Aki több ezer gyereket tanított meg a sport szeretetére

Takács Lóránt
GALÁNTA |

Takács Lóránt idén megkapta Nagyszombat megye díját, amelyet olyan személyiségeknek adományoznak minden évben, akik jelentősen hozzájárultak a régió fejlődéséhez. A nyugdíjas, de még mindig aktív testnevelő tanár szerint öt dolog kell ahhoz, hogy megőrizzük testi, lelki, szellemi frissességünket.

Nagyszombat megye minden évben díjjal fejezi ki a háláját a régió személyiségeinek a humanitárius, karitatív, tudományos, pedagógiai, kulturális, művészeti, újságírói, szociális, közszolgálati, vállalkozói, műszaki és sporttevékenységekben elért kiemelkedő alkotó tevékenységért és eredményekért, valamint a bátor, emberi és hősies cselekedetekért. Az idei díjazottak egyike Takács Lóránt, a diószegi származású, 55 éve Galántán élő nyugalmazott testnevelő tanár az oktatásügyi minisztérium mellett működő Középiskolai Sportegyesület Járási Tanácsának megalapítója és alelnöke.

Aktív életpálya

Évekig tanított a galántai Kodály Zoltán Alapiskolában, mint mondja, ott tanult meg tanítani, nagyon jó pedagógus társaságba került. 1974-től mint tanfelügyelő a sport járási felelőse volt. Fiatal pedagógusként atlétikaedző lett, több szlovákiai bajnok került ki a galántai iskolából a vezetése alatt. 1966 és 1985 között a Spartakiád versenyek járási és kerületi koordinátora volt. A 80. életévét betöltött pedagógus a mai napig részt vesz különféle járási középiskolai sportversenyek, például asztalitenisz-, röplabda-, terepfutó-, atlétika-, kézilabda-bajnokságok szervezésében és vállalja a bíró szerepét is a versenyeken. Nyugdíjas éveit is aktívan tölti, 18 éve a galántai Kodály Zoltán Gimnázium úszómestere, 15 éve a város és a járás iskolásainak tart úszótanfolyamokat. „A gimnázium uszodáját most felújítják, de ha újra megnyílik, már nem szeretném folytatni ezt a tevékenységet. Habár nem akarnak elengedni, és állandóan kapom a felkéréseket, de úgy vélem, becsülettel kell tudni befejezni a munkát. A versenyek szervezése és a bírói munka elég aktivitás számomra” – fejtette ki.

Takács Lóránt úszómester

A mozgás szeretete

Takács Lóránt az elért sikerek ellenére mégis azt tartja a legfontosabbnak, hogy mindenkit, akivel kapcsolatba kerül, a mozgás szeretetére tanítsa. „Csak akkor lehet egészséges időskort megérni, ha rendszeresen sportolunk, de a sport ennél sokkal többet ad: barátságok szövődnek, közösségek alakulnak ki.

A minőségi élet titka szerintem a mozgás, az egészséges étrend, családi körben lenni, barátokkal szórakozni, velük közös programokon részt venni, beszélgetni, és ami nagyon lényeges, pozitív gondolkodású és kisugárzású emberekkel találkozni. Ha ez az öt dolog megvan, kiegyensúlyozott életet tudunk élni”

vallja Takács Lóránt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért a röplabda, a kézilabda és a kosárlabda lett a kedvenc sportága, elmondta, hogy gyerekként Diószegen erre volt lehetősége, a városnak volt csapata, ahol 12 éves korától játszott. Később tudatosan választott a futballon kívül más labdajátékokat, a katonaság után Diószegen röplabdaedző is volt néhány évig.

Szorgalom és odaadás

A munkája során mindig azt tanította a tanítványoknak, hogy saját magukon dolgozzanak, a saját eredményeiken igyekezzenek javítani, nem azt akarta mindenképpen elérni, hogy az előírt limitekhez igazodjanak, vagy azokat túllépjék. „Azért dolgoztam, hogy a gyerekek ráérezzenek, hogy mennyire jót tesz nekik a testmozgás. Sajnos manapság ezt egyre nehezebb velük megértetni. Ott lehetett jó eredményeket elérni, ahol az intézmények vezetői támogatták a tevékenységem, ahol megfelelőek voltak a körülmények, jól felszerelt tornaterem volt. A legnagyobb hiba, ha ilyen lehetőségeket egy pedagógus nem használ ki, nem végzi odaadással a munkáját. A testnevelésóráknak nem szabad unalmassá válniuk, nagyon fontos a változatosság, mert úgy lehet felismerni, hogy melyik gyerek miben ügyesebb, merre érdemes terelgetni, mit érdemes fejleszteni benne, az egyéni igényekhez és képességekhez kell igazítani az elvárásokat és a kitűzött célokat. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy mindennek megvan a maga ideje, a pedagógusnak tudnia kell, mennyire terhelheti a diákokat, hogy ne sérüljenek meg, de erősödjenek, fejlődjenek is. Aki dolgozik magán, nemcsak a sportban, hanem más területen is szívósabb lesz” – magyarázta. A megyei díjat nagy megtiszteltetésnek érzi. Nem ért el hatalmas eredményeket, nem készített fel sportolókat világversenyekre, az viszont nagyon megható számára, hogy nem tud úgy elbiciklizni a városban sehová, hogy ne köszöntenék őt ismerősök, volt tanítványok. Pályája legnagyobb sikerének azt tartja, hogy több ezer gyereket nevelt a sport, a mozgás örömére, közülük sokat terelt a versenysportok felé, illetve ezt adta át családjának, két lányának és unokájának is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!