Régió

Az építési engedélyezés után kezdődhet a vereknyei lerakó felszámolása

Hamarosan megkezdődhet az egykori Juraj Dimitrov Vegyiművek Pozsony Vereknye és Főrév városrészeit érintő hulladéklerakójának felszámolása. Az építési engedély kiadására benyújtott kérvénnyel már a főrévi építésügyi hivatal foglalkozik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 21. 14:33

Elmondhatom, hogy az utóbbi négy évben többet tettünk az ügyben, mint az elmúlt húsz évben összesen. Mindezt olyan akadályok ellenére, melyekre álmunkban sem gondoltunk volna“ – jelentette ki Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár.

A vereknyei hulladéklerakó problémája túlnőtt Vereknye és Főrév városrészek határain. Ez a ketyegő bomba nemcsak a pozsonyiak egészségét veszélyezteti, hanem az ország ivóvízkészletét is. Ezért fontos, hogy a kármentesítést mielőbb megkezdjük. Az egészséges környezet mindennek az alapja” – jelentette ki Martin Chren, Pozsony Főrév városrészének polgármestere.

Elkészült a kármentesítési projekt, amely szakértői felülvizsgálaton is átment. Lezajlott a közbeszerzési és az elvi építési engedélyezési eljárás, valamint a felszámolás első szakasza, vagyis az alapos földtani vizsgálat is.

Olyan bonyodalommal is szembesültünk, amelyre nem számítottunk. Számos ingatlantulajdonos akadt, akiknek ideiglenesen fel kellett függeszteni az ingatlanhoz fűződő jogviszonyát. A tárcának nem volt törvényes eszköze arra, hogy a telektulajdonos elképzelése szerinti kompenzációt nyújtson a korlátozásért, ezért olyan jogszabályt kellett elfogadni, amely a kármentesítés idejére lehetővé teszi a tulajdonviszony ideiglenes felfüggesztését, amennyiben nem sikerül egyezségre jutni” – tette hozzá Kurilla.

Az építési eljárás befejezése után kezdődhet a munkálatok következő szakasza. A hulladéklerakó felszámolására az úgynevezett enkapszuláció módszerét alkalmazzák majd, vagyis a lerakó tartalmát egy földalatti szigetelő fallal teljesen elszigetelik a környezetétől. Alulról egy vízzáró agyagréteg állja a szennyezés útját, felülről pedig légmentesen letakarják. A kármentesítés része lesz a szennyezett talajvíz kiszivattyúzása és megtisztítása.

A megoldás ésszerű. A választott módszerhez adottak a geológiai feltételek“ – jegyezte meg Doc. RNDr. Vojtech Gajdoš, CSc, a Comenius Egyetem Természettudományi Kara Alkalmazott és Környezeti Geofizika Tanszékéről.

A vereknyei lerakó 1966 és 1979 között jött létre, amikor a Kis-Duna egyik holt ágában rakták le a vegyiművek hulladékát. 2016-ban a zöldtárcára hárult a felelősség, ezzel az első intézmény lett, amely ténylegesen foglalkozni kezdett a felszámolással.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.