Az ország magyarlakta területeinek kevésbé ismert szépségeire fókuszálnak

A portál többek között a Bodrogköz legérdekesebb látnivalóit, köztük a Bodrog folyó vízén, Bodrogszerdahely közelében dekkoló hajókat is bemutatják
Gömör/Bodrogköz |

Gondosan elkészített fotókkal és rövid ismeretterjesztő történetekkel mutatja be Szlovákia magyarlakta részeinek azon területeit a Felvidéki útikalauz névre keresztelt turisztikai portál, melynek ötletgazdái szerint a magyarlakta régió, azon belól a kelet-szlovákiai helyszínek bemutatása ilyen formában több évtizedes lemaradásban szenved.

Ahogy azt lapunknak a jánoki születésű Bankó Tamás, a Felvidéki útikalauz ötletgazdája és fenntartója elmondta, a portál tartalmával elsősorban az ország délkeleti részére, elsősorban Kassa megye természeti szépségeire, műemlékeire, történelmi és kulturális kincseire, illetve mindazokra az elfeledett vagy még be nem mutatott kincseire szeretnék felhívni az emberek figyelmét, amelyek mindezidáig elkerülték az emberek figyelmét vagy kevésbé kerültek az előtérbe. „A www.tripfactory.sk internetes címen elérhető Felvidéki útikalauz nevű portálunk főleg olyan helyeket és helyszíneket mutat be, amelyek eddig egyeltalán nem kerültek bemutatásra vagy épphogy csak bekerültek az emberek köztudatába. A célunk, hogy ezt az állapotot megváltoztassuk és behozzuk ezt az úgynevezett lemaradást. A portál beindításának az ötlete már évekkel ezelőtt kipattant a fejemből, de az utóbbi évek utazásai és a koronavírus miattai bezártás volt az oka, hogy megtegyük az első lépéseket és létrehozzuk az oldalt” – közölte lapunkkal Bankó Tamás. A fiatal vállalkozó szerint bármerre útnak indult párjával a világban, mindig sikerült elegendő információt begyűjteniük a különféle weboldalakon és turisztikai portálokon a kiszemelt úticélukról, ugyanakkor idehaza, történetesen az ország keleti részében csak nagyon kevés helyről tudják ezt elmondani. „Nemcsak a hazai érdekeltségi pontok vagy helyszínek megfelelő online, tehát virtuális bemutatásában látom a problémát, de a megfelelő nyelvezet, történetesen a magyar nyelv használatában is. Mindezek mellett meglátásom szerint a képek aktualitása is problémás, az általam korábban fellelt portálok többsége pontatlan vagy régi fotókkal mutatott be egy-egy helyszínt. Ezek a hiányosságok is arra ösztönöztek, hogy létrehozzunk egy aktuális és modern portált” – tette hozzá a Recefice Polgári Társulás támogatásával is működödő Felvidéki útikalauz ötletgazdája. 

A portál a kelet-szlovákiai régió magyarlakta szépségeit mutatja be

A portál megtekintése után mi is bátran alátámaszthajuk Bankó állítását, ugyanis egy-egy helyszín bemutatását valóban érdekes és hasznos információkkal teli szöveggel és a néző számára is színes vizuális élményt biztosító fotókkal illusztráltak. Bankó szerint arra is külön hangsúlyt fektetnek, hogy az épületeket kizárólag kívülről mutatják be, azt remélve, hogy ha egy-egy helyszín felkelti az olvasók érdeklődését, akkor később elmennek és saját maguk próbálják felfedezni őket. „Bár az ötlet eredetileg az én fejemből pattant ki, fontos elmondani, hogy a szépen stilizált és gazgad tartalommal büszkélkedő portál - melynek egyébként a közösségi portálokon, köztük az Instagramon és a Facebookon is egyre nagyobb, már az ötezeret is meghaladó követői tábora van - egy jól működő csapat együttműködésének az eredménye. A szövegeket Šváb Beáta szerkeszti, a fotókat az egyik, neve elhallgatását kérő jó barátom készíti, a közösségi médiában való navigálást és az internetes marketinget pedig Jurčo Gábor vezeti. A projekt beindítását követő első évben Szepsit és annak környékét mutattuk be, az azt követő évben Bodrogköz szépségei kerültek sorra, múlt év végén és az idei év első felében pedig Gömör látványosságaira és érdekességire próbáljuk felhívni a figyelmet. Bár a portál már évek óta működik, a fotókat és a szövegeket fokozatosan, egy előre kidolgozott ütemterv szerint tesszük elérhetővé. A bemutatott helyszíneket egyébként régi útikönyvek, saját ötletek és természetesen a helyeik tanácsai szerint soroljuk be a listánkra” – tette hozzá Bankó Tamás, majd végezetül azt is hozzátette, hogy ha akad olyan helyszín, amit az eddigi régiókból még nem sikerült bemutatniuk, bátran jelezzék nekik a www.tripfactory.sk portálon át. „Bár rengeteg saját ötletünk van, az eddigi tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy a legjobb tippeket általában a követőinktől vagy az adott régióban élőktől kapjuk” – zárta Bankó Tamás.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?