Régió

Bende István és a Gimisz Diákszínpad kapta a Pro Urbe díjat Komáromban

Komárom | A 27. Komáromi Napok hivatalos nyitórendezvényén, Észak- és Dél-Komárom együttes testületi ülésén adták át a Pro Urbe (Városért) valamint a polgármesteri díjat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 28. 18:47

pro urbe kn
A Gimisz Diákszínpad Pro Urbe díját Varga Anna, avmk igazgatója, Kiss Péntek József és Csengel Mónika rendező, valamint Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója vette át (Szalai Erika felvétele)

Észak-Komárom Pro Urbe díját minden évben a városi képviselő-testület döntése alapján két intézménynek, illetve személynek adományozzák. Kimagasló művészeti tevékenysége és közszolgálata elismeréseként idén a Selye János Gimnázium és Városi Művelődési Központ 1993-tól működő Gimisz Diákszínpada, valamint kiemelkedő társadalmi tevékenységéért Bende István közéleti személyiség, újságíró, idegenvezető, egykori önkormányzati képviselő vehette át. A modern elemeket, korszerű, sőt, egyedi színpadi megoldásokat felvonultató darabokkal Dobay János és Gáspár Tibor tanár vezetésével a 70-es évek elejétől számtalan sikert arattak a komáromi gimnazisták, tőlük aztán a 90-es években Kiss Péntek József, Spátay Adriana, majd Csengel Mónika vette át a rendezői stafétabotot. A gimiszesek közül többen választották hivatásul a színházat, a filmművészetet. Köztük a 2017-ben az Európa Filmakadémia által legjobb színésznőnek választott Borbély Alexandra Jászai Mari-díjas színművész.

Komárom kész méltó helyen felállítani Mária Terézia szobrát

2018. április 28. 18:10

Komárom kész méltó helyen felállítani Mária Terézia szobrát

Borbély Alexandrát Stubendek László polgármester idén polgármesteri díjjal tüntette ki. Polgármesteri díjban részesült továbbá Kristóf Réka operaénekes, a 2017-es Virtuózok tehetségkutató abszolút győztese, Lakatos Róbert brácsaművész, Hodek Dávid és Hodek Áron fiatal zenész, Szénássy Edit és Eva Gajdáčová pedagógus, Roberta Krmášková, Júlia Černeková és Jana Pipíšková kultúraszervező. Polgármesteri díjat kapott a RÉV – Magyar Kultúra Háza, a Regionális Művelődési Központ, valamint a dél-komáromi Lovas Színház és a Magyarock Társulat is. Dél-Komárom önkormányzata ugyanakkor Komárom Városért emlékérmet adományozott Fazekas Lászlónak, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökének az egyházon belül és társadalmi téren vállalt fontos közösségépítő szerepéért.

A 27. Komáromi Napok rendezvénysorozat – számos kulturális, családi, sport- és szórakoztató programmal – május elsejéig tart. (vkm)

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

További aggályok merültek fel a déli vasúti pályázat miatt

126 fajta pálinkát kóstoltak meg szombaton a nagytárkányiak

GALÉRIA: 126-féle pálinkát kóstoltak meg szombaton a nagytárkányiak

Ne rendeljen erről az oldalról – csaló webshopra figyelmeztetnek

Ne rendeljen erről az oldalról – csaló webshopra figyelmeztetnek

Komárom

Egy gyilkosság és hátterének anatómiája

Vereknye

Csak az engedély hiányzik a vereknyei lerakó lezárásához

koronavírus

Koronavírus – Tovább nőtt az olaszországi fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.