Régió

Az Ércbányák állami vállalat feljelentést tesz a Sajó szennyezése ügyében

Az Ércbányák állami vállalat büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben. Peter Žitňan, a vállalat igazgatója elutasítja a kötelességmulasztás vádját. Elmondása szerint hatékony és könnyen megvalósítható megoldást keresnek a kialakult helyzetre.
author
TASR

2022. március 21. 20:31

d
- TASR/AP-felvétel

"Szeretnénk, ha alaposan kivizsgálnák, hogy ki mit hanyagolt el, és hogy miért nem foglalkozott senki ezzel a problémával, amely több mint tíz éve keletkezett a föld alatt" - fogalmazott Žitňan. A gazdasági minisztérium - az Ércbányák fenntartója - munkacsoportot hoz létre a szennyezés elhárítása érdekében. Žitňan szerint az állami vállalat nem felel a kiömlő bányavíz minőségéért. Hozzátette: figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, és együttműködnek a Rozsnyói (Rožňava) Járási Hivatallal, a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel és a környezetvédelmi minisztériummal is. A február 28-ai elemzés eredményei szerint a folyó vize a bányavíz és a felszíni víz keveredési rétege alatt nem mérgező az élőlények számára. További vizsgálatokat is elvégeztek, ezek eredményeire még várni kell.

 Žitňan úgy véli, a Siderit vállalat, amely utoljára termelt ki nyersanyagot a bányában, valamint az Ércbányák korábbi vezetősége helytelenül járt el, és alábecsülte a helyzetet. Hozzátette: a régi bányaüzemek lehetséges környezeti hatásainak problémáját az állam régóta elhanyagolja. Úgy véli, ha nem találnak megoldást, a mostanihoz hasonló problémák máshol is előfordulhatnak.  Hangsúlyozta: a jövőben úgy kell módosítani a jogszabályokat, hogy a bányavállalatok kötelesek legyenek pénztartalékot félretenni, amelyet csak a bányászati tevékenység megszüntetésére lehetne fordítani.

 A Sajó folyó még február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat területén található vasércbányából kiömlő bányavíz miatt. Utóbbi vállalat 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli (okres Rožňava) Alsósajó (Nižná Slaná) községben. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Žitňan hozzátette: az általa vezetett vállalat sosem használta a szóban forgó vasércbányát.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Aláírta a memorandumot a kormány és az orvos szakszervezet
Frissítve

Aláírta a memorandumot a kormány és az orvos szakszervezet (FOTÓK)

Slovnaft k

Új különadó az energiacégeknek

Pozsonyi Egyetemi Kórház

A Pozsonyi Egyetemi Kórház közel összes orvosa visszavonta felmondását

Halász Béla

„Mindenkivel partneri viszonyra törekszem” – interjú Halász Bélával

AIDS

December 1.: Világnap az AIDS ellen

Új Szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.