Csábítóak, de veszélyesek a természetes vizek

Párkány/Esztergom |

<p>Kánikula idején Párkányban és környékén is sokan választják a természetes vízpartokat a túlzsúfolt termálfürdők helyett.</p>

A Közegészségügyi Hivatal májusban elvégzett vizsgálata szerint viszont Nyitra megyében nincs olyan szabad strand, amely megfelel ennek a célnak. Így a fürdőzők sok esetben egészségüket teszik kockára a bányatavakban és a folyókban való megmártózással.
A fürdésre alkalmas helyek kijelölése és ellenőrzése szigorú követelmények alapján történik, amit a bányatavak esetében a tuljdonosnak kell kérelmeznie. A vízminőség mellett az alkalmassági feltételek között szerepel az is, hogy a szabad strandok közelében a tulajdonosnak parkolót, öltözőt, illemhelyet és zuhanyzót kell kialakítania. Előnynek számít, ha úszómester is van a közelben, aki a bajba jutottak segítségére tud sietni. Ugyancsak a tulajdonos feladata a fürdést tiltó táblák kihelyezése. Ez sok esetben elmarad -annak ellenére, hogy a bányatavak esetében a 20-30 méteres vízmélység és az egyenetlen meder még a tapasztalt úszók tudását is próbára teszik. „Tisztában vagyok azzal, hogy hivatalosan sem a Duna, sem a Garam nem alkalmas a fürdőzése, de eddig semmi bajunk nem volt a víztől. Három gyerekünk van, ráadásul a férjem elveszítette az állását, így a nyaralás szóba sem jöhet. A fürdőbe drága a belépő, így a Duna-part jelenti számunkra a kikapcsolódást. Azt látom, hogy a nálunk sokkal módosabb emberek közül is sokan ide járnak fürödni. A napokban a körzeti orvosunkkal futottunk itt össze. Szerinte a természetes strandok esetében csak arra kell odafigyelni, hogy ne legyenek elpusztult állatok a parton, és a vízfelület ne legyen beborítva vízinövényekkel. Vírusfertőzést vagy gombás fertőzést a fürdőben is lehet kapni“ - vélekedett egy strandoló, aki szerint a dunai fürdőzést és kikapcsolódást csak a szúnyogok zavarhatják meg. A szabad strandok esetében viszont a meder mélysége, a kiszámíthatatlan sodrás, a vízben és a parton heverő szúrós tárgyak és üvegszilánkok mellett a nagy melegben elszaporodó algák is veszélyt jelenthetnek, amelyek érzékeny bőrű emberek és gyerekek esetében kiütéseket okozhatnak.
„A napokban fedeztük fel, hogy az Esztergom kertvárosában található tó partja kiválóan alkalmas a strandolásra. A fizetős strandon a belépő valóban jelképes összegű. A gyerekek egy lekerített pancsolóban játszhatnak, de az ezen kívül eső, kötéllel körbevett víz mélysége sem haladja meg az egy métert. A mosdók és az öltözők is tiszták és kulturáltak, a nagy fáknak köszönhetően pedig sok az árnyék“ - mondja a párkányi Katona Zsuzsa, aki a termálfürdők klóros vizével ellentétben sokkal egészségesebbnek tartja a természetes vizeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?