Korlátozzák a mobiltelefon-használatot az alapiskolákban

mobil k

A mobilhasználat szabályozását törvényben rögzítenék.

Az oktatási minisztérium az alapiskolák első három évfolyamában teljesen betiltja a mobiltelefon használatát. A tiltás a tanítási órákra és a szünetekre is vonatkozik, illetve az iskola egész területére érvényes. A negyedik évfolyamtól akkor lesz kivétel a tiltás alól, ha a mobiltelefonra szükség lesz az állami pedagógiai program szerinti oktatáshoz. A hatodik évfolyamtól a tanár is dönthet a mobiltelefon használatáról az oktatást elősegítő célokra – tájékoztatott csütörtökön Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter. A tiltás bevezetésének dátumát még nem pontosította.  

„Az OECD tanulmányai szerint a mobiltelefonok korlátozás nélküli használata bizonyíthatóan rontja a gyerekek összpontosító-képességét és ezáltal a tanulmányi eredményeiket” – mondta Drucker. A korlátozással a tárca azokra a riasztó adatokra reagál, melyek szerint a mobiltelefonok negatív hatással vannak a tanulók eredményeire és lelki egészségükre. Rámutatott, hogy más országok is korlátozásokat vezettek be, például Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország.

Drucker elmondta, a tárca 200 millió eurót fordít az osztályok felszerelésének modernizálására. „Olyan digitális technológiai fejlesztést hajtunk végre az alap- és középiskolákban az uniós helyreállítási tervnek köszönhetően, amely javítja az oktatást, de nem rontja a diákok összpontosító készségét” – hangsúlyozta a miniszter. A tárca kidolgozza a törvény és a vonatkozó rendeletek módosítását, és részletes útmutató készít az iskoláknak a változások bevezetéséhez.

A korlátozás alól kivételt kapnak a különleges nevelési igényű gyerekek, ennek részleteit is kidolgozza a tárca. Az alapiskola felső tagozatára vonatkozó rendeletek érvényesek lesznek a nyolcosztályos gimnáziumokra is.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?