Bőkezűbben támogatják az érsekújvári szervezeteket

Februári önkormányzati ülés Érsekújvárban
Érsekújvár |

Minden szakbizottság vezetője elégedetten nyilatkozott a szerdai önkormányzati ülésen a kulturális és civil szervezeteknek, egyházaknak, közösségeknek és sportkluboknak jóváhagyott idei támogatásról, mert senkit nem kellett megrövidíteniük. A legtöbb szervezet a pályázatban kért összegnek megfelelő támogatásban részesült.

Támogatják a roma fiatalokat

Sportszervezetek, klubok támogatására egy évvel ezelőtt az eredeti költségvetési javaslat szerint mintegy 212 ezer eurót különítettek el a büdzséből, végül egyes elégedetlenkedő sportklubok ismételt kérésére csaknem 350 ezer eurót osztott szét a város. Idén a sportkluboknak, szervezeteknek és egyesületeknek több mint 500 ezer eurót hagyott jóvá a testület a költségvetésből. A képviselők hangsúlyozták, hogy az összeg nagy részét a fiatal tehetségek felkarolására kellene fordítani a városi sportkluboknak. Az érsekújvári jéghokit 119 ezer, a kézilabdát 95 ezer, a labdarúgókat ugyanilyen összeggel támogatja a város vezetése. Múlt évben szociális célokra 12 560 ezer eurót, az egyházi szervezeteknek 8700 eurót, a kulturális szervezetek támogatására mintegy 100 ezer euró jutott a költségvetésből. Ebben az évben az egyházak, illetve egyházi szervezetek között 9285 eurót osztottak szét, a szociális szervezetek, önsegélyező csoportok több mint 18 ezer eurót kaptak. 900 eurót a roma fiatalok felkarolására, sporttevékenységére fordíthatnak a szervezők. Több mint háromezer euróval támogatja a város a Szlovák Állatvédők Egyesületének (SAOZ) kasztrációs programját.

Több jut magyar kultúrára

A kulturális, civil szervezeteknek szánt támogatásból kiemelnénk, hogy a Csemadok Érsekújvári Alapszervezete 29 640 euró támogatást kapott a székház fenntartására és közösségépítő rendezvények szervezésére, a civil szervezeteket tömörítő KultúrKorzó ugyanerre a célra 15 ezer euró támogatást kapott. A Háromhidak Polgári Társulás értékmentő tevékenységét 4480 euróval támogatja a város, amiért Juhász János a társulás tagja köszönetet mondott felszólalásában. Juhász János elmondta, márciusra befejezik a szabadságharc hőseinek tiszteletére készített emlékoszlopot, hálás a testület tagjainak, hogy támogatták ezt az elképzelést. A ferencesek templomának közösségét 3100 euróval, az Érsekújvári Polgári Klubot 3000 euróval támogatják. A Czuczor Gergely Alapiskola mellett működő XXI. Század Gyermekéért Polgári Társulás 480 euró támogatást kapott a mesefesztivál szervezésére és a város egyetlen magyar alapiskolája 2 680 eurót kapott az iskolaalapítás 95. évfordulójának megünneplésére. A megyei fenntartású Pázmány Péter Gimnázum polgári társulása 550 eurót kapott az idei akciókra.

Elégedettek az eredménnyel

Stugel Tibor a KultúrKorzó elnöke a testület döntése kapcsán elmondta, komoly hozadéka van annak, hogy a kulturális bizottság tevékenységében részt vesznek az érsekújvári magyarok is. Ennek köszönhetően mára sikerült elérniük, hogy ha a sportot ilyen nagyvonalúan támogatják a városban, akkor jusson több pénz a kultúrára is.

„Magyar javaslat volt, hogy a kulturális pályázatokra szánt támogatás összegét is emelje a város, a javaslattal egy idő után a szlovák fél is azonosult. A KultúrKorzóhoz hasonlóan a többi pályázó is a kért összeget kapta meg. Megvalósíthatók azok a rendezvények, melyeket elterveztünk”

– jegyezte meg Stugel Tibor.

Danczi József a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke, a kulturális bizottság tagja elmondta, ők is elégedettek az eredménnyel, mivel a kért összeget hagyta jóvá a testület. Fenn tudják tartani a székházat és megvalósíthatják a rendezvényeiket a pályázati támogatásból.

„Nagyon biztató számunkra, hogy a legutóbbi színházi előadás is teltház előtt zajlott. A szervezetünk tagjai bíznak abban, hogy minőségi kultúrával, jó programokkal meg tudjuk szólítani a magyar közönséget” – mondta Danczi József.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?