A Vág menti parkerdőben felkészültek az éghajlatváltozásra

Vágsellye, a felújított parkerdő
Vágsellye |

Tanösvény, esővízgyűjtő, játszótér és tanterem is található a járási székhelyen a Vág menti parkerdőben, melyet a nagyszabású felújítást követően mától vehetnek birtokukba a lakosok. A város „erdei” vendégkönyvét Michal Kaliňák, a régiófejlesztési minisztérium államtitkára is ellátta kézjegyével, és példuaértékűnek tartja Jozef Belický, Vágsellye polgármestere, illetve az önkormányzat igyekezetét, hogy ilyen korszerű módon dacolnak a klímaválsággal.

A jócskán elhanyagolt parkerdőt az utóbbi években már nem tartották túl biztonságos pihenőhelynek a vágsellyeiek, emiatt nem szívesen tettek kora esti sétákat a környéken. A múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben még ibolyaszőnyeg borította tavasszal a területet, és különféle baráti és céges szabadidős programokat szervezetek itt. Koller Erika városi szóvivő tájékoztatása szerint korábban a parkerdő a nagyszőllősi városi kerülethez tartozott és Vágsellye önkormányzatának 2018-ban sikerült hosszú távú bérleti szerződéssel jutott a mintegy 10 hektáros területhez. Megkezdték a zöldterület folyamatos tisztítását, nemegyszer önkéntesek is részt vettek a környezetszépítési munkálatokban. A Norvég Alaptól mintegy 1,2 millió eurót kapott pályázat útján a város. Mintegy 800 ezer eurót fordítottak az esővízelvezetésre, a mesterséges tó kialakítására, természetórákra alkalmas, zöld tetős terem építésére. Tájékoztató táblákon, szeméttárolókon, ivóvizes állásokon kívül játék- és edzéselemek, padok kerültek a parkerdőbe, a központi épületben tantermen kívül szociális helységek találhatók és korszerű közvilágítás teszi biztonságosabbá az esti sétákat. A projekt keretében a város egy önkormányzati iskola energiatakarékosabbá tételét, az iskolaklub és étkező felújítását is megoldotta. Jozef Belický elmondta, a bérbe vett nem kis területnek mintegy az ötven százalékát sikerült rekultiválniuk, hogy a városban élő családoknak legyen hol pihenniük. Vágsellyén jelenleg alig 2,5 százalékos a munkanélküliség, és a polgármester szerint mind az aktívan dolgozó, mind a már megérdemelt pihenésüket töltőknek megfelelő környezetre van szükségük a relaxációra. A csütörtöki átadási ünnepség zigorú rendőri intézkedések kíséretében zajlott. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?