Régió

Államok és népek sorsát meghatározó határok

Komárom | Kétnapos társadalomtudományi tanácskozás kezdődött szerdán Komáromban, amelyen 10 országból 19 előadó vesz részt a Selye János Egyetem (SJE) konferenciaközpontjában.
author
Vataščin Péter

2019. szeptember 26. 13:00

Államok és népek sorsát meghatározó határok
- Somogyi Tibor felvétele

Az első világháborút követően kialakuló államhatárok nem egyszerűen átalakították a Kárpátmedence és Közép-Európa államait, átformálva ezzel milliók mindennapjait is, hanem például mind a mai napig fontos hivatkozási pontok a különböző politikai, ideológiai és etnikai vitákban. Ezt az összetett témakört tették „Az új államhatárok (1918/1920) következményei a Kárpát-medencében” című konferencia tárgyává a szervezők a legkülönfélébb kérdésekben: a szlovákiai magyarok társadalmának kérdései ugyanúgy jelen vannak az előadásokban, mint a különböző kárpátaljai vagy vajdasági témák.

A konferenciát követően az előadók és a hallgatóság egy csoportja részt vesz egy tanulmányúton, amelyen Dél-, illetve Kelet-Szlovákia, valamint Kárpátalja egyes régióit járják be. Meinolf Arens, az egyik társszervező intézmény, a müncheni Nemzetiségi Jogok és Regionalizmus Nemzetközi Intézet (INTEREG) vezetője, különösen fontosnak tartja mind a konferencia komáromi helyszínét, mind a tanácskozást követő tanulmányutat: „Kell, hogy lássuk a valóságot is. Hogy ne Budapestre vagy Pozsonyba menjünk, hanem ide, »vidékre«. Nemcsak a fővárosokat kell látni, amelyeket a nyugatiak általában felkeresnek, hanem az ország más részeit is.”

A konferencia széles körű nemzetközi együttműködés eredménye, hiszen az INTEREG, a SJE, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja és a beregszászi Rákóczi Ferenc Főiskola szervezésében valósul meg. Tegnap este a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében Franz Metz Lehár Ferenc(ről szóló előadására is sor került.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.