Régió

Bírság jár a száraz fű és gallyak égetéséért

A tavasz beköszöntével egyre gyakoribb a száraz fű és zöld kerti hulladék égetése. A környezetvédelmi minisztérium azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a fű, a falevelek és ágak égetése veszélyes és törvénytelen. A hulladéktörvény értelmében, ezért akár 1500 eurós bírság is kiszabható, jogi személyek esetében pedig 4000-től 350 ezer euróig terjedhet a szankció összege.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. április 3. 10:41

A szaktárca felszólítja a lakosságot, hogy kerüljék az égetést, ami nemcsak károsítja a környezetet és elpusztítja az élőlényeket, hanem óriási gazdasági károkat is okozhat, sőt, emberéleteket is veszélybe sodorhat. Ha valaki tanúja lesz a növényzet vagy erdőégetésnek, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót, a rendőrséget (158) vagy a városi rendőrséget (159).

Van törvényes módja is annak, hogy megszabaduljunk a kertekből származó száraz, biológiailag lebomló hulladéktól. Az ilyen hulladékot komposztálhatjuk vagy a biohulladék gyűjtésére szolgáló barna konténerbe tehetjük. Ezek elvitele a település feladata, ahogyan az is, hogy az így összegyűjtött hulladékot feldolgozza.

A szaktárca támogatja a komposztálást, illetve a biológiailag lebomló hulladék osztályozott gyűjtését az európai uniós alapokból és a Környezetvédelmi Alapból egyaránt. A Környezeti Minőség Operatív Programból a biohulladék keletkezésének megelőzésére kiírt pályázat keretében 254 kérvényező kapott vissza nem térítendő támogatást több mint 30 millió euró összértékben. Az Környezetvédelmi Alapon keresztül tavaly 37 hulladékgazdálkodási projektre 2,6 millió eurót fordított a minisztérium.

A szlovák jogrendben több törvény is tiltja a környezetet veszélyeztető fű- és aljnövényzet-égetést. A hulladéktörvény mellett a természet- és tájvédelmi törvény, valamint a tűzvédelmi törvény is. Tűzgyújtásra a zöldtárca a kijelölt tűzrakóhelyeket ajánlja és javasolja az adott területen érvényes előírások, szabályok és korlátozások betartását is. Abban az esetben, ha a felelőtlen polgár tüzet okoz, a pénzbírságon kívül büntetőjogi felelősségre vonással is számolhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?