Régió

Az Ilosvai teljes gőzzel nekivág a Fölszállott a páva középdöntőjének

Nagyida/Budapest | A Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató különleges évadának, a Döntők Döntőjének középdöntőjébe az összes többi felvidéki versenyzővel együtt a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is bejutott.
Németi Róbert

2018. december 13. 09:33

A pénteki középdöntőben a nézők a 22-es kóddal szavazhatnak az Ilosvaira (Az Ilosvai képarchívuma)

Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetője elmondta, a november 30-i, negyedik elődöntőben nagyon jól szerepeltek. „Mivel az első koreográfiát mi választottuk, és az egy évvel ezelőtti fordulónak köszönhetően már ismertük a kritériumokat, megpróbáltuk minél színesebbé, változatosabbá tenni az előadásunkat. Igyekeztünk a zsűrit is megfogni. Leírhatatlan érzés volt, amikor Novák Péter műsorvezető kimondta, hogy mi kaptuk a legtöbb közönségszavazatot. Nagyon jól esett, hálásak vagyunk” – nyilatkozta lapunknak Kupec Mihály. Miután a táncosok visszatértek Budapestről, azonnal próbálni kezdtek. Mivel a középdöntő pénteken (december 14.) lesz, az elmúlt napokat intenzív próbával töltötték. „Teljes gőzzel készülnünk az új produkcióra, hiszen a mostani koreográfia nem egy könnyű. Elárulom, hogy a zsűri györgyfali táncokat kért tőlünk a középdöntőbe. Ez a tánc rengeteg felkészülést igényel, nem csak az újoncok, de a tapasztaltabbak számára is nagy falat. 13 éve táncolok és elmondhatom, hogy ez a tánc a legszebb, de a legnehezebb táncok egyike. Szinte minden nap próbáltunk, de sokan még a próbák után is az Ilosvai-házban maradtunk gyakorolni” – nyilatkozta Kupec Zsolt, az Ilosvai egyik táncosa. Hozzátette, 14 pár és 4 kísérő indult busszal Budapestre, mert újabb próbák és forgatás vár a csapatra. „Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is megterhelő napok várnak ránk, de az együttes vezetői szerencsére erre is felkészítettek bennünket” – zárta a fiatal táncos.

Az Ilosvai a negyvenes évek végén alakult meg, de az első hivatalos feljegyzés 1951-ből való. A csoport a színjátszómozgalom keretében indult, és csak később állapodott meg a néptáncnál. Az együttes közel félszázados munkája során nemcsak hagyományokat őrzött meg, hanem teljesítményével folyamatosan jelen volt a csehszlovákiai és az egyetemes magyar kultúrában is. Az együttes 1974-ben vette fel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes nevet, jelenleg megközelítőleg 70 aktív tagja van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?