Bombariadó és újabb elnapolt ítélet! Van összefüggés?

f4a3b686-d3e3-4a1f-95f3-e4b0fba3d120_phpmhihpn

A Privigyei (Prievidza) Járásbíróság megint nem tudott dönteni a legnagyobb szlovákiai bányászbaleset ügyében. A tárgyalást félbe kellett szakítani, mert ismét bombát jelentettek a bíróságon. 

A bírónak még ideje sem volt megnyitni a tárgyalást, amikor a tárgyalóterembe lépve az őrség egyik tagja közölte, hogy bombát jelentettek a bíróságon. Az egész épületet ki kellett üríteni, és a rendőrség körbevette. A bíró határozatlan időre elnapolta a tárgyalást, és kijelentette, hogy minden résztvevőt újra beidéznek.

Lényegében megismétlődött a szerdai helyzet, amikor a bíró éppen ítéletet akart hozni a nyitrabányai (Handlová) bányabaleset elhárítását irányító három vádlottal szemben.

A három özvegy ismét megjelent a bíróságon, és nem titkolták csalódottságukat. 

"Ez furcsa, ez furcsa. Nem tudom, mit mondjak. Megfordult a fejemben, hogy ez így fog alakulni. Arra gondoltam, hogy ismét bombát jelentenek majd" - mondta az özvegy Tatjana Ondrušková.

Nem rejti véka alá a gyanúját azzal kapcsolatban, hogy az ügy miatt jelenthették a bombát:

"Talán, szerintem van némi valószínűsége" - mondta T. Ondrušková.

Közel 15 év telt el a legnagyobb nyitrabányai bányabaleset óta - 2009 augusztusában huszan haltak meg a robbanásban. A Privigyei Járásbíróság ma harmadszor döntött a három vádlott, Dalibor R., Ladislav H. és  Jozef T. sorsáról.

Eredetileg Ladislav H.-t 5 év, Jozef T.-t 6 év, Dalibor R.-t pedig 8 év börtönbüntetésre ítélte. Azonban miután a Trencséni Fellebbviteli Bíróság közbelépett, az ítéleteket jelentősen csökkentették.

A három vádlott közül ezúttal, akárcsak szerdán, egyetlenegy sem jelent meg a bíróságon. Az özvegyek közül csak Mária Kurciníková, Tatiana Ondrušková és Emília Moravčiková jött el. Miroslav Masarik bányász, aki túlélte a robbanást, de sérüléseket szenvedett, és még mindig súlyos pszichológiai problémákkal küzd, szintén nem tudott részt venni az ítélethirdetésen.

"A kerületi bíróság elrendelte az ítéletek csökkentését. Szerintem nem kellene normálisnak lennie. Én úgy gondolom, hogy a vezető dolgozók felelősek ezekért az emberekért, és több, már bebizonosodott dologban is hibásak voltak. Ez mindenkinek hosszú idő" - mondta szerdán M. Masarik.

A kerületi bíróság harmadszor is visszautalta az ügyet a járásbírósághoz - indokolásában megállapította, hogy az eljárás elhúzódott. 

"Ironikusnak tartom, hogy az eljárás elhúzódására a kerületi fellebbviteli bíróság merészel rámutatni, amikor ő maga okozta a késedelmeket a tétlenségével." - mondta az ügyész, hozzátéve, hogy a fellebbviteli bírósággal ellentétben az ügyészség a járásbíróság döntését helyesnek és jogszerűnek tartja.

Az ügyész záróbeszéde másfél órás volt. Ebben összefoglalta, hogy mivel vádolja az ügyészség a három vádlottat. 

"Úgy vélem, hogy Jozef T. nem adott utasítást a munkások visszahívására, tudott a tűzoltóvízvezeték működésképtelenségéről, nem adott utasítást a bányalevegő összetételének ellenőrzésére, növelte az általános veszélyt és megnehezítette a tűz megszüntetését" - mondta az ügyész.

Elmondása szerint Dalibor R. Jozef T. után átvette a baleset irányítását, és mintegy 50 percig irányította azt. Azonban nem tájékozódott a baleset állapotáról, nem hívta vissza a munkásokat, parancsot adott az alállomás ajtajának kinyitására, ami a szelet megfordította, ami a robbanást és a 20 bányász és bányamentő halálát, valamint 9 ember sérülését okozta.

"Dalibor R. és Jozef T. meggondolatlanul cselekedtek, ami 20 bányász halálát és 9 másik sérülését okozta" - mondta az ügyész, hozzátéve, hogy Szlovákia legsúlyosabb bányabalesetéért ők is felelősek. 

Szerinte az utolsó vádlott, Ladislav L. ugyan nem vett részt közvetlenül a baleset elhárításában, de júniusban elrendelte a szennyvíz bekötését a tűzoltó vízvezetékbe, ami megnehezítette a tűz oltását, majd a robbanás elhárítását, mert a mentők ezt a vizet nem tudták felhasználni a tűz oltására.

Ladislav H. védőügyvédje nem ért egyet az ügyészség azon állításával, hogy védence a tűzoltóvízvezeték megrongálása miatt nehezítette a tűz oltását. Szerinte a beavatkozás nem lett volna hatékonyabb, ha a vízvezeték megfelelően működött volna. 

"A beavatkozás megfelelő volt, és nincs bizonyíték az ellenkezőjére." - mondta a védőügyvéd, kérve védence felmentését a vádak alól.

Jozef T. és Dalibor R. védőügyvédje a 2015-ös és 2020-as záróbeszédeire mutatott rá. A bányászok özvegyeihez is szólt. 

"Ez egy tragédia, egy szörnyű tragédia, kedves hölgyeim, egy tragédia az Önök számára. Egy szörnyű dolog. Néha előfordulnak ilyen körülmények, én mégis részvétemet fejezem ki, amiért ilyesmi történt" - mondta a védőügyvéd.

A Trencséni Kerületi Bíróság legutóbb tavaly márciusban hozott ítéletet. 

"A Trencséni Kerületi Bíróság 2023. március 2-án zárt ülésen hatályon kívül helyezte a Privigyei Járásbíróság ítéletét, és visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, hogy a szükséges mértékben tárgyalja újra és döntsön" - közölte Roman Tarabus, a trencséni bíróságok szóvivője.

A Trencséni Kerületi Bíróság azonban többek között azt javasolta, hogy amennyiben az elsőfokú bíróság ismét bűnösnek találja a vádlottakat, fontolja meg büntetésük kivételes csökkentését. A bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy a vádlottakkal kapcsolatban a büntetőeljárás hosszára tekintettel, figyelembe véve az ügy nehézségét, valamint a bűnüldöző hatóságok és maga az elsőfokú bíróság eljárási rendjét, nem jöhet-e szóba a fent említett büntetések rendkívüli csökkentése is.

A Trencséni Kerületi Bíróság több fél fellebbezése után vizsgálta újra a robbanás ügyét. A Privigyei Járásbíróság 2020. februári ítéletét teljes egészében hatályon kívül helyezte, és az ügyet visszautalta a járásbírósághoz, hogy a szükséges mértékben újratárgyalja azt.

A járásbíróság harmadszor vizsgálta meg, hogy az alperesek cselekményeikkel ténylegesen megnehezítették-e a tűz oltását, és mely tényezők járultak hozzá ténylegesen a robbanáshoz.

A járásbíróság 2020 februárjában bűnösnek találta a három vádlottat általános veszélyeztetés vétségében. Ladislav H.-ra 5 év, Jozef T.-re 6 év, Dalibor R.-re pedig 8 év feltétel nélküli szabadságvesztést szabott ki. Dalibor R. volt az, aki a nyitranováki (Nováky) bányabalesetért is felelős volt, amelyben 2006-ban 4 bányász vesztette életét. Az üggyel azután foglalkoztak, hogy a fellebbviteli bíróság 2017 márciusában hatályon kívül helyezte az eredeti, 2015 májusi ítéletét.

A tragikus robbanás 2009. augusztus 10-én történt. Ez a nap a szlovák naptárban emléknapként van bejegyezve a bányatragédia emlékére, amikor 20 ember - 11 bányamentő és 9 bányász - életét vesztette a föld alatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?