Régió

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Párkány | December 31-ével lejár a KSOH céggel kötött, hosszú távú, 10 éves szerződés. A város a közterület-fenntartást, a parkosítást, a zöldövezetek és egyéb karbantartási munkákat saját hatáskörbe vonná, csak a hulladékelszállítást versenyeztetnék meg.
Buchlovics Péter

2019. augusztus 24. 17:05

- A szerző felvétele

Komolyabb változásokat tervez a városháza a hulladékgazdálkodás és a köztisztasági, közterület-karbantartási munkák kapcsán. A zöldövezetek gondozását, a korzó felügyeletét, a parkosítást, takarítást Párkány saját hatáskörben végezné el, több saját alkalmazottal – tudatta az Új Szóval Eugen Szabó, Párkány polgármestere. 

„Definiáltuk, hogy miképp dolgoznának, illetve milyen technikai eszközök szükségesek és mennyi munkaóra alatt végeznénk el a munkát, hogy tudjuk, hány emberre lesz szükség. Számításaink szerint a legjobb módszer az lenne, ha több embert vennénk fel, tehát saját munkaerővel végeztetnék el a munkát, és nem szolgáltatás formájában vásárolnánk megˮ – részletezte az elképzelést a polgármester. 

11 pontos követelmény

A kommunális hulladék elszállítását megversenyezteti a város, összesen tizenegy pontban foglalta össze Párkány, hogy milyen követelményeket támaszt a leendő szolgáltatóval szemben. Dominika Blaháková alpolgármester július elején úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a nyertes cég többször hordaná el a szemetet és több tárolóedényt helyezne ki. Ugyanakkor Párkány jövőre még inkább szorgalmazni fogja, hogy a lakosság rendszeresen és tudatosan osztályozza a hulladékot. 

El lesz hordva a hulladék

Sokan viszont attól tartanak, hogy a versenytárgyalás lebonyolítására és a szerződéskötésre már nem lesz elég idő, és januárra nem lesz, aki elhordja a szemetet.

Eugen Szabó polgármester szerint ez nem történhet meg, kizárt, hogy ne legyen elhordva a szemét. „Ha eltökéltük, hogy jobbat akarunk, akkor a jobb csak a változáson keresztül érhető el. Akkor viszont ne féljünk állandóan a változástól , hogy majd balul sül el. Tehát ennek tudatában én abszolút nem akarok erre sem reagálni, sem ezt valamilyen módon részletesen ecsetelni. Tudjuk, ismerjük a dolog súlyát, és mindent elkövetünk azért, hogy ez ne következzen beˮ – mondta Szabó. A polgármester hozzátette, a hulladékelhordás kapcsán egyelőre csak a KSOH céggel folynak tárgyalások. 

A sírkerteket már átvették

Július elsejétől Párkány hatáskörébe tartozik a temetők gondozása is. A képviselő-testületben viszont többen nehezményezték, hogy a városháza nem készült fel rendesen a szolgáltatóval kötött szerződés lejártára, és nem rendszerszintű, komplex megoldáson dolgozik a közérdekű szolgáltatások ellátása érdekében. Eugen Szabó polgármester ezt az önkormányzati ülésen is elutasította, mondván, hogy a költséghatékonyságra, a rugalmasságra és a színvonalas szolgáltatásra önmagában nem garancia semmilyen külsős cég megbízása, sőt, ha Párkány saját maga végzi el a munkák zömét, azzal áfát is spórolnak. 

A közterületet-fenntartás és a hulladékelhordás átalakításáról szeptemberi ülésén is tárgyal majd a képviselő-testület. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?