Régió

Bírósághoz fordul a közvilágítás miatt Nyékvárkony önkormányzata

Nyékvárkony | Vitában áll a közvilágítás miatt a csallóközi település önkormányzata és a kivitelező. A falu polgármestere azt állítja, a FIN. M. O. S. cég túlárazta a szolgáltatást, a cég pedig azon az állásponton van, hogy a szerződés minden pontját betartotta.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 8. 12:07

Nyékvárkony
Az ügyet valószínűleg a bíróság fogja eldönteni   - Képarchívum

Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere elmondta, amikor megválasztották, azzal kezdte a munkát, hogy ellenőrizte a község által aláírt szerződéseket. „A FIN. M. O. S. társasággal kötött szerződés volt az egyetlen, amelynél úgy éreztem, valami nincs rendben. 2011-ben még képviselő voltam, amikor a község ajánlatot kapott a társaságtól a közvilágítás felújítására. A képviselő-testület, beleértve engem is, rábólintott erre az ajánlatra, és megkötöttük a szerződést a 165 000 eurós beruházásra. A megállapodás egy fontos pontja arról szól, hogy a FIN. M. O. S. Rt. nagyon előnyös feltételeket tud szavatolni. Például nagyfogyasztóként olcsóbban kapjuk villanyt, és a lámpákat is jutányos áron fogják lecserélni. 2011-ben, a szerződés megkötésekor ezt úgy magyarázták, hogy az előző évben fizetett ár és az általuk garantált olcsóbb díj közti különbözetet a lámpatestek lecserélésére tudnánk fordítani. Ha a lámpacserét beruházásként számlázták volna, a községnek még plusz 20 százalék jövedéki adót (DPH) kellett volna fizetnie. A cég indítványozta, hogy a lámpacsere költségét inkább értékpapírok vásárlásával törlesszük, de ne a FIN. M. O. S. Rt.-nek, hanem egy általuk meghatározott részvénytársaságnak, a Prvá Slovenská Úsporová Rt.-nek. Furcsállom, hogy egyik részvénytársaságot sem jegyzik a tőzsdén. Az elmúlt évek kimutatásai szerint 2011-ben valóban kevesebbet fizettünk az áramért, mint egy évvel korábban, de a következő évben ezek az összegek jelentősen emelkedtek: a villanyáramért 40 701, az értékpapírok után 4778, 2014-ben pedig már 61 621 eurót fizettünk az áramért és 12 132 eurót az értékpapírokért, a tavalyi év villanyszámlája pedig kb. 70 ezer euró körül lesz. Kikértük egy áramszolgáltató nagyvállalat ártáblázatát. Egyértelmű, hogy 2016-ig ennél a szolgáltatónál folyamatosan csökkent a villany ára, 2017-ig, több mint 50 százalékkal” – mondta Fazekas.

Sokba került volna a szerződésbontás

Nyékvárkony a FIN. M. O. S. Rt.-nek továbbra is a 2012-es árat fizeti. Kikérték továbbá két, világítótesteket gyártó, illetve forgalmazó cég árajánlatát azokra a lámpatestekre, amelyeket a FIN. M. O. S. Rt. Nyékvárkonyon már üzemeltet. A 20 000–25 000 euró közti árajánlatok nemcsak a világítótestekre vonatkoztak, hanem tartalmazták a villanyvezeték és szerelés költségét is. 2015-ben a képviselők jóváhagyták a polgármester előterjesztését egy európai uniós projekt megpályázására, amelyből több mint 500 000 euró értékben korszerűsítette volna a közvilágítást az önkormányzat. A pályázatot nem sikerült elnyerniük. Ugyanakkor kérték a céget, próbáljanak kompromisszumot találni a szerződés felbontására. „Arra is hajlandók voltunk, hogy a község egy összegben kifizeti a FIN. M. O .S. Rt. által a nyékvárkonyi közvilágításra felvett hitel maradékát. Azt a választ kaptuk, hogy az összeg 70 847 euró, és ha ezt kifizetjük, elállhatunk a szerződéstől, a maradékot elengedi a FIN. M. O. S. Egyrészt sokalltuk ezt az összeget, másrészt nem volt ennyi pénzünk, vagyis nem tudtunk kiszállni, fizettünk tovább. Tavaly ismét próbálkoztunk a szerződés felbontásával, sikertelenül. Idén januárban újfent kiszámoltattuk a hitel maradék értékét. Több mint egy év törlesztés után 86 000 euró jött ki. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Úgy döntöttük, bírósághoz fordulunk” – zárta a polgármester.
 

Elárasztották a traktorok a Csallóközt (Galéria)

2018. március 8. 11:38

Elárasztották a traktorok a Csallóközt (Galéria)

Másutt nincs gond

Peter Schramm, a FIN. M. O. S. Részvénytársaság elnöke lapunknak elmondta, a cég befektetési projektet dolgozott ki a település közvilágítási hálózatára, a saját költségén építette ki és működteti. „Mostanáig 25 településsel kötöttünk szerződést – tette hozzá Peter Schramm. – Eddig sehol sem merültek fel komolyabb gondok az önkormányzati választások után sem, újra egyeztetni kellett az újonnan megválasztott polgármesterrel és a képviselőkkel az előző önkormányzat által jóváhagyott szerződést, de komolyabb nézeteltérések eddig sehol sem voltak. A nyékvárkonyi eset az első. 2016 óta már csak ügyvédek közvetítésével kommunikálunk. Korábban többször találkoztam a polgármesterrel, de sajnos nem tudtunk közös nevezőre jutni. Megvádolta a társaságunkat, hogy túláraztuk a beruházást. A község által kidolgoztatott két árajánlatba nem tekinthettünk bele. A mi cégünk nem foglalkozik világítótestek értékesítésével, hanem beruház, ami komplex szolgáltatást jelent: tervezést, projektdokumentációt, az anyagok, alkatrészek beszerzését és a kivitelezést. 2015 szeptemberében a polgármester találkozóra hívott, és közölte velünk, új szerződés megkötését fogja javasolni a képviselő-testület soron következő ülésén, de egy másik céggel, méghozzá több mint 500 000 euró értékben. Közöltem vele, hogy érvényes szerződésünk van, 113 450 eurót már beruháztunk, és a szerződésben foglaltakat mindkét félnek be kell tartania. Minden ment tovább, a számlákat fizette a község. 2016 áprilisában peren kívüli megegyezésre szólítottak fel. Felajánlottuk a szerződés részleges módosítását, úgy, hogy továbbra is törleszteni fogja a község a beruházás és a karbantartás költségeit, de szerződhetnek más áramszolgáltatóval. Erre a módosításra idén januárban került sor. Arról szó se volt, hogy elengedjük a költség tartozásának egy részét. A szerződésben lekötött különböző felmondási időnek is van oka. A beruházásokat bankhitelből valósítjuk meg. A község eldönti, milyen időn belül tudja ezt a beruházást visszafizetni, ami Nyékvárkony esetében 12 év. Ez alatt az idő alatt nem lehet elállni a szerződéstől. Cégünk zárt részvénytársaság, ezért nem jegyzik az tőzsdén. Részvényeseink, ha minden adósságukat törlesztették, és betartották a szerződésben foglaltakat, részvényesből tulajdonossá válnak. Jeleztük, hogy szívesen reagálnánk Nyékvárkony lapjának következő számában a részvénytársaságunkat ért támadásokra, de mivel azt a visszajelzést kaptuk, hogy küldjük át észrevételeinket, és majd eldöntik, mi jelenik meg, lemondtunk erről a lehetőségről” – zárta Schramm.

 

Somogyi Katalin

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Orbán Viktor

Beoltották Orbán Viktort

Mianmari puccs

Mianmari puccs – Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.