Régió

Alig van víz a folyók medrében

Nagykapos/Lakárd/Záhony | Rendkívül alacsony a kelet-szlovákiai folyók vízszintje, ennek oka az elmúlt hetek száraz és rendkívül meleg időjárása.
Leczo Zoltán

2018. október 22. 19:48

Elsőfokú készültséget akkor hirdetnek, ha a folyó vízszintje meghaladja az 550 centimétert. Most 200 centiméteres a vízmagasság. - A szerző felvétele

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint a Latorcán Nagykaposnál a hét első napján 200 centiméteres vízmagaságot mértek. Az idei tavaszi áradásokkor a folyó 655 centiméteren tetőzött, elsőfokú árvízvédelmi készültséget 550 centiméternél, harmadfokút pedig 750 centiméternél kellene hirdetni. Hasonló a helyzet a Bodrogon is, itt tegnap 259 centimétert mértek. Tavasszal a folyó vízállása 758 centiméteres volt, ami akkor meghaladta az elsőfokú készültség elrendeléséhez szükséges értéket (650 centiméter), ám elmaradt a harmadfokú vészhelyzet kihirdetéséhez (850 centiméter) szükséges vízmagasságtól. Komolyabb árvizekkor nem ritka, hogy a Bodrog 9 méter fölé emelkedjen, erre az elmúlt évtizedben többször is volt példa. A folyó magyarországi szakaszán ugyanolyan alacsony értékeket mérnek manapság, mint Kelet-Szlovákiában, a Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint tegnap Felsőbereckinél alig 183 centiméteren állt a folyó. (Itt a valaha mért legnagyobb vízszint 795 centiméter volt.)

Néhány kelet-szlováki folyó medrében alig van víz, például a Ronyva sem éri el Alsómihályinál az egy métert. Ha ezen a szakaszon komolyabb áradás van, a folyó szintje rendszeresen 3 méter fölé emelkedik. Az Ung Lakárdnál tegnap 11 centiméteres volt, tavasszal itt még a harmadfokú készültségi szint kihirdetését meghaladó, 810 centiméteres vízállást mértek. A Laborc vízmagassága Iskénél hétfőn 36 centiméteres volt, néhány hónapja itt is mértek 7 méter meghaladó vízállást. A Tisza vízszintje tegnap Záhonynál 312 centiméteren állt, ez kevesebb mint a fele a valaha itt mért legmagasabb vízmagasságnak (758 centiméternek). A száraz, meleg és szeles időjárás miatt belvízproblémák nincsenek a térségben, a mezőgazdászok azavartalanul végezhetik az őszi munkákat. A kevés csapadék azonban egyes esetekben nekik is problémákat okoz. A szakemberek előrejelzése alapján a térségben lehülés és eső várható.

2018. október 16. 19:49

Sorra dőlnek meg a rekordok a Dunán
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?