Régió

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

Kassa | A Prison Island egy, a 90-es évek televíziós vetélkedőiből közismertté vált Fort Boyard-ra emlékeztető kalandépület. Számos interaktív helyiségből áll, amelyeket fel kell építeni, be kell programozni és a benne található szobákat tematikusan kifesteni. Bocsárszky Zsolt kassai festőművész egyike annak a nemzetközi, jobbára felvidékiekből álló csapatnak, akik részt vesznek az előkészítési folyamatban.
Németi Róbert

2020. július 10. 15:16

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain
Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain   - Németi Róbert felvételei

A vidám lelkű, szinte mindig mosolygó fiatalembert nagyjából két éven át tartó egyeztetés után sikerült lencse- és diktafonvégre kapnunk Kassán, belvárosi alkotótermében. Mivel az elmúlt hat évben szinte mindig úton volt a világ valamelyik pontján, a személyes találkozóhoz a koronavírus miatti korlátozások, a nemzetközi járatok törlése és a határokon érvényben lévő óvintézkedések is hozzájárultak. „Hat évvel ezelőtt kapcsolódtam be az első projektbe. Legelőször egy olyan cégnél dolgoztam, amely elsősorban beltéri mászófalak és mászóterek építésével foglalkozott. Ezek óriási felületek voltak, átlag 7 ezer négyzetméteres hangárokban festettünk különféle dzsungelmotívumokat. Ezt Tóth Jóska barátommal csináltuk, azt követően átkerültem ahhoz a vállalathoz, ahol most is dolgozom. A Prison Island (Börtönsziget) svédországi nagyvállalat, mely a Fort Boyard vetélkedőből ismert kalandépületek, úgynevezett szabadulószobák kivitelezésével és működtetésével foglalkozik. Én nekik dolgozom vállalkozóként, azon emberek egyike vagyok, akik a szobákban és terekben látható, airbrush készült festményeket, grafikákat készítik. A csapatban nemcsak festők, hanem építészek és asztalosok is vannak. A csapat túlnyomó részét kelet-európai, főként felvidéki művészek és mesterek alkotjákˮ – mondta a fiatal művész.

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

 

Nincs megállás

A kassai Márai Sándor Gimnázium egykori diákja, azon belül a Fecsó Szilárd festőművész által elindított képzőművészeti tagozat volt diákja az elmúlt hat évben rengeteg helyen megfordult. A szabadulószobákban levő alkotások Európa-szerte több országban, köztük Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és Franciaországban is az ő kétkezi munkáját dicsérik, de járt és festett már sokkal távolabb, például Kínában is. „Szerencsére állandóan indul valahol egy új projekt. Elegendő munka van, sőt, néha talán túl sok is, de ez így van jól. Ugyan mindegyik szobának megvan a saját tematikája, egy úgynevezett vezérfonal betartásával szabad kezet kapunk. A falra festett képekben és grafikákban nem vész el a saját kreativitásom. Sőt, több olyan festményem is van, amelyen ismerőseim vagy jómagam vonásai is visszaköszönnek. Az állandó pörgésnek egy kis időre a koronavírus véget vetett, két és fél hónapig itthon dekkoltam. Ez egyébként már nagyon hiányzott, alig vártam, hogy egyedül lehessek és valami újat alkothassak a kassai műtermembenˮ – nyilatkozta Bocsárszky.

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

 

Egyetem a börtönben

A kivitelezők által megálmodott és a kreatív csapat által elkészített börtönökben a fiatalember szerint rengeteg munkát és energiát fektetnek. Miután elkészülnek a szobák és a folyosók, a festményeken hosszú heteken át dolgoznak. Börtönönként 25–40 szobát festenek ki, a képek egy-két méterestől akár 4-5 méter szélesek és magasak. „A jelenlegi tendenciát szem előtt tartva én azt hiszem, hogy még legalább 10–15 évig itt fogok festeni. Nyugaton nagyon jól megy a piac, Keleten kevésbé. A fő koordinátorunknak, Komjáti Zsoltnak nagyon sokat köszönhetek, ő volt az, aki évekkel ezelőtt felkért a legelső munkára. Ő is és én is beleviszem a saját meglátásomat a festményekbe, de mivel komoly határidőkkel dolgozunk, minden részletre figyelni kell. Az alapokat szerencsére már a gimnazista éveim során sikerült elsajátítani, szinte minden délután ott voltam Fecsó Szilárd és Komjáti Zsolt szakkörén. Festegettem, rajzolgattam, grafikáztam. A középiskola után Budapesten szerettem volna továbbtanulni, de többszöri próbálkozásom ellenére sem jött össze, majd a negyedik felvételi előtt egy héttel felkeresett Komjáti, hogy menjek ki hozzájuk Svédországba. Nagyon gyorsan belejöttem, rengeteg kiváló szakembert megismertem, és a technikámon is folyamatosan javítok. Én úgy érzem, hogy nekem ez volt az iskola, csak nincs diplomámˮ – zárta Bocsárszky Zsolt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.