Bősi polgármesterjelöltek a fiatalokról, prioritásokról és az energiaválságról

Bős városháza (Képarchívum)
Bős |

Mindhárom bősi polgármesterjelölt számára fontos a fiatalok letelepedésének segítése, hogy visszaszorítsák az elvándorlást, de a konkrét terveket tekintve már vannak különbségek.

A három polgármesterjelöltnek az alábbi kérdéseket tettük fel: 1. Mivel segítené a helyi fiatalok bősi letelepedését? 2. Mit tart fontos megoldandó kérdésnek? 3. Milyen konkrét tervei vannak az energiaválság kezelésére?

Dömény Nikolas (Képarchívum)

Dömény Nikolas, 43 éves, vállalkozó, közgazdász mérnök, független jelölt

Mivel segítené a helyi fiatalok bősi letelepedését?

Nagyon sok tervem van, amivel új útra terelném városunk életét. A legelsők között egy családias lakópark létrehozása, ami egy modern játszóteret is magában foglalna. Jelenleg nincs a városban olyan biztonságos játszótér, ahol az egész család kikapcsolódhat. A kanális partján épült nem biztonságos és már eléggé ódivatú. A fiatalok szempontjából mindenképpen az az elsődleges, hogy legyen hol lakniuk, legyen saját területük, hogy tudjanak építkezni. Ezeket a területeket semmiképpen nem adnám el vállalkozóknak, azt szeretném, ha a fiatalokhoz, a bősi lakosokhoz kerülnének a kimért telkek. Kedvezményesebb árat kapnának a helyiek, mint a máshonnan érkezők. Sok év elteltével erre még senki sem gondolt, ahogy például a környező falvakban, nálunk csak bérlakások épültek, ebből is nagyon kevés. Az építési telkekre is hatalmas igény lenne, nem csak a bérlakásokra. Magyarságunkat tekintve is fontos, hogy a fiatalok ne idegen helyre költözzenek, hanem gyarapítsák a mi kis városunkat. A lakópark létrehozása mellett nagy hangsúlyt fektetnék a kerékpárutak kiépítésére, hogy lakosaink biztonságosan tudjanak közlekedni, valamint a város kulturális életére. A mozink sajnos bezárt, ezért is szeretném jobban kihasználni a kultúrházunkat, ahol rendszeres vetítésekkel és színjátszó csoportok fellépésével élénkítenénk városunk kulturális életét. A sportcsarnok megépítése is a prioritásaim közé tartozik, ahol a sikeres sportklubjaink végre megfelelő helyet kapnának az edzésekhez.

Mit tart fontos megoldandó kérdésnek?

A legnagyobb problémát éppen a fentiekben látom. Nagyon nagy szükség volna építkezési területekre. Vannak, akik számára megadatik, hogy a szülői ház mögötti területen építkezhetnek, de sokan ezt nem tehetik meg. Ez az a probléma jelenleg a legégetőbb.

Milyen konkrét tervei vannak az energiaválság kezelésére?

A várossal kapcsolatban a közvilágításnak biztonsági szempontból mindenképpen működnie kell, de itt is spórolhatnánk azon, hogy például csak minden második lámpatestet, vagy utcát kapcsolunk fel. A hivatalokban és intézményekben, klubokban meg kell tanulni, hogy amit használunk, az közös energia és azt is meg kell becsülnünk. Úgy vigyázzunk a közös javainkra is, mintha a sajátunk lenne. Fontos volna a megújuló energiahasználat bevezetése, aminek a megtérülése ugyan több idő, hosszú távon azonban mégis megéri. Családi házakban már nagyon sokan használják, de a hivatalokban és a városi intézményekben is szükség lenne rá.

Fenes Iván (Képarchívum)

Fenes Iván, 55 éves, polgármester, a Szövetség jelöltje

Mivel segítené a helyi fiatalok bősi letelepedését?

Egyértelmű, hogy a bérlakás-programot folytatni szeretnénk, amíg erre van állami támogatás. Ennek lényege, hogy az állami alapból hitelt kapunk, ehhez pedig egy 30 százalékos dotációt, amit nem kell visszafizetnünk. A hitelt később vissza tudjuk fizetni abból az összegből, amit lakbér formájában törlesztenek a lakók. Ez nem rossz felállás. Már több, mint 120 ilyen bérlakás épült fel nálunk, mind tele van, a lakók pedig fizetőképesek. Ezen kívül a lakásteremtés és az építkezési engedélyek kiadása is nagyon fontos. Sok ilyen engedélyt kiadtunk az utóbbi időben. Emellett parcellázni is tervezünk, ki fogunk alakítani új építkezési területeket. Ezt gyakorlatilag már meg is kezdtük. Egyértelmű, hogy csak akkor maradnak itt a fiatalok, ha van infrastruktúra és vannak olyan közösségi szolgáltatások, amikre vágynak. Ide tartozik az oktatás, az óvoda, az iskolák és azoknak a minősége, valamint az üzletek és egyéb szolgáltatások, amik egy városban vannak. Azt gondolom, hogy ezeknél nálunk magas a színvonal. Már előkészítettük a helyi bölcsőde megnyitását, ami hamarosan megvalósul. Egy Lidl áruház építését is tervezzük. A közélet gazdagsága is fontos, hogy legyen lehetőségük, hogy a kultúra és a sport terén is aktívak lehessenek a fiatalok.

Mit tart fontos megoldandó kérdésnek?

A nyugdíjas otthont emelném ki, ami jelenleg az Amade-kastélyban működik. Az 50 fő foglalkoztatottra jelenleg 70-80 lakó jut az épületben. Az új poliklinikát már megépítettük, így a régi egészségügyi központ helyére megépülhet az új, 80 fő befogadására alkalmas nyugdíjas otthon. Már abban a stádiumban vagyunk, hogy a közbeszerzést is lezárult. Erre is van állami támogatás, a bérlakás-programhoz hasonló. Jelenleg az árak megemelkedésével a költségek is magasabbak lettek. Most arra várunk, hogy átszámolják az egy négyzetméterre jutó támogatási összeget, mert ami korábban járt, abból ma már nem lehet építkezni. Egyre több a nyugdíjas és idős polgár, akiről gondoskodni kell, az Amade-kastély pedig, ami műemlék státuszban van, nem alakítható át egykönnyen. Egy falat is nehézkes odébb tenni, nem még megfelelni azoknak a követelményeknek, amik most vannak. Ez mihamarabbi megoldás kíván, amit meg is fogunk oldani.

Milyen konkrét tervei vannak az energiaválság kezelésére?

Nehéz erre bármilyen konkrétumot mondani. A legutóbbi bérlakások építésekor már követelmény volt, hogy alternatív legyen a fűtés. Hőszivattyúkat szereltek fel. A városháza felújításakor is napelemet raktunk a tetőre. Ehhez is támogatásra van szükségünk, illetve politikai akaratra. Beruházásra sajnos nem lesz pénze az önkormányzatnak. Azon biztosan nem fogunk spórolni, hogy gyermekeink megfagyjanak az intézményekben. Ez fel sem merül. Véleményem szerint maga az energiaválság is mesterségesen generált és a jelenlegi megoldás még mindig az atomenergia és a gáz. Az, hogy egyik napról a másikra áttérjünk a zöld energiára, nem tudom, mikor valósulhat meg. De ha ezek az energiahordozók elérhetőek lesznek számunkra is, és némi támogatáshoz jutunk, Bős is biztosan élni fog a lehetőséggel.

 

Jakus Zoltán (Képarchívum)

Jakus Zoltán, 37 éves vállalkozó, független jelölt

Mivel segítené a helyi fiatalok bősi letelepedését?

Ahogy a programomban is szerepel, megvalósítom, hogy legyen pénzintézet a városunkban, hogy pénzt tudjunk a számlára tenni, a fiataloknak pedig szeretnék létrehozni egy játszóházat, illetve ifiközpontot. De nem merek semmit sem előre megígérni. A jelenlegi szankciós politika miatt nekünk az lesz a prioritásunk, hogy életben tudjunk maradni. Vannak nálunk tornaklubok, és mások is, akiknek biztosítanék egy helyet, ahol napközben, délután, megfelelő személyzet mellett tudjanak az anyukák gyermekeikkel összejárni. A játszóterünket a piactér és a kanális mellől áthelyezném, nem hagynám ott, mert veszélyes.

Mit tart fontos megoldandó kérdésnek?

Bősön a legnagyobb probléma a megosztottság, az irigység és a gyűlölet. A városnak mindig ugyanazt a részét támogatják, ugyanazt a részét viszik el kirándulni. Ugyanez a holdudvar jár nyaralni. A mi gyerekeinknek és unokáinknak meg még a vécépapírt is meg kell vennie az óvodákba, mert arra nincs pénz. Számomra mindenki egyforma. Jelenleg a megkülönböztetés a legnagyobb probléma. Ami nálam nem lesz. A bősi gyermekeknek biztosítani fogom, bármilyen nehéz is, a tisztálkodási eszközöket, ha kell a saját fizetésünkből fogok elvenni, vagy megszorításokat hozni, hogy a gyermekeink tisztán és hozzáértő szakemberek mellett tanulhassanak. Biztosítani akarom számukra az ingyenes étkeztetést, amit az állam elvett, legalább napi egyszer a bősi állandó lakhellyel rendelkező szülők gyerekének.

Milyen konkrét tervei vannak az energiaválság kezelésére?

Számolok az energiaválsággal, fel is vagyok erre készülve. Az iskolákat és az óvodákat nem adom, azokat végigvisszük, bármibe kerül is, hogy rendes létszámmal és személyzettel, ingyen étkeztetéssel működhessenek tovább. Ez a legfőbb prioritásom. Vannak rejtett tartalékai Bős városának, amik nincsenek kihasználva. Itt van az erőmű és a vízművek. A vízművek például több, mint 20 éve alólunk szivattyúzza ki a vizet, megrongálva ezzel az útjainkat. Nem tudom, hogy ezért kap-e valamiféle támogatást a város. Ezzel mindenképpen foglalkozni fogok. A másik az erőmű. A 90-es években azt ígérték a bősi polgároknak, hogy ingyenes lesz az áram, ami nem valósult meg. Szeretném, ha a bősi ember nem csak a kárát látná ezeknek a beruházásoknak, amikből az állam hasznot húz, hanem a haszonélvezője is legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?