Bővítették a gyűjtőudvart és a komposztálót Szímőn

A bővített gyűjtőudvar ünnepélyes átadása Szímőn
Szímő |

A környezettudatos hulladékosztályozás fontosságával az óvodások is tisztában vannak a Vág menti Szímőn. Újrahasznosított anyagokból készült ruhabemutatóval és a hulladék osztályozására ösztönző műsorral léptek fel hétfőn a bővített gyűjtőudvar és komposztáló ünnepélyes átadásán a helyi magyar és szlovák óvodások. 

Szímőn a Föld napján adták át a bővített létesítményt, amely az átalakítási munkálatok miatt egy hónapig zárva volt. Bób János, Szímő polgármestere elmondta, szerdától ismét megnyitják a gyűjtőudvart és a komposztálót, amelynek alapterületét még 2011-ben hozták létre. 

Időközben azonban kinőttük az eredeti gyűjtőudvart, emiatt 2017-ben kidolgoztunk egy projektet a terület bővítésére, és beadtuk pályázatunkat a környezetvédemi minisztériumhoz. A pályázat nem kapott kedvező elbírálást, de nem adtuk fel és 2019-ben újra próbálkoztunk, ekkor már sikerrel jártunk. Különböző bürokratikus, hosszadalmas adminisztrációs akadályokat leküzdve 2023. június 1-jén aláírtuk a szerződést a Szlovák Környezetvédelmi Minisztériummal a vissza nem térítendő támogatásról. A szerződésben foglalt támogatás összege 599 611 euró, a község önrésze a beruházás értékének öt százaléka” 

tudtuk meg Bób Jánostól. 

A megnyitón a polgármester köszönetet mondott mindazoknak a partnereknek, akik a rögös, nem könnyű úton készségesen segítették az önkormányzatot, külön köszönetet mondott a közvetlen munkatársainak és a szövetkezet dolgozóinak, akikre mindig számíthatott.

„A projekt két részből állt, az építési rész 392 400 euróba került. A versenypályázat győztese az érsekújvári Prospect cég 2024. február 1-jén vette át az építkezési területet, hogy az alvállalkozó cégekkel a gútai Gutte és a nyárasdi Gavida vállalattal együttműködve tíz hét alatt kisebb csodát hozzanak létre. Az egykori szövetkezeti istállók helyén, a rengeteg építkezési hulladékot bedarálva és reciklálva megépítették ezt a tágas és szép gyűjtőudvart. A projekt másik része a géppark bővítése volt, 113 400 euró összköltséggel. A géppark bővítését képezi egy Zetor Forterra 100-as traktor homlokrakodóval, hóekével, hókotróval, egy 7 tonnás pótkocsi, 5 darab nyitott, és 2 darab zárt konténer” 

tudtuk meg Bób Jánostól. A község vezetése arra biztatta a lakosokat, hogy továbbra is osztályozzák a hulladékot a község területén és hozzák be a gyűjtőudvarba, hogy minél kevesebb kommunális hulladék kerüljön a negyedi szeméttárolóba. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?