Régió
A három községben közel 30 kilométer hosszú csatornahálózatot fektetnének le  - Képarchívum

Csatornahálózatot építenének Szenchez közeli három faluban

Bartalos Éva

2018. május 16. 17:34

Nagyborsa/ Szenckirályfa/ Egyházfa | Csatornahálózatot és víztisztító állomást építenének három, Szenchez közeli faluban. Nagyborsa, Szenckirályfa és Egyházfa közösen építené meg a kanalizációs rendszert.

Jelenleg emésztőgödrökbe vezetik el a háztartásokban keletkező szennyvizet. A Nagyborsa keleti részén álló házakból a nagyfödémesi szennyvíztisztító állomásra kerül a szennyvíz. A tervek szerint még ebben az évben munkához látnának, hogy 2020-ra elkészüljön a csatornahálózat a három faluban. Folyamatban van a projekt környezeti hatástanulmányának elkészítése. A tervezetből kiderül, hogy a három falu a Csallóköz környéki védett vízgazdálkodási területen található. A szenci szennyvíztisztító állomás kapacitásának évekkel ezelőtt beharangozott bővítése keretében legkésőbb 2045-ig épülhetne csatornahálózat a községekben, ezért a falvak vezetése úgy döntött, saját szennyvízelvezető rendszert és tisztítóállomást építenek. 

Összesen több mint 27,6 kilométer hosszú vezetéket fektetnének le, Szenckirályfán számolnak a leghosszabb csőrendszerrel, itt 12,5 kilométernyi csatornára van szükség, Nagyborsán 8,4, Egyházfán 6,7 kilométer csővezetékre lenne szükség. A Szenckirályfára tervezett tisztítóállomás paramétereinek meghatározásánál a falvak jelenlegi lélekszámán kívül a várható gyarapodást is figyelembe vették, összesen négyezer lakosra tervezik az állomás kapacitását. A projekt várható összköltsége eléri a 8 millió eurót. „Elkészült a terv, és tájékoztattuk az illetékes hivatalokat, de közelebbi információt egyelőre nem tudok mondani. Folyamatban van az ügyintézés” – nyilatkozta lapunknak Filkász János, Egyházfa polgármestere. Filkász hozzátette, európai uniós támogatásból valósítanák meg a terveket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk