Cirill atya távozik Érsekújvárból?

Kovalcsik Zoltán Cirill atya
Érsekújvár |

Mivel a szlovák ferences rendtartomány visszavonta lelkipásztori megbízásomat június 1-jétől, a honlap nem frissül. Szomorúak tudattam veletek. Cirill atya” – tájékoztatta a napokban Kovalcsik Zoltán Cirill atya az érsekújvári ferences testvérek templomának magyar közösségét az érsekújvári ferencesek honlapján. A hír nem kis felháborodást váltott ki a magyar hívek körében.

Az érsekújváriak nem értenek egyet a döntéssel, mert attól tartanak, nem lesznek magyar szentmisék és elmaradnak a magyar közösségi alkalmak a ferencesek templomában. Kovalcsik Zoltán Cirill 2003-ban Pro urbe díjat, 2019-ben pedig Érsekújvár polgármesteri díját vette át Klein Ottokártól, Érsekújvár polgármesterétől. Méltatásában elhangzott, hogy idestova húsz éve minden hétvégén és ünnepen Érsekújvárba utazik Szentendréről. „Cirill atyának fontos szerepe van a ferenceseknél megrendezett húsvéti és adventi jótékonysági koncertek, rendezvények és ökumenikus istentiszteletek szervezésében. Részt vesz a hagyományos ferences ünnep, a Porciunkula-búcsú lelki előkészítésében és szervezésében. Fáradhatatlan munkájáért és Érsekújvár szellemi életének gazdagításáért részesült elismerésben” – hangzott el a díjátadón. A díjazott akkor lapunk megkérdezésére elmondta, a legrégebbi szlovákiai ferencesnek számít Érsekújvárban. Kérdésünkre, hogy milyen az érsekújvári közösség, a következő választ kaptuk: „Szent Ferenc mindig úgy köszöntötte a saját testvéreit, hogy „Jó napot, jó emberek!”. Jónak mondta az embereket. Ha Szent Ferenc azzal indult, hogy a körülötte lévő embereket jónak mondja, akkor azokat jóvá is tette. Való igaz, hogy amikor azt mondják a gyereknek, hogy te kis rosszaság, hát akkor rosszá válik. Nagyon fontos, hogy jónak mondjuk az embereket. Minden ember alapvetően jó, legfeljebb a jóságot titkolja és a rosszabbik felét mutatja. Az embert az Isten abszolút jónak teremtette, de megvolt a szabad akarata, és dönthetett akár a rossz mellett is. Nagy dolog, hogy Jézus elhozza számunkra a megváltást, de ott marad bennünk a rosszra hajló akarat, az elhomályosult értelem, de a jó mindig ott van. Engedjük a jót kimondani, és megkeresni egymást.” A ferencesek templomába járó érsekújvári magyar közösség tagjait aggodalommal töltik el a történtek. Ezen a hétvégén, április 30-án a 10 órai magyar szentmise után tartják a búzaszentelést. Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntik magyar nyelven. Kovalcsik Zoltán Cirill arról is tájékoztatta a híveket, hogy mivel a ferences rendtartomány visszavonta lelkipásztori megbízását, az utolsó szentmisét május utolsó vasárnapján mutatja be.

Galéria
Frissítés

Nem hivatalos értesüléseink szerint az érsekújvári magyar katolikus közösség levélben tiltakozik az atya visszahívása ellen, amit a hívek a vasárnapi szentmise után támogathatnak aláírásukkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?