Csatornázási körkép: milyen beruházások várhatóak a déli régió településein?

Bakán már javában folynak a csatornázási munkálatok (A szerző felvétele)

Az elkövetkező három évben több településen elkezdődik és be is fejeződik a csatornázás a Nyugat-szlovákiai Vízművek szerint. Az 512 részvényessel és 1700 alkalmazottal működő társaság 9 járásban van jelen az országban, és a közeljövőben főleg a déli régiókra koncentrál.

„A jelenleg is zajló munkálatok már jövő év májusára elkészülnek”

– állítja Gódány László, Egyházkarcsa alpolgármestere, a Nyugat-szlovákiai Vízművek felügyelő tanácsának alelnöke, aki már 14 éve tagja a társaságnak. A vízművek felügyelő tanácsa foglalkozik a vállalat működésével, a beruházások kezelésével.

„A korábbi években északon, Nyitra környékén történtek nagyobb fejlesztések, majd a figyelem inkább a délebbi régiókra koncentrálódott. Akkoriban a déli régióban 5-6 falu kivételével mindegyik község szeretett volna csatlakozni a projekthez”

– mondja Gódány László.

A jelenlegi nagy beruházásoknál a Nyugat-szlovákiai Vízművek vállalja a projektek menedzselését, ha kell, a versenytárgyalások lebonyolítását is, egyeztetések megszervezését, vezeti az építkezést és rögtön utána a kolaudációt is. Az építkezés végeztével a tulajdonba vétel után a működtetés a vízműveket terheli, a községeknek a későbbiekben ezzel kapcsolatban nincs kötelezettsége.

„Minden egyes projekt feltétele egy bizonyos arányú önrész, ami azt jelenti, hogy a beruházási összegek 5-10 százalékát vállalniuk kell az városoknak, falvaknak. A vízművek azonban ezeket az összegeket átvállalta az érintett településektől, amiről azt gondolom, hogy egy nagyon méltányos ajánlat”

– mondta el Gódány László. Az önrészt tekintve ugyanis, amennyiben a projekt összege például 20 millió euró, 2 milliót is kifizettek a községek helyett.

A napi feladatok után újra járhatókká teszik az utakat (A szerző felvétele)

Összesen öt nagy projekt van jelenleg is folyamatban a többségben magyarok lakta községekben, Dél-Szlovákiában. Az első, már zajló projekt Bakát, Felbárt, Dercsikát és Csallóköznádasdot érinti. A négy község szennyvizét Bősre vezetik majd el.

„Ahhoz, hogy a négy falut ráköthessük a rendszerre, a bősi tisztítóállomást is bővíteni kell. A projekt teljes költsége 20 millió euró, és már mind a négy községben megkezdődött az építkezés. Egyszerre mindig csak egy szakaszon dolgoznak, feltörik az utat, kiássák a földet, majd elhelyezik, bekötik a csöveket és még aznap vissza is takarják. Igyekeztünk odafigyelni arra, hogy adjunk teret a helyi cégeknek is az építkezések során. Az egyes tisztítóállomások felújításával és bővítésével új munkahelyek nyílnak a vízműnél. Mivel a fogyasztók száma jócskán emelkedni fog, vagyis többen csatlakoznak majd a csatornázási rendszerhez, ezért a szolgáltatásokat is bővíteni kell, nem beszélve a folyamatos karbantartásról”

– tette hozzá az alelnök. Az öt község csatornázása, valamint a bősi tisztítóállomás rekonstrukciója az ígéretek szerint 2024 májusára készül el.

Az öt nagy dél-szlovákiai projektet rendszerint lakossági fórumok előzték meg, olyan egyeztetések, ahol osztatlan sikert aratott a kezdeményezés. A bakai építkezésnél és az összes további helyszínen a munkanapok kezdetén értesítik a lakosokat arról, hogy hol dolgoznak éppen, és a munkaidő végeztével garantálják, hogy probléma nélkül bekanyarodhatnak az útról az udvarokra, és az adott lezárásokat is megszüntetik. Az elvégzett munkafolyamatok állomásairól a nap végeztével fotó készül, ami a művezető feladata és a beruházás dokumentációjának kötelező csatolmánya.

A második, Somorjához és környékéhez köthető beruházás 2025 végéig valósul majd meg. A kanalizáció mellett a vízhálózat bővítése és kiépítése szerepel a tervben. Úszor és Felsőpatony teljes víz- és szennyvízhálózata is ide tartozik. A projekt összköltsége tartalmazza a somorjai tisztítóállomás teljes rekonstrukcióját is.

„Most várunk a vissza nem térítendő állami támogatások kiírására, úgyhogy lassan megkezdődhetnek a versenytárgyalások. A beruházás összértéke 28 millió euró. Itt megint lehetőség lesz arra, hogy a hazai kivitelezők bekapcsolódjanak. Fontos persze, hogy a megfelelő kapacitással rendelkezzenek akár egy cég, vagy akár konzorcium esetén is”

– mondta el Gódány László.

A naszvadi projekt beruházási értéke 15 millió euró lesz, ami ugyancsak 2025 végére készül el. Tartalmazza a városi tisztítóállomás felújítását és a teljes szennyvízhálózat kiépítését. Az anyagi forrásokat már jóváhagyták, a versenytárgyalások ellenőrzése zajlik éppen, állítja az alelnök.

A gútai projekt összértéke a somorjai beruházáshoz hasonlóan 28 millió euró, amit 2025-ben fejeznek be. Ez az összeg nemcsak a szenny-vízhálózat kiépítését tartalmazza, hanem egy teljesen új tisztítóállomás létrehozását is. A vízművek ebben az esetben is vissza nem térítendő hozzájárulást vesz igénybe az államtól.

Minden nap kihirdetik a hangosbemondón, hogy pontosan mely területeken végzik az aznapi munkálatokat, így tájékoztatva a lakosokat (A szerző felvétele)

Az ötödik nagy beruházás Csiliznyáradon zajlik majd, Szap és Csilizpatas érintésével. A falvakban kiépített szennyvízcsatorna-hálózat a Csiliznyáradon  újonnan kialakított tisztítóállomásra fut majd. A fejlesztések összértéke 16 millió euró. Az építkezési engedélyek kérvényezése már folyamatban van.

„A legtöbb beruházás esetében, ahol még nem zajlik az építkezés, idén eljuthatunk a versenytárgyalás szakaszáig. Itt leginkább Csiliznyáradra, Szapra, és Csilizpatasra gondolok, ez Somorjánál február végére várható. Bősnél már folynak a munkálatok”

– mondta az alelnök.

Több olyan csatornázási projekt is folyamatban van, amiről részletes információkat még nem tudunk, de annyi bizonyos, hogy az előkészítésük már megkezdődött. Ilyen például a Vásárút és Csallóközkürt, ahol jelenleg projektdokumentáció egyesítésén dolgoznak.

„Szeretnénk, ha a most zajló öt után ez lenne a legközelebbi nagy beruházás. Már most előre hozott tárgyalások zajlanak az önkormányzatokkal. Az eredeti projekt szerint Vásárút és Nyárasd együtt indult volna, de itt a két község nem tudott megegyezni egymással. Vásárút és Csallóközkürt viszont megállapodott abban, hogy a szennyvíz Dunaszerdahely irányába fusson, a hegyétei tisztítóállomásra”

– mondta el az alelnök.

A rá következő nagyobb projekt Kulcsod, Medve, Balony és Csilizradvány érintésével zajlik majd, melyek nagy valószínűség szerint a nagymegyeri tisztítóállomásra lesznek kötve. Itt már folyik a projektek előkészítése, ami biztosan tartalmazni fogja a meglévő tisztítóállomás felújítását, illetve bővítését, vagy egy teljesen új állomás építését is. Ebben a kérdésben a környezetvédelmi minisztérium még nem hozott döntést.

Gódány László kérésére Štefan Štefek, a Nyugat-szlovákiai Vízművek befektetési igazgatója megerősítette, hogy a folyamatban lévő öt nagy beruházási projekt 2025 év végére elkészül (A szerző felvétele)

„Egy nagy hibát elkövetett a minisztérium. A lúcsi csatornázási pályázatnál egy 5 kilométeres szakaszt lefelejtettek a dokumentumokról. A vízművek azonban igyekszik ezt a problémát mihamarabb orvosolni, hogy a királyfiakarcsai projekt is sikeres legyen, amelyen keresztül eljuthat a lúcsi szennyvíz az egyházkarcsai átemelőállomásba”

– hangsúlyozta az alelnök.

Két déli községben viszont megfeneklett a csatornázási projekt. Sajnos az érintett önkormányzatoknak vissza kellett adniuk a beruházásra szánt összeget, ugyanis a versenytárgyalásokat megnyerő cég olyannyira az árak alá ígért, amiért már-már lehetetlennek tűnt elvégezni a szükséges munkálatokat. Nyékvárkony és a régió legnagyobb lélekszámú faluja, Ekecs-Apácaszakállas járt így.

„Nagyon vigyáznunk kellene a Csallóközre és az ivóvízkészleteinkre. Már nem tehetnénk meg azt, hogy a háztartásoknál kiszivattyúzott szennyvizet akárhová kiöntsük, szántóföldekre, vagy közutak szélére, ami sok helyen sajnos még mindig gyakorlat. Ott, ahol már kiépült a szennyvízhálózat, 2-3 éven belül minimum 80 százalékos rákötési aránynak kell lennie, amit az Európai Unió felé is garantálunk kell, hogy ne vehessék vissza a támogatási pénzeket”

– mondta Gódány László. A Nyugat-szlovákiai Vízművek befektetési igazgatója, Štefan Štefek Gódány László kérésére válaszolva megerősítette, hogy a jelenleg is zajló öt nagy beruházás, melyek a déli régiót érinti, 2025 év végére befejeződik. Az előkészítési fázisban lévő településeknél még nincs kitűzött határidő.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?