Bemutatók a virágzó kertben

Pastorek Zsuzsa
VÁGHOSSZÚFALU |

Nyáron több alkalommal lehet részt venni a Pastorek Zsuzsa bemutatókertjében interaktív formában rendezett bemutatón. A programsorozat mottója: jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla.

A Permakultúra Iskola (Škola permakultúry) Polgári Társulás kezdeményezésére vezetett bemutatókat tartanak szerte az országban több bemutatókertben.

A kezdeményezés célja, hogy azok, akik már találkoztak a permakultúrás termesztés elméletével, de a gyakorlatban még nem tapasztalták meg, képet kapjanak arról, hogyan működik a valóságban, hogyan lehet talajforgatás nélkül gazdálkodni, esetleg abból megélni. A társulás hálózatot hozott létre olyan kertek és telkek összegyűjtésével, amelyeknek már van tapasztalatuk ezen a téren, vagyis a permakultúra alapelveit használják több éve. „Ahhoz, hogy jó színvonalú bemutatókat tudjunk tartani, kis létszámú, 5-10 fős csoportokat fogadunk, de előzetes regisztráció szükséges a szervezet weboldalán, ahol a legközelebbi időpontokat is közzétesszük, illetve folyamatosan frissítjük” – mondta el lapunknak Pastorek Zsuzsa.

Bemutató és tanácsadás

Aki ellátogat a kertjébe, megismerkedhet a permakultúrás termesztés alapelveivel, azokat helyben, szemléltetve mutatja be az érdeklődőknek, láthatják az éppen aktuálisan termő növényeket. „Körülbelül kétórásak a bemutatók, a résztvevők kipróbálhatnak dolgokat, vásárolhatnak azokból a terményekből, amelyekből több termett és nem tudjuk mindet elfogyasztani, valamint szakirodalom is a rendelkezésükre áll. Mivel ezek kiscsoportos foglalkozások, mindig van idő arra, hogy a résztvevők a saját kérdéseiket feltegyék, azokat megvitassuk, így tulajdonképpen szakmai tanácsadást is kaphatnak. Minden alkalommal készítek kóstolót az éppen aktuális termésekből, a látogatókkal recepteket cserélünk” – részletezte.

Tapasztalatcsere

A vághosszúfalui kert különlegessége, hogy magyar, szlovák, angol és spanyol nyelven is igényelhetik az érdeklődők a bemutatót, illetve azért is jönnek látogatók Szlovákia északi és keleti területeiről, de még külföldről is, mert a bemutatókert délnyugati fekvése miatt is érdekes, korábban virágoznak és teremnek a növények. „Nálunk olyan növények is megteremnek, amelyek máshol nem, ez a terület gazdag gyümölcstermő vidék, és talán szeretnék látni az emberek a különbséget az egyes vidékek kertjei között, illetve egy teljesebb képet szeretnének látni a permakultúrás termesztésről országos szinten. Olyan is van, aki azért jön el, mert valahol hallotta az előadásomat vagy olvasta a publikációimat a témában, és szeretne személyesen megismerni és látni, megtapasztalni azt, amiről beszéltem vagy írtam. Általában túljelentkezés van, ami azt mutatja, hogy egyre többen kezdenek bele a permakultúrás termesztésbe. Akár ismerjük egymást a résztvevőkkel, akár nem, mindig nagyon inspirálóak ezek a találkozások, mert mindenki elmondja a tapasztalatait, ötleteket adunk egymásnak, jól érezzük magunkat” – zárta Pastorek Zsuzsa. Hozzátette, Szlovákia minden régiójában nagyon érdekes helyek vannak, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, ezek mindegyikére érdemes ellátogatni a mi vidékünkről is. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?