizonyos körülmények, amik miatt szükségét érzem, hogy megbízzuk a polgármestert, hogy felvegye a kapcsolatot a közlekedési felügyelettel és kikérjen egy hivatalos álláspontot tőlük, hogy hogyan lehetne megoldani a parkolást az egész útszakaszon és mindenhol Nagymegyeren” – hangsúlyozta Vörös Zsuzsanna képviselő.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?