Beiratkozási kampány Érsekújvárban

Priskin Zoltán a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója
Érsekújvár |

Megnyitja kapuit, bemutató órákat és játékos foglalkozásokat tart a Czuczor Gergely Alapiskola, hogy szorosabbá váljon az intézmény kapcsolata a járási székhelyen, illetve a régióbeli községekben élő magyar családokkal. „Nyitott intézménnyé szeretnénk válni” – vallja Priskin Zoltán, Érsekújvár egyetlen magyar oktatási nyelvű alapiskolájának új igazgatója.

Két első osztály

Tavaly 58 leendő elsőst írattak be az iskolába, végül 15 iskolaköteles gyerek számára kértek halasztást a szülők, és 43 elsősük lett. Évek óta két párhuzamos osztályt nyithatnak az alapiskolában, amely az utóbbi egy évtizedben regionális magyar intézménnyé nőtte ki magát. Törzsiskolaként két külföldön élő elsős tanuló számára jegyezték be a Czuczor Gergely Alapiskolát, tájékoztatott Krošlák Oľga igazgatóhelyettes. Az oktatási központot összesen 393 tanuló látogatja, és mintegy 27 százalékuk a régióbeli községekből utazik be. A néhány kilométerre lévő Andódon és Kamocsán nincs kisiskola, innen rendszeresen érkeznek tanulók. Akadnak települések, ahol működik iskola, ám a szülők a járási székhelyen lévő munkahelyük, a család beutazása miatt a városi iskolát választják, ilyen Szímő, Zsitvabesenyő és Pozba, de érkeznek tanulók Udvardról, Nagykérről, Tardoskeddről és Perbetéről is. Priskin Zoltán igazgató elmondta, ma már mintegy 25-30 kilométeres körzetből vannak tanulóik. Toborzó jellegű látogatást azonban csak azokban a községekben, valamint önkormányzati óvodákban tartanak, ahol helyben nincs oktatási intézmény. „Egyeztettem Puss Péterrel, Andód polgármesterével és közösen látogatunk el a község szlovák nevelési nyelvű óvodájában, ahol az utóbbi időben már külön foglalkoznak a magyar gyerekekkel. Kamocsáról, az ottani óvodából is jeleztek leendő elsősöket. Érsekújvárban két vegyes nevelési nyelvű óvoda van, a Blaho Pál utcai óvodából 20-21 leendő elsőst várnak, a Cirill-Metód utcai óvodából még nincsenek pontos számok, ám ebből az intézményből rendszerint 5-6 gyerek érkezik. Priskin Zoltán szeretné, ha szorosabbá válna az iskola kapcsolata az önkormányzati szlovák óvodákkal is, ahol a szülőknek tervezett összejöveteleken találkozhatna a magyar szülőkkel. Az intézmény vezetése bízik abban, hogy a régióbeli községekből legalább 10-12 leendő elsőst fogadhatnak.

Családbarát programok

Legyél Te is Czuczoros! – hirdeti az iskola vezetése az idei beiratkozási programsorozatot bemutató plakáton. Március 4-én 8-tól 9.40 óráig nyílt napot tartanak az iskolában. Priskin Zoltán elmondta, nem csak az intézmény alsó tagozatát szeretnék megnyitni az iskolába látogatók számára, hanem a felső tagozatot is. Nem titkolt szándékuk, hogy még szorosabbá váljon az iskola és a családok kapcsolata. Március 12-én 15.30 órától játékos délutánt, számos foglalkozást tartanak a leendő elsősök számára. Idén is meghirdetik a Színes ceruzák rajzpályázatot a régió leendő elsősei számára, a leadási határidő március 19. Játsszunk együtt! – címmel játékos foglalkozásra várják az ősztől iskolaköteles gyerekeket és szüleiket március 21-én, 14.30 órától az iskolába. A beíratás két napig zajlik, április 6-án és 7-én 8-tól 17 óráig. A beiratkozással nem érnek véget a családbarát rendezvények Érsekújvárban. Május 14-én 9 órától várják az óvodásokat az iskolapadokba és június 5-én családi juniálist tartanak az intézményben, illetve annak udvarán. Készül már az idei Iskolahívogató füzet, melyet az iskola vezetése minden évben frissíteni, aktualizálni kíván. A szülőknek tanácsok, az iskolát bemutató cikkek és fotók mellett készségfejlesztő feladványok is vannak a lapban, és az intézmény igazgatója, a szülői szövetség új elnöke is szól a leendő elsősökhöz, illetve családjaikhoz.

Miért magyar iskolát?

Priskin Zoltán korábban iskolaigazgatóként és tanfelügyelőként gyakran részt vett különféle oktatási fórumokon, ahol téma volt az iskolaválasztás. „Elsősorban nemzetiség szempontjából szokták megközelíteni a kérdést, én az anyanyelv kérdéseként közelítem meg. Nem arról van szó, hogy szlovák gyereket csalogassunk magyar iskolába, hanem azt a magyar gyereket, akinek az anyanyelvén kéne elsajátítani az új ismereteket. Azok a szülők, akik erről másképpen vélekednek, gyakran támadásnak veszik a véleményemet. Van egy hasonlatom: aki más nyelvű iskolába íratja be gyerekét az úgy tesz, mint aki egy száz méteres futópálya rajtvonalán legalább tíz méterrel hátrébb állítja őt” – vallja Priskin Zoltán. Az iskolavezető szerint, ha a gyereknek jó a nyelvérzéke, akkor fél, legfeljebb egy éven belül lehozhatja a lemaradását a szlovák iskolában és akár jó eredményei is lehetnek. Mégis úgy véli, az ilyen ügyes gyerek az anyanyelvének megfelelő iskolában osztályelső lehetne. „Ne nehezítsük meg a tanuló életét azzal, hogy más nyelvű iskolába íratjuk, mert nagyon fontos az alapozás, az alapismeretek jó elsajátítása. Volt példa arra is, hogy a szülő belátta a hibáját és az első évfolyamban, vagy a másodikban áthozta a gyereket a szlovák iskolából. Az a tanuló, aki szlovák iskolába jár, megélheti a kisebbrendűség érzését, és később a szlovák és a magyar közegben egyaránt idegennek érzi majd magát. Ezek a tanulók gyakran visszahúzódnak, magukba fordulnak, szótlanná válnak, és később kamaszkorban pszichológus segítségére szorulhatnak különféle lelki problémákkal. A szakmai tapasztalat mondatja velem, hogy gondoljuk meg alaposan a döntésünket magyar szülőként a gyerek egészséges fejlődése, előmenetele érdekében” – hangsúlyozta Priskin Zoltán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?