A „szelíd turizmust“ szolgálja a karvai látogatóközpont

Karva
Karva |

Az egykori Hroššo-kúria helyén kialakított Danubium „élményponton” a helyi természeti értékekről és a helytörténetről tudhatnak meg érdekes adalékokat a látogatók. Karva azt szeretné, ha a látogatóközpont idővel minél fontosabb szerepet töltene be a Duna mente turizmusában.

Habár még nem lehet „befejezettnek” nyilvánítani, Karva központjában, a Dunakorzón egy újabb „puzzledarab” került a helyére. A „Folyóparti élővilág egykor és napjainkban“ (röviden RiWild) c. projektnek köszönhetően a korábbi Hroššo-kúria helyén létrejött a Danubium ökoturisztikai látogatóközpont. A beruházás az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében valósította meg a karvai önkormányzat, együttműködve a Bükki Nemzeti Park (BNP) Igazgatóságával.

Karva

Az ünnepélyes átadón felszólaló Csenger Tibor elmondta, a Duna mentén már több mint egy tucat hasonló átadáson vett részt, amelyek mind az Interreg-programhoz kapcsolódtak. Méltatta Karva adottságait, és az önkormányzat szorgalmát. Nyitra megye alelnöke utalt arra is, hogy belátható időn belül befejeződik az EuroVelo 6-os kerékpárút építése Csenke és Ebed között, amely további lehetőségeket nyit meg a térség számára. Duka Gábor polgármester kifejtette, Karván hosszútávú stratégiai célként számolnak a turizmussal. Szeretnének olyan arculatot adni a falunak, amelyre majd emlékezni fog az, aki felkeresi a községet.

Rónai Kálmánné, a BNP igazgatója szólt röviden az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és a projekt kapcsán arról beszélt, hogy „a szelíd turizmus továbbfejlesztésével akark megszólítani embereket“, hiszen amikor látogatókkal van túlterhelve egy helyszín, az nem válik javára a környezetnek. Elárulta, Karvával már vannak jövőbeli közös terveik, nem kívánják befejezni a közös munkát.

Az ipolytarnóci fejlesztéseket Laufer Zsanett, a BNP pályázati referense mutatta be röviden. A helyszínen a miocén földtörténeti korra eső mintegy 17 millió éves folyóparti élővilágának nyomait mutatják be. A több mint 30 éve kialakított geológiai tanösvényt számos módon fejlesztették, így például korszerűsítették a 2-es számú csarnokot. Az ősvilágbeli élőlények lábnyomait 3D-es lézerszkenneléssel rögzítették, az eredmények alapján pedig interaktív kiállítás készítettek. A két projektet fizikailag egy Ipolytarnóc-Karva kerékpárút köti össze a Guide@Hand mobil applikáció segítségével.

Galéria

Duka Gábor a karvai épület múltjáról elmondta, hogy azt az egykori tulaj Michal Hroššo odaajándékozta az önkormányzatnak. A felújítás a műszaki-építészeti felmérés után irreálisnak bizonyult, így a kúria nagyrészét elbontották, míg a legértékesebbnek bizonyuló szárnyból alakították ki a látogatóközpontot Smidt Tamás tervei alapján. Az építész arról beszélt, hogy nagyon kevés ilyen falusi főtér van a Duna mentén, mint a karvai – s hogy szakmailag is izgalmas munka újra és újra visszatérni a faluba, hogy a Dunakorzó bővítésének egy-egy újabb szakaszát megtervezze.

A karvai látogatóközpont koncepcióját Nagy Júlia turisztikai szakértő mutatta be. Mint mondta, az épületnek szerinte környezetileg, társadalmilag és gazdaságilag is fenntarthatónak kell lennie. Az ismeretterjesztés mellett esküvőknek, ill. különféle családi- és közösségi programoknak is helyet adhat. Megemlítette, hogy a helyszín kapcsán már voltak egyeztetések arról, hogy komáromi, ill. a magyarországi túlparti intézményekkel közös programokat rendezhetnek. Ezt követően Boga Zsolt, az interaktív vetítőkön és képernyőkön látható vizuális tartalmakat kidolgozó cég képviseletében mutatta be azokat a történeti és természeti ismeretekre vonatkozó tartalmakat, amelyekkel az idelátogató vendégek találkozhatnak. A helyi, dunai természeti világ értékei és érdekességei mellett Karva történelme is felelevenedik a teremben. A fejlesztés részét képezi egy „csendszoba“ is, ahol a dunai természet hangjait hallgathatják meg az érdeklődők.

Az érdeklődők Danubium kínálatáról a látogatóközpont honlapján és Facebook-oldalán kaphatnak bővebb információkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?