Régió

Aprópénz híján gyalog ment haza az utas

Galánta | Gyalog volt kénytelen hazamenni az egyik utas Galántáról Taksonyra, mert nem volt nála apró, a sofőr pedig nem tudott visszaadni. A hölgynek ötvenhárom centet kellett volna fizetnie a jegyért.
ÚJ SZÓ ONLINE

2009. november 27. 14:23

Mivel késett a pozsonyi csatlakozása, nem volt ideje felváltani az ötveneurós bankjegyet. Megpróbált a buszon az ötvenessel fizetni, de a sofőr durván ráripakodott, hogy képzeli, hogy ilyen nagy pénzzel akar fizetni.

„Egy szóval sem mondta, hogy másnap is odaadhatom a pénzt, vagy hogy kérjek kölcsön valamelyik utastól, pedig szinte naponta találkozunk. Csak azt hajtogatta, keressek aprót. Mert - mondta - ha felváltja az ötveneuróst, nem marad aprója. Vagyis vissza tudott volna adni, ha akar. Ismerős sajnos éppen nem volt a buszon“ - mondta a felháborodott utas, aki, mivel nem volt nála kisebb pénz, inkább leszállt a buszról és gyalog tette meg a három kilométeres utat este fél hatkor, szuroksötétben.

A fiatalasszony férje magyarázatot kért a vállalat galántai irodájában, ahol ajtót sem nyitottak. A sofőr a férjnek telefonon azt mondta, belátja, talán nem így kellett volna kezelnie ezt a helyzetet. Arra hivatkozott, hogy a fizetendő összeg négyszereséből adhat vissza. A hölgy azt mondja, erről nem tudott, ez az információ nincs kifüggesztve a buszokon. Másnap a buszsofőr megállította és teljesen más hangnemben kérdőre vonta a fiatalasszonyt, mit képzel,miért tett panaszt.

Tumma Imrich, a dunaszerdahelyi Szlovák Autóbusz-közlekedési (SAD) vállalat galántai részlegének munkatársa arról tájékoztatott, hogy a fizetendő összeg tízszeresét vehetik át a sofőrök, ebben a konkrét esetben tehát legfeljebb öteuróssal fizethetett volna az utas. Hozzátette, a sofőröknél tíz eurónyi váltópénz van, ez semmiképp sem elég, hogy ilyen nagy összegből visszaadjanak. Véleménye szerint sokkal előnyösebb, ha a rendszeresen utazók inkább chipkártyát használnak, ennek köszönhetően az utasoknak nem kell állandóan aprót keresniük, elég, ha alkalomadtán feltöltik a kártyát készpénzzel.

„A felszálláskor, a sofőr nem tanácsolhatja az utasnak, hogy menjen el valahova a pénzét felváltani, ez csak várakozást, késést idéz elő, ugyanúgy nem javasolhatja a sofőr, hogy másnap, vagy a következő alkalommal lehetőség van a buszjegy árának kifizetésére, mert ezzel egyesek akár vissza is élhetnének“ - nyilatkozott Imrich Tumma. Véleménye szerint a hölgynek kellett volna ezt a lehetőséget kérni, ill. ismerőstől kölcsönkérni.

A panaszos azonban azt állítja, emberség is van a világon, és törzsutas lévén ennél kicsit előzékenyebb bánásmódot várt volna el. Olvasónktól megtudtuk, másnap reggel 55 centet adott a sofőrnek, aki apró híján nem tudott két centet visszaadni. „Ebben az esetben egyértelműen a sofőr hibázott, ugyanis pénztárosnőnk naponta biztosítja sofőrjeink számára a megfelelő mennyiségű aprót“ - tájékoztatott Tumma.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

Határsértőt fogtak el a szlovák–ukrán határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?